CHP'li Yılmazkaya: Bankalar Çiftçilerin Paralarına El Koyup DSİ’ye Veriyor!

“Çiftçilerimiz, hesaplarına yatan destekleme parasını bile göremeden bankalar tarafından yasal olmayan yollarla paralar DSİ’ye veriliyor. Bu yanlış uygulama yüzünden birçok çiftçimiz mağdur. Hükümet bu yasal olmayan uygulamadan bir an önce vazgeçmelidir.”

Vekil Haberleri 09.04.2021, 12:55 09.04.2021, 12:58
CHP'li Yılmazkaya: Bankalar Çiftçilerin Paralarına El Koyup DSİ’ye Veriyor!

Geçtiğimiz haftalarda Şanlıurfa’da ziyaretlerde ve çalışmalarda bulunan CHP milletvekillerinden oluşan 20 kişilik heyet, bölge halkının ve çiftçisinin sorunlarını dinlemek için sahadaydı.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, “Bölgenin birçok sorunu var. Bunların başında vatandaşın su sıkıntısı ve çiftçilerimizin sulama birlikleriyle yaşadığı sıkıntılar.” ifadesini kullandı.

Yıllardır Sürüncemede Bırakılan GAP Projesi Bir An Önce Tamamlanmalı!

Yılmazkaya’nın, bölgeyi birlikte gezdiği Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan ve Osmaniye Milletvekili Baha Ünlü ile birlikte hazırladığı raporun içeriğinde şu ayrıntılar yer almakta;

“27 Ekim 1989 tarihli bakanlar kurulu kararı ile resmen başlayan GAP projesinin sadece yüzde 40-45’lik bölümünün tamamlanmış olması büyük bir sorun. Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin Batman, Şırnak ve Siirt illerini kapsayan GAP projesinin tamamlanmaması ve sürüncemede bırakılması bölgenin su sorununu ve tarımı bir çıkmaza sokmaktadır. Kanal İstanbul gibi uçuk projelerin yerine bölgeye ve ülkeye can damarı niteliğindeki GAP Projesinin bir an önce tamamlanması gerek.

Tüm Türkiye’de olduğu gibi tarım ve hayvancılık bölgesi olan Şanlıurfa’daki sulama birlikleriyle ilgili sorun bir an önce çözülmeli.”

Şanlıurfa Halkının İçecek Su Sıkıntısı Var!

CHP’li Vekiller; “Tarım üretimi noktasında çok büyük bir potansiyele sahip olan Urfa’da vatandaş, bırakın tarım ürünü yetiştirmek için su bulmayı, içecek suyu bulamadığından şikayetçi” ifadelerini kullandı.

“Çiftçinin sulama birliklerine olan borçlarının faizleri silinerek gerekli yapılandırmalar sağlanmalıdır. Sulama birliklerinin sulama birim fiyatları çok yükselmiş olup çiftçinin üretimine ket vurmaktadır! Çiftçinin üretimden vazgeçmesini önlemek için her türlü destek sağlanmalıdır!

Bu fahiş fiyatlamaların bir an önce kaldırılması çiftçimizin ve ülke tarımının geleceği açısından önem arz etmektedir!

Sulama birim fiyatları çok yüksek bir an önce düşürülmeli” diyen vekiller, “Çiftlilerin büyük bölümü DEDAŞ, DSİ ve sulama birlikleri tarafından hacizlik durumda.

İcra ve avukatlık masrafları ana parayı geçiyor! Bu konuda çiftçilerimize gerekli destekler sağlanmalı. Hacizler kaldırılarak faizler silinmeli, gerekli yapılandırmalar sağlanmalıdır.

Borcu olan işletmelerin, esnafın, çiftçinin bankalardaki bütün paralarına el konulmakta. Bir an önce bu yanlış uygulamadan vazgeçilmeli, borç miktarı kadarına bloke konulmalıdır!

hesaplarına yatan destekleme parasını bile göremeden bankalar tarafından yasal olmayan yollarla paralar DSİ’ye veriliyor. Bu yanlış uygulama yüzünden birçok çiftçimiz mağdur. Hükümet bu yasal olmayan uygulamadan bir an önce vazgeçmelidir.

Gaziantep'i Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Siirt, Malatya, Adıyaman illerinde yetiştirilen fıstık için değerlendirmelerde bulunan CHP’li üç vekil; “Fındık için yapılan destekleme ve taban fiyat uygulaması Antep fıstığı içinde uygulanmalıdır.

Destekleme paraları zamanında ödenmiyor. Bu desteğin amacı çiftçiye yardımcı olmak ama zamanında ödenmeyen destekleme paraları çiftçimizi ve köylümüzü sıkıntıya sokmaktadır. Çiftçilerin parasını zamanında versinler ki onlarda ödemelerini zamanında yapsın.

Birçok çiftçi mazotu gübreyi gidip faizle almak zorunda kalıyor. Devletin bu konuda gerekli adımları atması çiftçimizi faizin ve tefecinin elinden kurtarması gerek” ifadelerini kullandılar.

Yorumlar (0)