CHP'li Yıldırım Kaya:“Eğitimin Geldiği Nokta”

Bugün sizlerle ülkemizin eğitimde katettiğiyolu, başarı öykülerini ve yeni uygulamalarıpaylaşmak isterdim.

Vekil Haberleri 26.08.2019, 12:36
CHP'li Yıldırım Kaya:“Eğitimin Geldiği Nokta”

 Ancak eğitim sistemimizde sizlerle paylaşacağım bir başarı öyküsü maalesef yok. Bugün sizlere eğitimin getirildiği içler acısı durumu ve neler yapmamız gerektiği konusunda CHP’nin eğitim politikalarını anlatacağım.

Eğitimi yakından takip eden biri olarak söylüyorum; eğitim sisteminde sorunun kaynağını bilemezsek, doğru çözümler sunamayız. Pir Sultan Abdal’ın dediği gibi “Bozuk düzende sağlam çark olmaz.”

Cumhuriyetin ilanından sonra, toplumun ilerlemesi için bilimin yolunda bir eğitim seferberliği başlatıldı. Bu yolda büyük çabalar sarf edilerek önemli bir yol katedildi. Ancak iktidarların gerici eğitim politikaları ve darbeler zinciri eğitime en büyük darbeyi vurdu. Eğitim sistemimiz; laik, demokratik ve bilimsel hedefinden uzaklaştırıldı.

Son 17 yılda da AKP iktidarının eğitime indirdiği darbelerle mücadele ediyoruz. AKP eğitimde kendi sistemini kurmak için 15 sistem, 7 bakan değiştirdi. Eğitimi laik, demokratik, bilimsel çizisinden saptırmayı başardı, ancak kendi ideolojisine uygun sistemi de tam anlamıyla kuramadı.

AKP’nin hayalini kurduğu insan tipini yetiştirmek için, kurmaya çalıştığı eğitim sistemini tam anlamıyla kuramaması, bizlerin ve demokrasi güçlerinin insanüstü mücadelesi sayesinde olmuştur. Bunun da altını çizmek istiyorum.

EĞİTİMDE GELDİĞİMİZ SON NOKTA VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ

Milli Eğitim Balanı Ziya Selçuk göreve gelir gelmez bir vizyon belgesi açıklayarak “Eğitim yoğun bakımda” tespitini yaptı. Tespit çok doğru olmakla birlikte eksikti… Çünkü sadece eğitim sistemi değil, Türkiye de yoğun bakımda.

Biz bugün eğitim sitemini konuşacağımız için, eğitme ilişkin konuların altını çizeceğim…

Eğitim Parasız Olacak

Sosyal devlet parasız eğitimi halkın ayağına kadar götürmek zorundadır. Kapatılan köy okulları yeniden açılarak, eğitim hizmeti halkın ayağına kadar götürülecek. Devlet; yurt olmayan yerlere yurt yapacak; okul olmayan yerlere okul açacak; öğretmen olmayan yerlere öğretmen atayacak. Özel okullara verilen devlet desteği kaldırılarak, devlet okullarında okuyan her çocuğa, eğitime katkı payı verilecek. 

Eğitimde Darbeci Zihniyetin İzleri Silinecek Laik Eğitime Geçilecek

12 Eylül zihniyetiyle eğitime devam edilemez. Bir an önce erişilebilir, bölgesel farklılıkların giderildiği; dünyaya uyum sağlayan, öncülük eden bilimsel eğitim sistemine geçilecek. 

Eğitimde 1+8+4 Sistemine Geçilecek

Eğitim, bir yıl okul öncesi, 8 yıl ilköğretim, 4 yıl ortaöğretimden oluşan 1+8+4 modeliyle yeniden yapılandırılacak. Zorunlu eğitim, 9 yılı kesintisiz temel eğitim olmak üzere, 13 yıla çıkartılacak.

