CHP'li Yeşil: Son gün ödev yapan öğrenci gibi kanun yapıyorlar

CHP Ankara Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Nihat Yeşil, Adalet Komisyonu'nda Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanın Önlenmesine ilişkin Kanun teklifi görüşmelerinde konuştu.

Vekil Haberleri 19.12.2020, 16:21
CHP'li Yeşil: Son gün ödev yapan öğrenci gibi kanun yapıyorlar

Komisyonun milletvekillerine bilgi dahi vermeden oldubittiye getirilerek toplandığına dikkat çeken Yeşil, “Apar topar toplandık, önceden haber dahi verilmedi. Bu teklif, salı günü Genel Kurul'a yetiştirilmeye çalışıyorlar. Kişisel verileri tehlikeye atan ve muhalif sivil toplum kuruluşlarının topladığı yardımlara dahi siyasi düşüncelerle, haksız bir şekilde el koyulmasının yolunu açan düzenlemeler mevcut. Yangından mal kaçırır gibi Meclis kapanmadan bu kanunu araya sıkıştıralım fikri neden? Bu acelemiz ne” diye konuştu.

Teklifteki Anayasaya aykırılık iddialarının İçtüzük'ün 38'inci maddesine göre değerlendirilmeden komisyon görüşmelerinin başladığını ifade eden Yeşil, "Son gün ödev yapan öğrenci gibi kanun yapıyorlar" yorumunda bulundu.

Cuma günü toplanan Adalet Komisyonu’nda Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanın Önlenmesine ilişkin Kanun teklifi görüşülmeye başlandı. Görüşmeler sırasında söz alan CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, şu konulara ve maddelere değindi:

HABERİMİZ BİLE OLMADI

“Ben de aynı zamanda komisyon üyesiyim ve komisyon üyesi olmamıza rağmen, bırakın bilgi vermeyi, en ufak bir haberimiz bile olmadan tali komisyon olarak bizi alıyorsunuz. Tabii ki doğru olan, ülkemiz için geçerli olan bir kanun varsa biz bunu canı gönülden destekleriz, bu ülke hepimizin, biz asla bundan geri kalmayız. Ama sadece günü kurtarmak veya Anayasa'ya bir şekilde uydurmak için böyle bir şey yapıyorsa bu tutum doğru değil.

KİŞİŞEL VERİLERİMİZ TEHLİKE ALTINDA

“Yardım Toplama Kanunu'nun faaliyetlerinin denetimini düzenleyen 16'ncı maddenin üçüncü fıkrasında değişiklik yapılıyor. Buna göre: "Denetim ile görevlendirilenler ve izin vermeye yetkili makamlar, yardım toplama faaliyetiyle ilgili olanlar ile kamu kurum ve kuruluşlarından, bankalar dahil gerçek ve tüzel kişilerden denetim görevi kapsamına giren hususla sınırlı olarak ilgili bilgi ve belgeyi isteme yetkisine sahiptir. Talepte bulunulanlar özel kanunlarda yazılı hükümleri ileri sürerek bilgi ve belge vermekten kaçınamazlar." Yürürlükteki mevzuata göre sadece denetçiler bilgi ve belge isteyebilecekken teklifle izin verilmeyen yetkili makamlar da isteyebilecek. Bu durum, kişisel verilere daha fazla kişinin erişmesine sebep olacak niteliktedir. Bu talep, sadece denetim görevi kapsamına giren hususlarla sınırlandırılmamıştır. Bu bilgi ve belgelerden nüsha alınıp alınmayacağı, alınacaksa ne kadar süre içinde yok edilebileceği ve benzeri koşullar da kayıtlanmamıştır.”

ANAYASAMIZIN 20. MADDESİNE AYKIRI

“Anayasa Madde 20'nin kapsamında kalan kişisel verilerin korunması hakkında açık ihlal oluşturacaktır. Gerçekten de 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu'nun 16'ncı maddesinin üçüncü fıkrasında yapılan değişiklik yardım toplama faaliyetleriyle ilgili, denetimle ilgili olarak bilgi ve belge isteme yetkisini denetçilerden, denetimle görevlendirilen ve izin vermeye yetkili makamlara doğru genişletmektedir. Kişisel veriler, ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızasıyla işlenebilir. Kişisel verilerin korunmasına ilişkin esas ve usuller kanunla düzenlenir. Oysa teklif edilen düzenlemeyle, bir yandan kişisel verilere ulaşabileceklerin sayısını arttırılırken, öte yandan kişisel verilerin toplanma, işlenme, saklanma, imha edilme usulleriyle bunlara yönelik itirazlarla ilgili olarak hiçbir güvence öngörülmemektedir. Teklif metni bu itibarla Anayasa'nın 20'nci maddesinin üçüncü fıkrasıyla bağdaşmamaktadır.”

MUHALİF STK’LARA TERÖR YAFTASININ YOLU AÇILACAK

“Yardım Toplama Kanunu'nun cezaları düzenleyen 29'uncu Maddesi değiştiriliyor. İdari para cezaları, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerinin aklanması ve terörizmin finansmanıyla etkin mücadele etme iddiasıyla ciddi oranda artırılıyor. Bu aykırı davranışlar sonucu izinsiz toplanan mal ve paralara el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilecek. İdari yaptırımlara karar verme ve toplama izni veren makam yetkili olacak. İzinsiz yardım toplayanlara idari yaptırımı vali verecek ancak vali bu yetkisini vali yardımcısına ve de kaymakamlara devredebilecek. Bu durum cezalarda orantılılık ilkesi ve belirlilik ilkeleri bakımından ileride sorun yaratabilir. Valilere geniş yetki verilmesi ve mülkiyet hakkına kadar dokunan cezaların yargı kararı olmadan verilmesi, sorunludur. Muhalif birçok sivil toplum örgütü, topladığı yardımlardan "terörizmin finansmanı" bahanesiyle müdahaleye açık olabilecektir.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)