CHP'li Zeybek: 31 Mart'ı 23 Haziran'ı ve 806.456 oy farkını hazmedemeyen AKP ve yandaş bürokratları 1.500 yıllık Yerebatan Sarnıcı'nı siyasi kin uğruna kaderine terk ediyor!

CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Gökan ZEYBEK; Yapımı Doğu Roma İmparatorluğu dönemine uzanan, Unesco Dünya Mirası Listesinde bulunan İstanbul'un ikonik yapılarından Yerebatan Sarnıcı'nın keyfi uygulamalar nedeniyle düştüğü içler acısı durumu ve bu durumun nedenlerinin araştırılması talebini TBMM gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 23.12.2020, 16:14
CHP'li Zeybek: 31 Mart'ı 23 Haziran'ı ve 806.456 oy farkını hazmedemeyen AKP ve yandaş bürokratları 1.500 yıllık Yerebatan Sarnıcı'nı siyasi kin uğruna kaderine terk ediyor!

M.S. 542'de Doğu Roma İmparatoru 1.Justinianus tarafından büyük sarayın su ihtiyacını karşılamak için yaptırılan Yerebatan Sarnıcı'nın ayakta durmasının pamuk ipliğine bağlı olduğunu belirten Zeybek sözlerini şöyle sürdürdü; "Kısa süre önce İstanbul Büyükşehir Belediyesinin uzman kadroları tarafından Yerebatan Sarnıcı'nı ayakta tutan, sütunları birbirine bağlayan gergilerin boşta olduğu ve yapının ayakta durmasının pamuk ipliğine bağlı olduğu restorasyon çalışmaları sırasında tespit edildi. Hızlı bir şekilde yapının gerektirdiği çalışmalarla ilgili proje hazırlanarak 23 Ekim 2020 tarihinde İstanbul 4 no'lu Koruma Kurulu'na iletildi. Ama gelin görün ki; 60 gün geçmesine rağmen çalışma henüz Koruma Kurulu tarafından onaylanmış değil. Bırakın onaylamayı, 1.500 yaşında olan, bizden sonraki kuşaklara aktaracağımız bu eşsiz dünya mirası ile ilgili her hangi bir fikir alış verişi bile gerçekleştirilebilmiş değil." dedi.

"60 GÜNLÜK GECİKMEYE SEBEP OLAN KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI MI?"

Koruma Bölge Kurulları'nın bağımsız kurullar olduğunu hatırlatan Zeybek, Kültür ve Turizm Bakanlığı Koruma Kurullarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısının geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamadan yola çıkarak şu tespitlerde bulundu; "Koruma Bölge Kurulları bağımsız kurullardır. Kültür ve Turizm Bakanlığı Koruma Kurullarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı geçen günlerde basına çok tehlikeli bir söylemde bulunmuştur. Bu beyefendi; "Projenin iletilmesi halinde onaylanacağını" söylemiştir. Ben şimdi buradan soruyorum! Bu kararları Ankara mı veriyor yoksa Bölge Kurulları mı? Buradan yola çıkarak şunu da sormak gerekir; 60 günlük gecikmeye Kültür ve Turizm Bakanlığı mı sebep olmuştur?" dedi.

Tüm bu bilgiler ışığında, bir çökme gerçekleştiği takdirde geriye dönüşü olmayan tarihi bir hüsrana yol açacak konu ile alakalı; çözümünün ve sorumluluğunun İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul 4 no'lu Koruma Kurulu'nda olduğu, tüm İstanbul'u, tüm Türkiye'yi ilgilendiren, UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Yerebatan Sarnıcı ile ilgili açıklığa kavuşturulması gereken konuların araştırılmasının yapılarak tedbirlerin ortaya konulması ve önlemlerin alınması için bir Araştırma önergesi ve soru önergesi ile konuyu TBMM gündemine taşıyan Zeybek sözlerini şöyle tamamladı.

"Burada AKP'nin kindar zihniyeti yine karşımıza çıkıyor. Bakın; Galata Kulesi Muhdeslerden Arındırma Projesi, Ayasofya Camii Tefriş projesi, Kariye Tefriş Projesi ve bunun gibi hızlı karar alınması gereken bir çok projede olması gerektiği gibi en fazla 1 hafta içerisinde onay veren Koruma Kurulları'nın, varlığını sürdürmesi pamuk ipliğine bağlı olan, Yerebatan Sarnıcı projesine 60 gündür onay vermemesi bize siyasi bir takım hesapların konuya dahil edildiğini gösteriyor.

Bir diğer deyişle;

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından işletilen Yerebatan Sarnıcı, 23 Haziran'ı hazmedemeyen AKP'ye yandaş bürokratlar eliyle kaderine mi terkedilmeye çalışılıyor?

Emin olsunlar ki;

YEREBATAN SARNICI YIKILIRSA BUNUN ALTINDA KALAN; AKP'NİN KÜLTÜRE, TARİHE, SANATA DÜŞMAN ZİHNİYETİ ve YANDAŞ BÜROKRATLARI OLACAKTIR.

Yorumlar (0)