CHP'li Yeşil: Sosyal Tesislerin Keyfi Olarak Kiraya Verilmesine Karşıyız

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Bazı kanunlarda ve 375 sayılı Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile ilgili Genel kurulda yaptığı konuşmada; “Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığına ait, vardiya yatakhaneleri. Gazinolar, sosyal tesisler, özel, yerel ve kış eğitim merkezlerinin tamamının kiraya verilmesine CHP olarak karşı çıkıyoruz.” dedi.

Vekil Haberleri 27.11.2019, 16:35
CHP'li Yeşil: Sosyal Tesislerin Keyfi Olarak Kiraya Verilmesine Karşıyız

Ayrıca, buralardan yararlanacak personelden kart ücreti ve aidat adı altında para alınmasını doğru bulmadıklarının altını Çizen CHP’li Yeşil, “Alınacak bu paranın da keyfi bir şekilde harcanabilmesine yol açacak düzenlemenin uygun olmadığına inanıyoruz.” diye konuştu.


29 Kanun ve 1 Kanun Hükmünde Kararname’de toplam 98 maddelik değişiklik yapılmasını içeren Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı kararnamede değişikliğin yapıldığı Torba kanun, TBMM genel Kurulunda görüşülmeye başlandı.
TBMM içişleri komisyon üyesi ve Ankara Milletvekili Nihat yeşil, Sahil güvenlik ve Jandarma Komutanlığına ait sosyal tesislerin kiralanması ile ilgili düzenlemenin yer aldığı 32 madde hakkında yaptığı değerlendirmede, Şunları söyledi:
“Bizim grup olarak teklifte çekince koyduğumuz en önemli maddelerden birisi 32’nci maddedir.


Bu madde 2803 Sayılı Jandarma Teşkilat Görev ve Yetkileri Kanunu’nun EK 8’inci maddesini düzenliyor. Nedir o düzenleme?


“Vardiya yatakhaneleri, gazinolar, sosyal tesisler, özel ve yerel kış eğitim merkezleri ile kantinlerin tamamı, bir kısmı veya bazı şubeleri kiraya verilebilir.”


Her konuyu doğru şekilde çözdük, şimdi de askeriyenin içerisindeki tesis ve işletmelerin kiraya verilmesi mi kaldı? Deniyor ki bu düzenleme TSK İç Hizmet Kanunu’nda zaten var. İyi de onu da siz getirdiniz arkadaşlar. 2014 yılında İç Hizmet Kanunu’nun 103’üncü maddesini yine sizler değiştirdiniz. Kaldı ki bu tesis ve işletmelerin bir kısmının aylık gayrisafi hasılatının yüzde 1’ini genel bütçeye gelir olarak kaydediyorsunuz. Yani bu işletmeler zarar etse dahi, ben anlamam arkadaş diyorsunuz, elindekinin yüzde 1’ini bana vereceksin. Bu düzenleme ile deniz kıyısında bulunan, el değmemiş, yalnızca personelimizin moral ve motivasyon ihtiyacını karşılamak için hizmet veren tesislerin yarın ticari işletme gibi para basan yerler olarak algılanıp kimlere, ne karşılığında kiralanacağı konusunda çekincelerimiz var.

O bakir kalan güzelim arazilerin yarın kiralama altında ne şekilde kullanılacağı konusunda tereddütlerimiz var. Yoksa amacımız üzüm yiyip bağcıyı dövmek değil. 
Önceki gün genel kurul gündemine gelen 99 maddelik torba kanun teklifi, 4 bölüme ayrılarak, görüşülmeye başlandı. Birinci bölümü oluştura 1 ile 28 inci maddeler üzerinde  genel görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelere geçildi. Torba konun görüşmelerinin tamamlanması için, Meclis genel kurulunun Cumartesi ve Pazar günleri de çalışması yönünde AK parti grubunun  önergesi kabul edildi. 

Yorumlar (0)