Sınav Odaklı Eğitime Son Verilecek

Çocukların yeteneklerini ve ilgi alanlarını ortaya çıkartacak eğitim modelleri hayata geçirilecek. Ezberci ve sınav odaklı eğitimden vazgeçilecek. Çocuklarımızı istemedikleri okul türlerinde okumaya zorlayan LGS sistemi kaldırılacak. Çocuklarımız ilgi alanlarına ve yeteneklerine göre yönlendirilecek. İstedikleri lise türünde okumaları sağlanacak. Başarının sırrı, öğrencilerin ilgi alanlarının ve yeteneklerinin tespit edilerek o alana yönlendirilmesinde gizli olduğu anlayışı dikkate alınacak.

Müfredat Laik Demokratik Bilimsel Olacak

Piyasacı ve gerici eğitime dayalı müfredat anlayışı ile öğrenci yetiştirilemez. Eğitim felsefemiz geleneksel değil, çağdaş eğitim anlayışına dayandırılacak.  Çocuklarımızı geleceğe hazırlayan, geleceğin dünyası ile buluşturan laik, demokratik ve bilimsel bir müfredat oluşturulacak.

Eğitimde Cemaat ve Tarikatlara Yer Yok

Laik, demokratik, bilimsel ve herkese parasız eğitim verilecek. Milli Eğitim Bakanlığının, tarikat ve cemaatlerle olan ilişkini kesilecek. Bunlara bağlı vakıflarla yapılan her türlü sözleşme derhal sonlandırılacak.

CHP İktidarında Atanmayan Öğretmen Kalmayacak

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında 72 bin atanmayan öğretmen vardı. Bu sayı 2019 yılında 500 bine ulaştı. Sayıştay Denetim Raporuna göre 153.640 öğretmen açığı var, Mili Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a göre de 117 bin öğretmen açığı var. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı sadece 20 bin öğretmen ataması yaparak, öğretmen açığını kapatmamakta ısrar ediyor.

Türkiye’de eğitim Fakültelerini bitirmiş, öğretmenlik hayali kuran 500 bine yakın atanmayan öğretmenimiz var. Tüm öğretmenlerimiz atanarak öğretmen açığı kapatılacak.

Atama bekleyen engelli öğretmenlerin tamamı atanacak. Atamalar engellilik durumları gözetilerek yapılacak. Fiziksel koşullar ve teknik altyapı engelli öğretmenlerimize uygun hale getirilecek.

Öğretmenlik Meslek Kanunu Çıkartılacak

TBMM’ye verdiğimiz Öğretmen Meslek Kanunu Teklifi, CHP iktidarında ivedilikle çıkartılacak.

Öğretmenlere 3600 Ek Gösterge Verilecek

Öğretmenlerimize 3600 ek gösterge verilmesi için TBMM’ye verdiğimiz kanun teklifi, CHP iktidarında ivedilikle çıkartılacak.

YÖK Kaldırılacak

12 Eylülün ürünü olan YÖK kaldırılacak. Üniversitelerimiz özerk olacak. Rektör atamaları üniversitelerin özerkliğini ortadan kaldırmaktadır. AKP milletvekili yapamadıklarını üniversitelere rektör olarak atamaktadır. Siyasi atamalara son verilecek. Rektör ve dekanlar atamayla değil, öğretim üyeleri tarafından seçimle belirlenecek.

Öğretmen Atama ve Yükseltmelerinde Liyakat Esas Alınacak Mülakat Kalkacak

20 Haziran 2019’da yapılan TBMM, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunu toplantısında, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı İbrahim Er ile yaptığımız görüşmede, öğretmen atamalarında KPSS puanının aynısının mülakatlarda da verilmesi konusunda fikir birliğine vardık. Ancak yapılan son mülakatta da çok sayıda öğretmenimize aynı puanın verilmediğini gördük.

