CHP'li Zeybek: Diyaliz teknikerleri çözüm bekliyor

CHP Antalya Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Rafet Zeybek, ataması yapılmayan Diyaliz Teknikerlerinin sorunlarını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi ile TBMM gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 11.01.2021, 11:48
CHP'li Zeybek: Diyaliz teknikerleri çözüm bekliyor

CHP’li Rafet Zeybek verdiği soru önergesi sonrası yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “Sağlık Bakanlığı tarafından geçmiş dönemlerde diyaliz servislerinde yaşanan personel sıkıntısı nedeniyle, bu servislerde Diyaliz Sertifikası sahibi hemşireler görev yapmış ve süreç içinde aksaklıklar giderilmeye çalışılmıştır. 1 Mart 2019’da yapılan yönetmelik değişikliği ile hemşirelere verilen sertifikasyon uygulaması durdurulmuş, ancak bir yıllık süre için sertifikasız personel çalıştırılabilir ibaresi eklenmiştir. 1 Mart 2020’den sonra ise yeni yönetmelikle sadece sertifikalı personellerin çalışması uygun görülmüştür.

Diyaliz servislerinde görev almak için binlerce gencimiz Diyaliz Teknikeri olabilmek için eğitimlerini almış, hali hazırda yirmi dört binden fazla mezunun olduğu belirtilmektedir.

Diyaliz Teknikerleri, Sağlık Bakanı’nın istihdam ve sertifikasız diyaliz servisi çalışanları olmayacak sözüne rağmen atanamamışlardır. Son olarak yirmi kişinin ataması yapılmış, beklentileri karşılamamıştır. Ayrıca diyaliz servislerinde sertifikasız çok sayıda kişinin çalıştığı bilgisi mevcutken, hala atamaların yapılmamış olması Diyaliz Teknikeri gençlerimizin mesleklerini yapmalarının önünde bir engel olarak durmaktadır.” dedi.

CHP’li Zeybek önergesinde şu sorulara yer verdi;

Diyaliz Teknikerleri için önümüzdeki süreçte ek atama yapılacak mıdır?

Diyaliz servislerinde sertifikasız olarak çalışmaya devam eden onlarca kişinin olduğu iddiası doğru mudur?

Kamu ve üniversite hastanelerinde diyaliz servislerinde yönetmeliğe uygun çalışmayan sertifikasız kaç kişi görev almaktadır? Bu kişiler için denetim yapılmış mıdır ve diyaliz servislerinden sertifikasız çalışanlar çekilecek midir?

Diyaliz servislerinde beş cihaza bir çalışan uygulamasının, üç cihaza bir çalışan şekilde değiştirilmesi planlanmakta mıdır? Bu tarz bir düzenleme ile hizmet kalitesinin artması mümkün müdür?

Diyaliz servislerinde, Diyaliz Teknikerlerinin görev alması için tedavi gören vatandaşlardan da talep geldiği bilinmesine rağmen, hâlihazırda neden Diyaliz Teknikerleri görevlendirilmemektedir?

Yorumlar (0)