CHP'li Yeşil: Ankaralı esnaf kan ağlıyor!

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, 2020 yılı içerisinde Ankara'da 3 bin 398 esnafın, son bir ay içerisinde ise 25 lokanta ve restoranın oda kaydını sildirerek kepenk indirdiğini belirtti.

Vekil Haberleri 03.12.2020, 11:39
CHP'li Yeşil: Ankaralı esnaf kan ağlıyor!

Ankara Lokantacılar, Kebapçılar ve Köfteciler Odası yetkilileri ile görüşen Yeşil:" Son bir ay içerisinde odamızın kayıtlarına göre 25 esnafımız dükkanını kalıcı olarak ne yazık ki kapatmak durumunda kaldı. Ocak ayından itibaren lokanta ve restoran işletmesi tam 300 esnafımız da ticaretten çekilmek durumunda kaldı. Üstelik oda yetkililerimiz bu rakamların kendilerine başvuran esnaflarımız kapsadığının altını çiziyor. Yani odalara başvurmadan doğrudan vergi dairesinden kaydını düşürenlerin bu rakamların iki katı olabileceğini belirtiyorlar.

NE OLMUŞTU?

İçişleri Bakanlığı tarafından 18 Kasım'da açıklanan Genelge ile önce yeme içme sektöründe hizmet veren işletmeler saat 20.00'den sonra gel al sistemine dönmüş, ardından 28 Kasım'da açıklanan genelge ile tüm restoran ve lokantaların yeme içme bölümleri kapatılarak tamamen paket servis hizmeti sunmalarına izin verilmişti.

KISITLAMALARDAN ETKİLENEN ESNAFLAR

Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği'nin güncel verilerine göre; Ankara merkezde 2 bin 634 lokanta ve restoran, 966 hamburger ve pizacı, 365 pideci simitçi ve börekçi, İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelgedeki kısıtlamalara tabi tutuluyor.

YETKİLİLER ÖLÜ TAKLİDİ YAPIYOR

İçişleri Bakanlığı'nın son genelgesinin ardından yaşanan kısıtlamalar nedeniyle yeme içme sektöründeki esnafın dayanacak gücünün kalmadığını belirten Yeşil; "Esnafımıza bir dokunuyoruz, bin ah işitiyoruz. Yasaklar davul zurnayla geliyor ama esnaf 'nasıl geçineceğiz' diye sorduğunda kulaklar tıkanıyor. Salgının başında yaşanan kapatmalarda esnafa yardım edeceklerine kredileri dayattılar. Şimdi o kredilerin ödeme zamanı geldi ama bu sefer de yeniden kapanma sürecine girildiği halde yetkililer ölü taklidi yapıyor. Kredisini ödeyemeyen esnaf kalp krizi geçiriyor, intihar etmeye teşebbüs ediyor bizde bunları üzülerek duyuyoruz. Ankara'da aileleriyle birlikte yeme içme sektöründe çalışan ve toplam sayıları yüz binleri bulan esnaf ve emekçi şu an için kaderine terk edilmiş durumdadır. Esnafa acil olarak destekte bulunulmadığı taktirde bu yolun geri dönüşü olmayacak." yorumunda bulundu.

Yorumlar (0)