Öğretmenlik mesleğinin niteliğini düşüren, adaletsizliklere neden olan, milli eğitim sistemimizin idari yapısını yozlaştıran; kayırmacı, partizanca ve nepotist tüm uygulamalara son verilecek. Atama ve görevde yükseltmelerde liyakat esas alınacak. Mülakat sistemi derhal kaldırılacak. 

Öğretmenlerin Ücretleri İyileştirilecek İkramiye Verilecek

CHP iktidarında, öğretmenlerin yoksulluk ve açlık sınırı altında maaş ayıbına son verilecek. Öğretmenlerin maaşları, aileleri ile birlikte onurlu bir yaşam sürebilecekleri, mesleki gelişimlerini sağlayabilecekleri bir seviyeye çıkartılacak.  24 Kasım Öğretmenler Gününde birer maaş ikramiye verilecek.

İhraç Edilen Öğretmenlerin Yargı Süreci Hızlandırılarak Yargı Kararlarına Uyulacak

2016’da ilan edilen OHAL’den sonra; soruşturma yapılmadan, yargı kararı olmadan, hukuka aykırı bir şekilde ihraç edilen öğretmen sayısı 35 bini geçti. MEB’deki öğretmenlerin %3,5’i ihraç edildi.

CHP iktidarında, KHK’larla ihraç edilen öğretmenlerimizin yargı süreci hızla sonlandırılacak. Bağımsız yargının verdiği karara göre, mesleğe iade edilenler göreve başlatılacak. 

Sendikalara Özgürlük 

CHP iktidarında, sendikalar yeniden özgür olacak. Öğretmenlerin haklarını arayabilmeleri için sendikal hakları başta olmak üzere, tüm örgütlenme haklarının önündeki engeller kaldıracak. Sarı sendikacılık faaliyetlerine son verecek.

Zorunlu Hizmet Kaldırılacak

AKP, yıllardır 4+2 sistemine göre sözleşmeli çalıştırdığı öğretmenlerin tayin haklarını ellerinden alarak, aile bütünlüğünü bozdu. Sistemin kaldırılması için verdiğimiz mücadele sonucu uygulame 3+1 olarak yeniden düzenlendi. Ancak CHP olarak 3+1 sisteminin de insani olmadığını savunuyoruz. Mecburi çalıştırma sisteminin tamamen kaldırılması için mücadelemiz devam ediyor.

CHP iktidarında, zorunlu hizmet yerine özendirici ve teşvik edici düzenlemeler hayata geçirecektir. Altyapı yatırımları, dezavantajlı bölgelere öncelik verilerek yapılacak. Bu bölgelerin ve okulların öğretmenler tarafından daha fazla tercih edilmesi sağlanacak.

Ücretsiz yemek Verilecek

Her okulda bir öğün ücretsiz yemek verilecek.

Velilerden Kayıt Parası Alınmayacak

Velilerden kayıt parası ve okul masrafları alınmayacak.

Taşımalı Eğitim Öğrenciyi Öğretmeni Köylüyü Mağdur Etti

AKP döneminde toplam 17 bin köy okulu kapatıldı. 2017-2018 eğitim öğretim dönemi verilerine göre, 1 milyon 320 binin üzerinde öğrenci taşımalı eğitim kapsamına geçti. Çocuklarımız yollarda perişan edildi. Büyük bir kısmı da cemaatlerin yurtlarında kalmak zorunda bırakıldı. Köy okullarının kapatılması, öğretmenlerin kırsal kalkınmaya katkı verme, halkı aydınlatma işlevlerini de ortadan kaldırdı. AKP, taşımalı eğitim ile hem çocuklarımızı, hem öğretmenlerimizi hem de köylüyü mağdur etti.

CHP iktidarında taşımalı eğitime son verilecek. Okulsuz ve öğretmensiz köy kalmayacak.

