banner773

CHP'li Yılmazkaya: Besici Zorda, Vatandaş Darda, Hükümet Nerde!

Yüksek üretim maliyeti altında ezilen besici ve yetiştiricilere biran önce çözüm bulunmasını gerektiğini belirten CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, iflasın eşiğinde olan besicilerin haklı isyanını gündeme taşıdı.

Vekil Haberleri 14.06.2021, 10:17
CHP'li Yılmazkaya: Besici Zorda, Vatandaş Darda, Hükümet Nerde!

Üreticilerin yaşadığı sorunlarına yapay değil, gerçekçi desteğin sağlanması noktasında Hükümete çağrıda bulunan Yılmazkaya, girdi maliyetlerinde son bir yılda ortalama yüzde 60'ın üzerinde artış gerçekleştiğini belirtti.

Yılmazkaya, “Sadece yem fiyatında yüzde 100’ün üzerinde artışlar var. Geçen sene yemin çuvalını 80 liraya alan besici şimdi 160 liraya alabiliyor. Zor durumdaki yetiştiriciye ve besiciye biran önce çare bulunmalı” ifadelerini kullandı.

Kurban Bayramı öncesi besicilerin sorunlarını gündeme getiren Yılmazkaya, Gaziantepli besiciler, Kurban Bayramı’na yaklaşık 40 gün kalmasına rağmen, ekonomik kriz nedeniyle vatandaşta para olmadığı içi satış yapamadıklarını ve zor durumda olduklarını belirtiyor.

Besici zorda, vatandaş darda, Hükümet nerde!” diyen CHP’li Vekil, “Artan girdiler nedeniyle bin bir emekle yetiştirdiği küçükbaş ya da büyükbaş hayvanını satarak yem almaya çalışan üreticilerimiz mağdur. Besici ve köylü hızla üretimden uzaklaşıyor. Bu nedenle hayvancılık bitme noktasına gelirken, ülkemizin hayvan varlığı da azalıyor” dedi.

Konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Yılmazkaya, besicilerin temel sorunun girdi maliyetleri olduğunu ifade ederek, hayvan yemi olarak kullanılan arpa ve mısır giderlerinin devlet tarafından karşılanmasının önemine vurgu yaptı.

Üretici Perişan!

Girdi maliyetlerinde son bir yılda ortalama yüzde 60'ın üzerinde artış olduğuna dikkat çeken Yılmazkaya, şunları söyledi:

Bu yüksek maliyetlerin önemli bir kısmı besicilerin üzerinde. Bu nedenle üretici perişan oldu. Bu zararların karşısında insanlar dayanamıyor ya iflas ediyor ya da sektörden çekiliyor.

Pamuk ve ayçiçek küspesi gibi ürünlerde artış yüzde 100'e yakın. Üretici olarak temel sorunu yem başta, girdi maliyetlerinin yüksekliği. Devletin besicilikte gerekli koşulları oluşturması noktasında, hayvanların yem girdisinde arpa ve mısırı desteklemesi şart!

Girdi fiyatlarının düşürülmesiyle besicilerin rahat nefes alacağını belirten Yılmazkaya, milletin bankalara borçlu olduğunu ve devletin hayvancılar ile çiftçilerin bu borçlarını faizsiz ertelemesi gerektiğini vurguladı. Mazot, yem ve gübre gibi birbirine endeksli olan malların fiyatlarının da düşürülmesi için harekete geçilmesi gerektiğini ifade eden Yılmazkaya, Hükümete seslenerek; “Verilen düşük desteğin besiciler için hiçbir fayda sağlamadığını belirterek, mazot, yem, gübre ve ilaç gibi girdilerin üzerindeki KDV gibi bazı vergilerin kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Yorumlar (0)