banner773

CHP'li Yeşil Üç Bakanlığa Hayvan Ölümlerini Ve Hayvan Hakları Konusundaki Yasal Düzenlemeyi Sordu

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı, Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanı'na Ankara Gölbaşı'nda ölü olarak bulunan 20 köpek hakkında soru önergesi verdi.

Vekil Haberleri 01.03.2021, 14:23
CHP'li Yeşil Üç Bakanlığa Hayvan Ölümlerini Ve Hayvan Hakları Konusundaki Yasal Düzenlemeyi Sordu

HAYVANA ŞİDDETE YÖNELİK KAÇ SORUŞTURMA VE DAVA AÇILDI?

 

Ankara Gölbaşı'nda hayvansever Sibel Bengüyü tarafından boş bir araziye atılan moloz ve toprak yığınları altında ölü olarak bulunan 20 köpek ile ilgili olarak ilgili bakanlıklara soru önergesi veren Yeşil soru önergelerinde; "Uzun yıllardan beri hayvana yönelik kötü muamele vakaları gündemde yer bulup basına sık sık yansımış olsa da kamu vicdanını dikkate alacak yasal düzenleme yapılması için somut herhangi bir adım atılmamaktadır." yorumunda bulundu. Üç bakanlığa hayvana yönelik şiddet ve işkencenin önlenmesi için yerel yönetimlerle ortak bir bilgilendirme ve değerlendirme çalışması yapılıp yapılmadığını da soran Yeşil, İçişleri Bakanı'na 2020 yılı içerisinde hayvana yönelik işkence, eziyet ve öldürme vakalarına ilişkin olarak Emniyet birimlerine kaç şikayete bulunulduğunu sorarken, Adalet Bakanı'na savcılık makamlarınca kaç soruşturma ve mahkemelerde ceza davası başlatıldığını sordu.

 

YASAL DÜZENLEME İÇİN SÖZ VERENLER GEREĞİNİ YERİNE GETİRMİYOR

 

Üç bakanlığıa vermiş olduğu soru önergeleriyle ilgili olarak, hayvanlara dair şiddete ve eziyete yönelik toplumsal vicdanı yaralayan bu tür vakaların durdurulması için yasal düzenlemenin mutlak suretle yapılması gerektiğini ifade eden Yeşil; "Yıllardır hayvanlara yönelik şiddet, eziyet ve öldürme konusu toplumun vicdanını kanatmasına rağmen tek bir adım dahi atılmadı. 2018 Seçimlerinde seçim bildirgelerine hayvan hakları yasasında düzenleme yapılacağını koyan iktidar, üç yıldır bu tür acı olaylar yaşanmasına rağmen gereğini yerine getirmiyor. Her yasama döneminde Meclis açılır açılmaz ilk olarak Hayvan Hakları Yasası'nı gündeme alacağız demelerine rağmen bir türlü komisyon gündemine dahi alamadılar. Biz bu sorunun en başından beri ciddiyetle takipçisiyiz. Yasal düzenleme için de bu konunun avcı dernekleriyle ve benzeri oluşumlarla çözülemeyeceğini de iktidarın anlaması gerekiyor. Bu konunun muhattabı toplumsal vicdanımız ve hayvanseverlerdir. Öncelikle sahipli ve sahipsiz hayvan ayrımının ortadan kaldırılması gerekiyor. Ceza alt sınırlarının mutlak suretle yükseltilmesi gerekiyor. Sahipsiz hayvanlara yönelik bakım ve rehabilitasyon merkezlerinin iyileştirilmesi ve kamunun bu konuda daha özenli davranacak birimler kurması gerekiyor.  21'inci yüzyılda hayvanlara yönelik bilinçli bir nesil yetişirken bu sorunu çözemediğimiz her geçen gün bir kayıptır" yorumunda bulundu.

MANSUR YAVAŞ: BİZZAT TAKİPÇİSİ OLACAĞIM

 

Gölbaşı'nda yaşanan vakayla ilgili olarak da Twitter üzerinden açıklama Yapan Mansur Yavaş; "Kentimizde, can dostlarımızı hedef alan insanlık dışı olaylara ilişkin takibimiz sürüyor. Bu vahşetin fail ya da failleri kanun önünde en ağır cezayı alana kadar olayın bizzat takipçisi olacağım" dedi.

Yorumlar (0)