İkili Eğitim Sistemi Kalkacak

İkili eğitim sistemi kaldırılarak, tam gün eğitim sistemine geçilecek. Birleştirilmiş sınıf uygulaması sonlandırılacak.

Devlet Yurtları Açılacak

AKP Devlet yurdu açmadığı için üniversite öğrencileri ve taşımalı eğitimle taşınan öğrenciler; cemaatlerin, tarikatların, bunlara bağlı vakıfların açtığı yurtlarda kalmaya mecbur bırakılıyor. Bu yurtlarda tacize, tecavüze maruz kalıyor, kötü muamele görüyor. Vakıfların yurtlarında kalan öğrenciler cemaat ve tarikatlara yönlendiriyor. İvedilikle devlet yurtları açılarak, çocuklarımız cemaat ve tarikatların pençesinden kurtarılacak.

Karma Eğitimi Kaldırmayı Hedefleyen Uygulamalara Son Verilecek

Cemaat ve tarikatların baskısıyla kanunda yer alan karma eğitimi zaman zaman tartışmaya açacak uygulamalara yer veriliyor. Bunların nafile çabalar olduğunu biliyoruz… Eğitimde, pedagojik olarak doğru olan uygulanacak.

Belediyelerimizin Eğitim Politikaları

Siyasal iktidar, eğitimde laiklik karşıtı uygulamalarla toplumu dönüştürme çabası içindedir. Yerel yönetimler eliyle eğitim alanına girilmiştir. Eğitim; cemaatlerin, tarikatların ve bunlara bağlı çeşitli vakıfların inisiyatifine bırakılmıştır.

Biz de yerel yönetimlerimiz eliyle zaman kaybetmeden bir eğitim seferberliğine başlamalıyız. Belediyelerin eğitim hizmeti, okulların badana boyasını yapmaktan öte bir hizmettir.  Biz okullarımızın badana boyasını yapacağız, ancak öncelikli hedefimiz kapsamlı ve sürekli bir eğitim seferberliğini yürütmek olacak.

Burhaniye Belediyemiz de hiç zaman kaybetmemiş, 5 katlı bir binada, Burhaniye Akademiyi kuruyor. Kreş adımını atmış, halkçı belediyeciliğin hizmetlerini halkımıza sunmaya başlamış. 

Yerel Yönetimlerin Eğitim İçin Yapabilecekleri

  • Devlet okullarında okuyan çocuklara kırtasiye ve kıyafet desteği sağlamak
  • Yaz okulları (drama, dans, görsel sanatlar vs.)açmak
  • Öğrencilerin; kaynak kitaplara, okuma kitaplarına, testlere ve çözümlü örnek uygulamalara ulaşacakları ücretsiz internet hizmeti sağlamak.  Etüt çalışmaları ve merkezi deneme sınavları yapmak. Etütlerle destekli olarak, çocuk ve gençleri tiyatro, sinema ve konserlere götürmek
  • Okumayı ve yazmayı özendirecek ödüllü yarışmalar düzenlemek
  • Bilim merkezleri, gençlik merkezleri, yurtlar kurmak; spor/doğa okulları açmak
  • Öğrencilerin; kaynak kitaplara, okuma kitaplarına, testlere ve çözümlü örnek uygulamalara ulaşacakları ücretsiz internet hizmeti sunmak. Web üzerinden çalışacak eğitim portalları devreye sokmak.
  • Çocuk ve gençlere, belediye merkezlerinde ücretsiz dans, resim, heykel, folklor, çalgı, tiyatro kurslar açmak. Çocuk koroları oluşturmak. Okullarda/parklarda tiyatro oyunları gösterimi yapmak.
  • Satranç kulüpleri oluşturmak, turnuvalar düzenlemek. İzcilik faaliyetleri yapmak
  • Okul aile birlikleri ile koordineli çalışmak
  • Kreşler açmak, bilim ve gençlik merkezleri kurmak; kütüphane ve yurtlar açmak

Yorumlar (0)