CHP'li Yeşil Nallıhan yangınını sordu, bakanlıktan gelen cevap: İnternet sitesine bakın

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, 31 Ağustos 2020 tarihinde Nallıhan’ın Beyalan Mahallesi Bürmece Mevkiinde meydana gelen yangına ilişkin olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’na soru önergesi verdiğini, Bakanlığın ise soru önergesine verdiği yazılı cevapta dalga geçer gibi internet sitesine bakın dediğini belirtti.

Vekil Haberleri 13.11.2020, 10:59
CHP'li Yeşil Nallıhan yangınını sordu, bakanlıktan gelen cevap: İnternet sitesine bakın

Söndürme çalışmalarını alanda takip eden Yeşil, üç günlük müdahalenin ardından ortaya çıkan zayiat ve söndürme çalışmaları hakkında sormuş olduğu önergede, yangınının çıkış sebebinin tespit edilip edilmediğini sordu. Bakanlığın yanıtı ise yangının çıkış sebebinin henüz tespit edilemediği, sebep ve fail tespitinin araştırıldığı söylenildi. Yeşil'in, Yangın nedeniyle toplam kaç hektarlık alanın yandığı ve müdahale esnasında kaç personel ve ekipman kullanıldığı sorusuna ise bakanlık tarafından cevap verilmedi.

YEŞİL’İN VERDİĞİ SORU ÖNERGESİNDEKİ SORULAR:

Nalllıhan ilçesine bağlı Bürmece mevkiindeki orman yangınının çıkış sebebi tespit edilmiş midir? Nallıhan’daki orman yangınında toplam kaç hektarlık alan yanmıştır? Orman yangınını söndürme çalışmalarına Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı kaç helikopter, yangın söndürme aracı, yangına müdahale eden personel katılmıştır? Yangına neden söndürme uçaklarıyla müdahale yapılmamıştır? Helikopter ve uçakların su taşıma kapasiteleri nedir? Yanan bölgede yakın zamanda orman seyreltme-budama çalışmaları yapıldığı bilgisi doğru mudur? Yanan bölge için ağaçlandırma çalışması yapılacak mıdır? Son beş yılda, Ankara’da orman yangınlarında kaç hektarlık alan yanmıştır?

SORULARA BAKANLIĞIN CEVABI:

Nallıhan İlçesine bağlı Bürmece Mevkiindeki çıkan orman yangınında yangının çıkış sebebi henüz tespit edilememiştir. Sebep ve fail tespiti kolluk kuvvetleriyle birlikte araştırılmaktadır. Yangından zarar gören alan içerisinde gençleştirme çalışmalarına konu sahalar vardır. Bu ormanlarda bakım çalışmaları ile sık olan ağaçlar seyreltilerek tohum tutmaya teşvik edilerek, bu alanda yaşlanan ormanların yerine genç ormanlar kurulmaktadır.

Ormanın devamlılığı ve sürdürülebilirliği için yapılması gereken gençleştirme çalışmaları bilimsel ormancılık tekniklerine göre yapılan çalışmalardır. Yanan alanlar mevzuat gereği gençleştirme, rehabilitasyon ve ağaçlandırma çalışmaları ile bir yıl içerisinde tekrar ormanlaştırılmaktadır.

Orman yangınlarına ilişkin alan ve yıl bazında istatistikler; Resmi istatistik programı kapsamında, bakanlığımız bağlı kuruluşu Orman Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde yayınlanmaktadır. Orman yangınlarını önlemede ve orman koruma faaliyetlerinde görevlendirilen personel sayımız yeterlidir. Yangına uçak, helikopter, arazöz, su ikmal aracı, dozer, greyder, ilk müdahale aracı, pikap ve diğer iş makinaları ile müdahale edilmiştir.

Her yıl orman yangınlarıyla mücadele eylem planları hazırlanmakta ve illerde Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonları toplanarak yangınla mücadelede çalışan araç ve personel planlaması yapılmaktadır.

Ekiplerimiz tarafından bütün orman yangınlarına en kısa sürede müdahale edilmektedir.

Bakanlığımız yangınların önlenmesi, meydana gelen yangınların erken tespiti ve etkili müdahalesi yönünde her türlü tedbiri almaktadır.

BÖYLE CİDDİYETSİZLİK OLMAZ

Yeşil, konu ile ilgili olarak şunları söyledi: "Yangın söndürme çalışmaları esnasında sahada bizzat incelemelerde bulunduğum sırada, bu çapta bir yangının oldukça büyük olduğunu tespit etmiştik. Keza yetkililer de "Çok büyük bir yangın, çok fazla alan yandı" diyerek bizzat teyit etmişlerdi. Bakanlığa sorumluluk alanlarına göre cevaplaması kolay sorular sorduk ancak onlara dahi yanıt alamadık. Yangının üzerinden 3 ay geçmiş, hala neden çıktığını tespit edememişler, araştırıyorlarmış. Böyle bir şey olabilir mi? Kaç hektar alan yandı diye soruyoruz, Orman Genel Müdürlüğü'nün internet sitesine bakın diye ciddiyetten uzak bir cevap veriyorlar. Girdik baktık sitelerine, Nallıhan'da kaç hektar alan yandığını da göremedik. Yangında kaç personel görevlendirildi, kaç teknik ekipmanla müdahale edildi diye soruyoruz, sayımız yeterlidir diye cevap veriyorlar. Sözüm ona Bakanlık her türlü tedbiri alıyormuş. Böyle ciddiyetsizlik olmaz."

Yorumlar (0)