CHP'li vekilden emeklileri sevindirecek teklif: Maaş haczi engellensin

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin, Türkiye Büyük Millet Meclisine sunduğu kanun teklifiyle, emeklilerin merakla beklediği düzenlemeyi gündeme getirdi.

Vekil Haberleri 27.01.2021, 12:55 27.01.2021, 13:00
CHP'li vekilden emeklileri sevindirecek teklif: Maaş haczi engellensin

Aytekin, verdiği teklif ile asgari ücretin üzerinde emekli maaşı alanlara uygulanacak hacizde her ne şartta olursa olsun, emekliye ödenen maaşın asgari ücretin altına düşürülmemesini amaçlıyor.

Türkiye’de ekonomik bir buhran olduğunu ve bu buhranın şu an en alt gelir gruplarını tehdit ettiğini söyleyen Ensar Aytekin, verdiği teklifle “emeklilere yönelik uygulanan ayrımcılığın kaldırılmasını amaçladığını” ifade etti. Alınan maaşlardaki yetersizliğin, emeklileri kredi kartı kullanmaya yönelttiğini belirten Aytekin “Ülkemizde, asgari ücret ve asgari ücretin altında ücret alan yurttaşlarımızdan maaşının 1/10’u oranında icra kesintisi yapılırken, asgari ücretin üzerinde emekli maaşı olan vatandaşlarımızın maaşından 1/3’ü oranında kesinti yapılıyor, bunun sonucunda ise emekli yurttaşımızın geçim zorluğu daha da katlanmış oluyor” dedi.

Aytekin’in konuya dair açıklaması şu şekilde:

“Bakıldığında emekli aylıkları kısmen haczedilebilen gelirler arasında görülüyor. Ve bu maddedeki diğer gelirlerde üçte bir oranında kesinti öngörülürken, emekli aylıkları da üçte bir ila dörtte bir arasında haczedebilir deniliyor. Bu durum uygulamada çok büyük krizlere sebep oluyor. Asgari ücretin biraz üzerinde maaş alan emekli vatandaşın maaşına haciz konulduğunda bu sefer geliri üçte 1 oranında azalmış oluyor. Ve emekli vatandaş asgari ücret seviyesinin dahi altına itiliyor. Bu durumda olan binlerce emeklimiz var ve bu olumsuz tablo emekliyi mağdur ediyor.

Verdiğimiz bu teklifle, uygulanabilecek olası bir hacizde gelirlerin asgari ücret düzeyinde kalması gerektiğini ön görüyoruz. Emekliler bu devlete onlarca yıl prim ödediler ve emeklilik hakkı elde ettiler. Dünyadaki akranları, ülke ülke gezip mutlu bir şekilde yaşarken, Türkiye’deki emekliler maalesef borç sarmalında yaşamak zorunda kalıyor. Devlet kendisine yıllarca hizmet edip emekli olan yurttaşını yüz üstü bırakmamalıdır. Bu teklifin bir an evvel yasalaşması ve emeklilerimizin rahat bir nefes alması sağlanmalıdır.”

Yorumlar (0)