CHP LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR HAFTASINDA LÖSANTE'Yİ MECLİSE TAŞIDI

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftasında, Lösante Genetik Laboratuvarında yaşanan genetikçi sorununu Meclis Gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 07.11.2018, 09:40 07.11.2018, 09:40
CHP LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR HAFTASINDA LÖSANTE'Yİ MECLİSE TAŞIDI

Antmen, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde 2018 Nobel Tıp Ödülünün, kanser alanında çalışma yapan Amerikalı bilim insanlarının aldığını belirterek “Nobel Ödülü’nün verildiği bugünlerde LÖSEV Kurucu Başkanı Doktor Üstün Ezer ‘Neden Türkiye’den kimse Kanser konusunda Nobel Tıp ödülü alamıyor biliyor musunuz? Çünkü Lösev Kanser araştırmaları için kurduğu,1000 m2’lik dünyanın en gelişmiş merkezleri arasında yer alan Lösante Genetik Laboratuvarında Genetikçi çalıştıramıyor. Çünkü kadro verilmiyor ve yasak’ açıklamasında bulundu. Lözante Genetik Laboratuvarında genetik konusunda uzmanların çalıştırılmasına izin verilmemesinin gerekçesi nedir?” diye sordu.

 

Alpay Antmen’in önergesinde yer alan sorular şu şekilde;

 

– Lözante Genetik Laboratuvarında genetik konusunda uzmanların çalıştırılmasına izin verilmemesinin gerekçesi nedir? Kim ya da kimler, neden bahsi geçen laboratuvara genetikçi kadrosunun verilmesini engellemektedir?

 

– Türkiye’de şu anda genetik konusunda çalışan kamuya ve özel sektöre ait kaç kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Bunlar nerelerdedir? Hangi çalışmaları yürütmektedir?

 

– Türkiye’de kaç üniversitede genetik konusunda bölüm bulunmaktadır? Bunlardan kaçı devlet kaçı vakıf üniversitesidir? Burada kaç lisans, kaç doktora öğrencisi bulunmaktadır? Bu bölümlerden mezun olan öğrenciler ne şekillerde değerlendirilmektedir? Kaçı kamu kurum ve kuruluşlarında kendi alanlarında çalışmaktadır?

- Genetik, kök hücre ve genetiğe bağlı çalışmalar konusunda yurt dışına gönderilen öğrenci sayısı kaçtır? Devlet kaç öğrenciye konuyla ilgili burs ve destek vermiştir?

 

– Çağdaş dünyanın çok önem verdiği ve yüksek şekilde maddi, manevi kamusal ve özel teşebbüslerin desteğini verdiği genetik ve kök hücre konusunda Türkiye hangi çalışmaları yapmaktadır? 

 

– Kök hücre tedavisi sayesinde şu anda kaç ülke organ üretebilmekte ve hastaların yaşam ömrünü uzatabilmektedir? Bunlar hangi ülkelerdir? Konuyla ilgili ne kadar bütçe harcamaktadırlar? OECD ülkeleri içerisinde genetik ve kök hücre konusunda Türkiye’nin durumu nerededir?

 

Yorumlar (0)