banner758

CHP'li Yılmazkaya: “Fıstık Üreticisi Fındık Üreticisi Kadar Değer Görmüyor!”

Fıstık üreticisinin haksızlığa uğradığını TBMM Genel Kurulunda gündeme getiren CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, AKP Hükümetinin üreticiler arasında çifte standart uyguladığını gerekçe göstererek Antep fıstığına sahip çıktı.

Vekil Haberleri 26.05.2021, 14:35 26.05.2021, 14:37
CHP'li Yılmazkaya: “Fıstık Üreticisi Fındık Üreticisi Kadar Değer Görmüyor!”

Hükümetin fındığa verdiği desteği Antep fıstığa vermediğini vurgulayan Yılmazkaya, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin önemli geçim kaynaklarından birisi olan Antep fıstığının AKP Hükümeti tarafından sahiplenmediğini belirtti.

“Kuraklıkla, fıstık ağaçlarındaki hastalıklarla, üretim maliyetlerinin yüksekliğiyle mücadele eden Antep fıstığı üreticileri rekolte düşüklüğünün yanı sıra birde taban fiyat olmadığı için fırsatçıların eline düşmektedir” diyen Yılmazkaya, “Hükûmetin bu konuda düzenleyici politikaları bir an önce hayata geçirmesi gerek” ifadelerini kullandı.

“Fıstık üreticisi fındık üreticisi kadar değer görmüyor! Hükümet Antep fıstığına üvey evlat muamelesi yapıyor!”

Fıstık üreticilerinin yaşadığı sıkıntıları gündeme getiren Yılmazkaya Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi;

“Gaziantep, Şanlıurfa ve Siirt başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan halkın önemli geçim kaynaklarından biri olan Antep fıstığında yaşanan kuraklık ve ağaç hastalıkları nedeniyle fıstık üretimi olumsuz etkilenmektedir. Bu yıl Güneydoğu'da yaşanan kuraklıkla birlikte yok yıl olması, rekoltenin düşeceğini ve fiyatların da artacağını gösteriyor. Kuraklığın yanı sıra fitoplazma hastalığıyla da zor durumda kalan üretici, var yıl olan sezonda 300 bin ton rekolte beklerken bu yaşam olumsuzlukları nedeniyle 150 bin tona kadar düşüldü. Üreticinin beklentisi fındıkta olduğu gibi taban fiyat ve alan bazlı destek verilmesi. Devlet, sürecin kontrolünü elinde bulundurarak gerekli argümanları oluşturmazsa maalesef üretici fırsatçıların eline düşüyor. Hükûmetin bu konuda düzenleyici politikaları bir an önce hayata geçirmesi gerekir.
 

Yorumlar (0)