banner773

CHP'li Zeybek: AKP döneminde yargıya müdahale, yargı mensuplarına sürgün ve tehdit sıradanlaştı

CHP Antalya Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Rafet Zeybek, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ’a yapılan saldırıyı soruşturan Cumhuriyet Savcısının tehdit edilmesi ve Yargı Reformuna dair açıklamalarda bulundu.

Vekil Haberleri 21.01.2021, 12:18
CHP'li Zeybek: AKP döneminde yargıya müdahale, yargı mensuplarına sürgün ve tehdit sıradanlaştı

CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, muhalif siyasetçilere yapılan saldırıları soruşturan yargı mensuplarının tehdit edilmesinin, ülkede yargı bağımsızlığı olmadığının son örneği olduğunu ifade etti. CHP’li Zeybek açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“18 yıllık AKP döneminde bu da olmaz artık dediğimiz ne varsa oldu. Yargı’ya güven yüzde yetmişlerden, yüzde yirmilere düştü. Bağımsız yargı, 2010 Anayasa Değişikliği ile FETÖ’ye teslim edildi. Muhalifler özel yetkili savcılar kullanılarak isimli kumpas davaları ile susturulmak istendi. AKP’ye bir dönem üye olmuş kişiler hakim-savcı oldu. FETÖ davalarında yargıya müdahale ve FETÖ Borsası oluşturuldu. Yargı içinde Pelikancı, Hak Yolcu, Menzilci ve birçok çıkar grubu yargıyı kontrol etme mücadelesine başladı. Yargıya talimatlar verildi ve son olarak bir siyasetçiye yapılan saldırıyı soruşturan Cumhuriyet Savcısı AKP’nin küçük iktidar ortağı mensupları tarafından tehdit edildi.

27 yıl Cumhuriyet Savcılığı yapmış eski bir yargı mensubu olarak, bir yargı mensubunun tehdit edilmesini kabul edemem, bu tehditler karşısında Adalet Bakanı Abdulhamit Gül bir açıklama yapmalıdır. Hakimler ve Savcılar Kurulu sessizliğini bir kez olsun bozmalıdır. Yargı mensuplarına yapılan tehditlere en yüksek şekilde karşılık verilmediği sürece, yargı mensuplarının saygınlığı bitecektir. Yargıya güvenin düştüğü, yargı bağımsızlığının olmadığı ve yargı mensuplarının tehdit edildiği bir ülkede adaleti kendi sağlamaya çalışan siyasi ya da menfaat grupları oluşur ki, bu da kaosu beraberinde getirir. Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı’na, gazetecilere yapılan saldırıları ve saldırıları soruşturan Cumhuriyet Savcısına yapılan tehditler kınama ile geçiştirilemez, iki olayında sorumluları yargıya hesap vermelidir.

AKP iktidarı son günlerde yeniden gündeme yargı reformuna dair çalışmaları getirmektedir. Yapılacak yargı reformunun tek bir amacı olmalıdır; yargıyı bağımsız ve tarafsız yapmak. Aksi halde bağımsız ve tarafsız olmayan bir yargıda, yargı mensuplarına tehditlerin ve talimat vermelerin sonu gelmeyecektir.”

Yorumlar (0)