CHP'li Yeşil: Zor durumdaki işverene prim desteği uzatılsın

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin olarak, TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.

Vekil Haberleri 28.12.2020, 11:27
CHP'li Yeşil: Zor durumdaki işverene prim desteği uzatılsın

16 Ekim 2020’de yasalaşan İşsizlik Sigortası Kanunu’nun Geçici 19’uncu maddesinde, 2020 yılının aralık ayı sonuna kadar zor durumdaki işverenlere sağlanacak geçici prim desteğinin uzatılması için teklif veren Yeşil, sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde, ”Ülkemizde ve Dünya genelinde devam eden ekonomik durgunluk, Covid-19 pandemisinin de etkisiyle daha artmış, ekonomilerde adeta buhran etkisi oluşturmaya başlamıştır. Ülkemizde de ekonomik sıkıntılar artarak devam etmektedir. Sıkıntıların başında işsizlik gelmektedir. Öyle ki 20 yıla yakın eğitim alan çocuklarımız iş bulamamakta, ekonomik sorun beraberinde psikolojik sorunlara yol açmaktadır. Üniversite bitiren gençlerimiz asgari ücretle çalışacakları bir işi kabul eder hale gelmişlerdir” dedi.

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, hazırladığımız bu kanun teklifi ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun geçici 19 uncu maddesinde yer alan Aralık/2020 kısıtlamasını içeren ibarenin kaldırılarak maddenin uygulama süresinin son aylarında işe alınan işçi için de diğer işçiler gibi 12 ve 18 ay istihdam teşviki kullanılmasına imkan verilmesine ilişkin, İşsizlik Sigortası Kanunu kapsamında değişiklik yapılması için bu teklifi hazırladık” dedi.

Kanun teklifine ilişkin olarak Yeşil, şunları söyledi: “Soruna ekonomik çözümler üretmek gerektiği açık, ancak yasal açıdan da istihdamı artırmayı özendiren yasal düzenlemeler yapılması acil ve önemlidir. Bu bağlamda, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nda ve diğer kanunlarda “yeni istihdam teşviki”, “Ar-Ge’de istihdam teşviki”, “bilişim teşviki”, “küçük imalatçı teşviki” gibi teşvikler bulunmakla birlikte, bazı hükümler teşviki motive etmekten uzak, bazıları ise adalet dağıtmaktan çok ötededir. Yasaların daha uygulanabilir ve adalet dağıtabilir halde hükümler içermesi gereklidir.” yorumunda bulundu.

Yorumlar (0)