banner773

CHP'li Yeşil: Atatürk'ün emaneti Atatürk Orman Çiftliği her yıl talan ediliyor

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Nihat Yeşil, 18 yıllık AKP iktidarı döneminde hızla küçülüp verimli tarım arazileri yapılaşmaya açılan Atatürk Orman Çiftliği’nden 800 dönümlük bir bölümün daha kopartılarak; Milli Savunma Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’na tahsis edilip yapılaşmaya açılacağını söyledi.

Vekil Haberleri 26.12.2020, 00:00 26.12.2020, 16:51
CHP'li Yeşil: Atatürk'ün emaneti Atatürk Orman Çiftliği her yıl talan ediliyor

Etimesgut Belediyesi CHP Meclis Grubu üyeleriyle görüşen Yeşil, Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel’in, 4 Aralık tarihinde Belediye Meclisi toplantısında yapmış olduğu konuşmada, Etiler Caddesi’nin doğusunda yer alan yaklaşık 800 dönümlük AOÇ arazisine ilişkin Milli Savunma Bakanlığı’nca bir çalışma başlatıldığını, birinci derece sit arazisi üzerinde Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan “uygun” görüşü alınarak bir planlama yapıldığını, yaklaşık 90 dönümlük AOÇ arazisinin Tarım ve Orman Bakanlığı’na, 250 dönümlük kısmının Özel Kuvvetler Komutanlığı’na ve geriye kalan kısmının ise Milli İstihbarat Teşkilatı’na tahsis edildiğini belirtti.

DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK

Arazinin neredeyse onda birinin Gıda ve Orman Bakanlığı’na tahsis edilerek büyük kısımların gölgelendiğini belirten Yeşil; “Şehrin kalbine yangın söndürme uçakları için sözde hangar yapacaklarını söylüyorlar ama buradaki hava trafiğine bağlı oluşacak kargaşa ve gürültü nedeniyle yaklaşık bir milyon Ankaralı doğrudan etkilenecek. Dünya’nın hiçbir yerinde böyle bir şehir plancılığı anlayışı göremezsiniz” dedi.

AOÇ ARAZİLERİ HER SENE PARÇALANIYOR

1925 yılında yaklaşık 55 bin 540 dekar olan arazinin, AKP döneminde 33 bin 256 dekara geriletildiğini ve her sene sistemli bir şekilde verimli arazilerin bölünüp parçalatıldığını belirten Yeşil, “Atatürk’ün emanetinin her sene bu şekilde gözümüzün önünde parçalandığını görmek içimizi acıtıyor. Her bir karış toprağı altın değerinde olan verimli tarım arazilerinin bu şekilde bölünerek parçalanmasındaki mantığı anlamamız mümkün değil. Bu siyasi anlayış verimli tarım arazilerini betonlaştırma anlayışı içerisindeyken, Ankara Büyükşehir Belediyesi uzun yıllardan beri atıl kalan bu verimli tarım arazilerini geçen sene üç yıllığına kiralayarak iyi tarım uygulaması başlatmıştı. Üretilen fiğ tohumu çiftçilere hibe desteği kapsamında dağıtılıp, sebze ekimi yapılan yerlerde ise organik üretim yapılarak Ankaralı yurttaşlarımızın faydalanması planlanıyor.” yorumunda bulundu.

Yorumlar (0)