CHP'li Zeybek: BU yasa turizmi teşvik yasası değil; Turizmciye ceza yasası, turizm ile geçinenlerin ölüm yasasıdır

CHP İstanbul Milletvekili, PM Üyesi Gökan ZEYBEK, CHP Sözcüsü olduğu TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda görüşülen “Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ‘ne sert tepki gösterdi.

Vekil Haberleri 08.04.2021, 13:55
CHP'li Zeybek: BU yasa turizmi teşvik yasası değil; Turizmciye ceza yasası, turizm ile geçinenlerin ölüm yasasıdır

6 Nisan 2021 tarihinde gece yarısına kadar devam eden komisyon toplantısı öncesinde sektör temsilcileri, turizm acenteleri, Türkiye Otelciler Birliği, yerel yönetimler, orman hukukunu savunanlar ve çevreciler ile görüştüklerini belirten ZEYBEK; turizm paydaşlarının tümünün bu yasaya şiddetle karşı çıktığını, bundan hareketle ve ülke menfaatleri düşünüldüğünde kimin ya da kimlerin ne amaçla bu yasayı gündeme getirdiğini anlamakta güçlük çektikleri bir teklifle karşı karşıya olduklarını belirtti.

CHP İstanbul Milletvekili, PM Üyesi, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Gökan ZEYBEK şu değerlendirmelerde bulundu.

“BU TEKLİF YAĞMACILIĞIN ÖNÜNÜ AÇACAK BİR TEKLİFTİR.”

“31 Mart 2019 ve 23 Haziran 2019 tarihlerinde yapılmış olan yerel seçimler sonrası kazanamadığı belediyelerden intikam almak için her yolu deneyen iktidar, şimdi de turizm bölgelerindeki yerel yönetimlerin yetkilerine göz dikmiştir. Yerel yönetimlerdeki değişikliklerle oluşan yeni halkçı anlayış bir takım güç odaklarını rahatsız etmiştir. Sürekli olarak gündemimize getirilen amacı belli olan yasa teklifleriyle yerel yönetimlerin yetkilerinin merkezi yönetime ve Bakanlığa kaydırılma çalışmaları sandıkta alamadıkları yetkiyi, masa başında gasp etme girişimleridir.”

“UKOME’LERİ KİLİTLEYEN İKTİDAR ŞİMDİ DE TÜRSAB MENSUBU ACENTELERE DARBE İNDİRİYOR.”

“Yerel yönetimlerin gücünü elinden almak için Ulaştırma Bakanlığı’ndan ilave edilen ek üyeler sayesinde antidemokratik bir biçimde UKOME’leri kilitleyen ve yerel yönetimlerin karar almasını engelleyen iktidar, şimdi de bu düzenlemeyle Türkiye'de son 14 aydır adeta bütün üyelerinin kan ağladığı TÜRSAB mensubu olan seyahat
acentelerinin üzerine bir ağır darbe indirmek istemektedir.

Şimdi bakın; Oteller konaklama için kuruluyor, Turizm Bakanlığına bağlı konaklama faaliyetleri. Ulaşım hizmetleri ise Ulaştırma Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyelerine bağlı. Bu düzenleme ile yasaya aykırı olarak konaklama hizmeti yapacak olan otellere ulaştırma yapma hakkı getiriyorlar. Yani o şehirdeki taksicileri, o şehirdeki seyahat acentesine bağlı olarak çalışan tur operatörlerinin tümünün ekmeğiyle oynayacak bir düzenlemeyi bu yasanın içine koymaya çalışıyorlar. Akıl alır gibi değil! Önergemizle, bu düzenlemenin komisyonda geri çekilmesini sağladık. Taksicilerimize ve TÜRSAB mensubu seyahat acentelerine hayırlı uğurlu olsun.”

“MERALAR BAKANLIĞA DEVREDİLECEK, NEREDE BAKİR KALMIŞ YEŞİL ALAN VARSA PEŞKEŞ ÇEKİLECEK. AMAÇLARI BU.”

“Teklifin 6. Maddesi ile; . meraların, kışlakların, sulak alanların, kıyıların, plajların, köy tüzel kişiliğinin kullanımında olan orman alanlarının yatırımcıya tahsis amacı değiştirilmekte ve bu alanların Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmesinin ve bakanlığın yetkisiyle turizme açılmasına uğraşılmaktadır. Bu yasa, gitmek üzere olan bir iktidarın, çok başarısız olan Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin giderayak nerede bakir kalmış alanlar varsa onlarla ilgili çok kısa sürede birilerine peşkeş çekme planıdır. Böylece; bu alanlar yatırımcıya tahsis edilerek, meralarda bile inşaat yapılmasına imkân tanınacaktır. Bu yasanın içinde geçen ana ilke bu, ana fikir bu. “

“AKP, KABOTAJ KANUNU’NU YERLE BİR ETMEYE ÇALIŞIYOR. İŞTE BU BEKA SORUNUDUR.”

“Teklifin 11. maddesi ile; kapitülasyonların kaldırılıp Türkiye Cumhuriyeti Devletine milli sınırları içinde ve karasularında tam bağımsızlığını ilan etmesini sağlayan, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve Vatansever T.C. kurucu kadrolarının bu ülkeye kazandırdığı 19 Nisan 1926 tarihli 815 no’lu yasanın 1.Maddesi’nde; “Türkiye sahillerinin bir noktasından diğerine emtia ve yolcu alıp nakletmek ve sahillerde limanlar dahilinde veya beyninde cer ve kılavuzluk ve her hangi mahiyette olursa olsun bilcümle liman hidematını ifa etmek yalnız Türkiye sancağını hamil sefain ve merakibe munhasırdır" diyen yani "Türk menşeili gemiler tarafından yapılır." diyen 1. madde yerle bir ediliyor. Yani Kabotaj yasası yerle bir ediliyor. Mustafa Kemal Atatürk'ün bu milli sınırlar içinde ekonomiyi ayakta tutmak için kendi milletine karşı yapılmış olan büyük ekonomik imtiyazlar sebebiyle haksızlığı gidermek için getirdiği bir düzenlemeyi AKP iktidarı kaldırmak istiyor. Beka sorunu budur!”

“MİLLET İRADESİNİ YOK SAYANLARA GEREKEN CEVAP SANDIKTA VERİLECEKTİR.”

“Birçok yönüyle Anayasa’ya aykırı olan bu teklif; AKP’nin 31 Mart ve 23 Haziran’da sandıkta kaybettiği yerel yönetimlerden ve seçmen iradesinden intikam almak için her yolu denediğinin en net göstergesidir. Ülkede talan edilmedik alan bırakmayan AKP zihniyeti şimdi de turizm bölgelerindeki yerel yönetimlerin taşınmazlarına ve yetkilerine göz dikmiş durumdadır. Biz CHP olarak, belediye başkanlarımızın yanındayız, haklarının savunucusuyuz. Bizler; haktan, hukuktan yoksun bu tür tekliflerin yasalaşmaması için sonuna kadar mücadelemizi sürdürürken, Milletimiz de, iradesini hiçe sayanlara ilk seçimde gereken cevabı verecektir.”

Yorumlar (0)