CHP'li Veli Ağbaba: ‘’Soma 7 yıldır adalet arıyor’’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba soma katliamının yıl dönümü vesilesiyle bir mesaj yayımladı. CHP’li Ağbaba, mesajında “Soma’ya 7 yıldır adalet gelmediği gibi suçlular bir de neredeyse ödüllendirildi” dedi.

Vekil Haberleri 12.05.2021, 11:33
CHP'li Veli Ağbaba: ‘’Soma 7 yıldır adalet arıyor’’

CHP’li Ağbaba’nın açıklamasında şunlar yer aldı:

Soma sadece işyeri katliamı olarak değil, hukuk katliamı olarak da tarihe geçti!

“13 Mayıs 2014’te gerçekleşen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma Katliamı’nın 7. yılındayız. Soma Faciası alınmayan önlemlerin ve göstermelik denetimlerin sonucu, göz göre göre gerçekleşmiş bir katliamdır. Ülkenin farklı bölgelerinden gelen maden kazası haberleriyle anlaşılıyor ki, Soma’da meydana gelen 301 madencimizin yaşamını yitirdiği tarihimizin en korkunç iş cinayetinin ardından bir arpa boyu yol alınamamıştır. AKP iktidarının özelleştirme hevesi ile kamucu anlayıştan uzaklaşarak, maden ocaklarını bile yandaş şirketlere devretme hevesi bugüne kadar ki yaşanan katliamların temel nedenidir. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 'Bunlar olağan şeylerdir. Literatürde iş kazası denilen bir olay vardır. Bunun yapısında fıtratında bunlar var. Hiç kaza olmayacak diye bir şey yok’ demişti. Denetimsizliğin ve ihmalkârlığın kol gezdiği maden ocakları için gerekli önlemler almak yerine ‘bu işin fıtratında var’ açıklaması ile katliamı normalleştirmek Türkiye’yi iş cinayetlerinin merkezi haline getirdi. Soma sadece bir işyeri katliamı olarak değil, aynı zamanda bir hukuk katliamı olarak da tarihe geçti. Başta Soma Katliamı örneğinde olmak üzere yaşanan katliamların ardından başlatılan hukuki süreçler de ne yazık ki gerçek sorumluların yargılanması ve açığa çıkarılması noktasında aciz kaldı.”

Suçlular neredeyse ödüllendirildi!

“Bir katliamı basit bir suça dönüştürmek için ellerinden geleni yaptılar. Facianın dosyasını inceleyen Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 2020 yılının ekim ayında verdiği kendi kararını 2021 Şubat ayında bozdu. 12. Ceza Dairesi üyelerinin değişmesinin ardından tutuklu kalan 4 sanık da tahliye edildi. 7 bin 500 yıl hapsi istenen madenin sahibi kurtarılmak istendi. Daha önce “olası kastla insan öldürme” suçundan ceza alan sanıklar "bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçundan yargılanıyorlar. Mahkeme, davayı 24 Mayıs 2021 Pazartesi gününe erteledi. 301 emekçi göz göre göre hayatını kaybetmiş, 7 yıldır suçluları cezalandırmayı bile becerememiş bir sistemden insan hayatına saygı beklenebilir mi?”

Yorumlar (0)