CHP'li Yeşil: KOD 29 ahlaksızlığı cezalandırılsın

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Kod 29’a dayanarak emekçiyi ahlaksızlık gerekçesiyle işten çıkartmaların son dönemde kötüye kullanımının arttığını belirterek haksız fesihte bulunan işverenin cezalandırılması ve emekçiye tazminat ödemesi için TBMM’ye kanun teklifi verdi.

Vekil Haberleri 22.01.2021, 12:07
CHP'li Yeşil: KOD 29 ahlaksızlığı cezalandırılsın

Yeşil, salgın sürecinde ahlaksızlık gerekçesiyle fesihlerin artması nedeniyle ilgili olarak; “Emekçi hem işinden oluyor, hem de ‘ahlaksız’ damgası yiyor, birinin bu rezilliğe dur demesi gerekiyor” yorumunda bulundu.

NE OLMUŞTU?

İş Kanunu’nda salgın sürecinin başında yapılan değişiklikle birlikte, işten çıkarmalar yasaklanmış ve istisna olarak “ahlak ve iyiniyet kuralına aykırılık” sebebiyle işverenin iş sözleşmesini feshedebilmesinin önü açılmıştı. Yasal değişiklikle birlikte ise gelinen süreçte Kod 29’a dayanan ahlaksızlık nedeniyle işten çıkarmalar konusunda patlama yaşandı. Salgının başından itibaren kaç emekçinin KOD 29’a dayalı olarak işten çıkartıldığı ise bilinmiyor. İşten çıkarmanın tek istisnası olması dışında, Kod 29 ile işten çıkartılan emekçi birikmiş tazminatlarını alamıyor ve işsizlik maaşından da faydalanamıyor.

DENETİM OLMADIĞI GİBİ İFTİRAYA YAPTIRIM DA YOK

Kod 29 ile sözleşmesi feshedilen emekçiyi koruyan bir hüküm bulunmadığı gibi, “ahlaksızlık” gerekçesinin doğruluğunu ne SGK ne de İŞKUR araştırıyor. İşveren, emekçiye ödemesi gereken tazminattan kurtulurken, işsiz kalan emekçi ise işsizlik maaşından dahi mahrum kalarak mağdur ediliyor.

AHLAKSIZLIK İFTİRASINA KARŞI İŞVEREN İŞÇİYE TAZMİNAT ÖDESİN

Ahlaksızlık ve iyiniyet kuralına uymama gerekçesiyle emekçiyi mağdur etmenin esas ahlaksızlık olduğunu ifade eden Yeşil, bu mağduriyete kayıtsız kalınamayacağını belirterek; “AKP’nin neoliberal çizgideki anlayışı iş barışını bozuyor. Salgın dönemini bahane ederek emekçi kesimi daha fazla mağdur ediyorlar. Ellerinden gelse kıdem tazminatını dahi bir gün bekletmeden kaldırırlar ancak emekçi kesimin tepkisinden korkuyorlar. Salgın nedeniyle zaten çok zor günlerden geçiyoruz, bir de üzerine işten çıkartma yasağının istisnası olan ahlaksızlık gerekçesi yapılan ahlaksızlıkların üstünü örtmek için kılıf olarak kullanılıyor. Bu yanlışı düzeltmek boynumuzun borcudur. Eğer gerçekten samimilerse, emekçinin mağdur edilmesinin önlenmesi için gerekli düzenleme en kısa zamanda Meclisten geçirilir. Esas ahlaksızlık, salgın döneminde emekçiyi ekmeğinden etmektir.” diyerek sözlerini bitirdi.

Yorumlar (0)