CHP'Lİ VEKİL:AKP HÜKÜMETİ HATAY’I SUSUZLUĞA TERK ETTİ, HALKIMIZI SUYU TASARRUFLU KULLANMAYA DAVET EDİYORUZ’’

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, ülke genelinde beklenen yağışların yaşanmaması nedeniyle özellikle Hatay’daki barajlardaki su seviyesinin azlığı ve olası içme suyu sıkıntısına karşı Hatay halkını duyarlı davranmaya, COVID-19 salgını sürecinde hijyenin ne kadar önemli bir etken olduğunu hatırlatarak halkı su konusunda tasarruflu davranmaya davet eden bir açıklama yaptı.

Vekil Haberleri 06.01.2021, 11:59
CHP'Lİ VEKİL:AKP HÜKÜMETİ HATAY’I SUSUZLUĞA TERK ETTİ, HALKIMIZI SUYU TASARRUFLU KULLANMAYA DAVET EDİYORUZ’’

Şahin’in açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

‘‘Hatay’a içme suyu sağlayan barajlarındaki su seviyeleri geçen yılın aynı dönemine göre oldukça düşmüş durumdadır.

Hatay’da yaşanan su sıkıntıları Karaçay Barajı'nda ve birçok noktada su seviyesinin çok düşmesine bağlı olmuştur. Tüm ülkede, geçen yıla göre yağışların azalması Aslantaş Barajı’ndaki suya Hatay’a gelene kadar 13 ayrı yerden kanalizasyon karışması ile oluşan kirlilik nedeniyle içme suyu konusunda gelecek günlerde sıkıntı yaşanacağına işaret etmektedir. Eğer önlem almaz ve mevcut suyumuzu verimli ve tasarruflu kullanmazsak tüm Hatay susuz kalabilir.

Aslantaş Barajı’ndaki suyu Hatay’a getiren akarsular, Osmaniye’den Hatay’a gelene kadar 13 farklı noktadan kirlenmektedir. Bir suyun içilebilmesi için biyolojik ve kimyasal oksijen değeri normal seviyenin altında çıkması gerekir. Bu konudaki kanun ve yönetmelik; ‘kanalizasyon karışan su tesiste arıtılsa bile içme suyu olarak kullanılmaz’ diyor. Bu nedenle Aslantaş Barajı’ndaki su şebeke suyu olarak maalesef kullanılamaz. Bu suyun kullanılmasının, evlere ulaştırılmasının halk sağlığını tehlikeye atacağı konunun uzmanı olan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr.Lütfü Savaş tarafından da açıklanmış, halk sağlığını tehlikeye atacak böyle bir uygulamaya asla geçit verilmeyeceği kamuoyuna duyurulmuştur.

Bu nedenle ülke genelinde beklenen yağışların yaşanmaması, kurak geçen kış ve su sıkıntısına karşı tüm halkımız duyarlı davranmalı, pandemi döneminde hijyenin ne kadar önemli bir etken olduğunu unutmadan tasarruflu davranmalıdır. Bulaşıktan çamaşıra, banyodan mutfak ve temizlik işlerine kadar her alanda mevcut suyu idareli kullanmalıyız.


 

BİTTİ DENEN BARAJLAR NEREDE?

AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın Ankara’da yaptığı bir konuşmada ‘‘Televizyonlara talimatı verdim, bizim oradaki barajları gösterin dedim’’ sözlerini hatırlayalım! Erdoğan bir yandan medyaya talimat verdiğini söyleyerek medyadaki yandaşlığı meşrulaştırırken diğer yandan da algı operasyonunun startını vermiş, Erdoğan’ın talimatı üzerine Hatay’daki bitmemiş barajlar bitmiş olarak gösterilmiş ve su birikintisi denebilecek göletleri de baraj olarak haritalar üzerinde gösteren yandaş medya Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nu hedef tahtasına koymuştu. Ancak gerçeklerin eninde sonunda ortaya çıkmak gibi bir huyu vardır.

HATSU, Karaçay Baraj’ından Haziran ayı itibariyle 1000 lt/sn kapasiteyle su almaya başlamıştır. O dönemde baraj neredeyse tam kapasite doluluk oranına sahipti. (Yaklaşık 35.000.000 m3). Eylül ayında DSİ barajda yapacağı imalat sebebiyle barajın tamamını boşalttı. Baraj boşaltıldığından bugüne kadar yaklaşık 1.500.000 m3 su toplandı. Bu da kuraklığın ne kadar etkili olduğunun göstermektedir. HATSU baraj boşaltıldığından bugüne kadar barajdan yaklaşık 200 lt/sn kapasiteyle su alarak sadece Samandağ ve Defne’ye ait bazı mahallelere su verebiliyor, su kapasitesi azlığından uzak ilçelere su yetişmiyor. Antakya ve Defne merkeze mevcut su yetmediği için Eylül ayından bu yana kuyulardan su verilebiliyor.

Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne yöneltilen ‘Karaçay isale hattını neden devir almıyorsunuz?’ sorusuna gelince; borulardan gelen suda bulanıklık olduğu tespiti nedeniyle bugüne kadar Hatay Büyükşehir Belediyesi bu hattın devrini almamıştır. Ki gelen suyun bulanıklık ve kirliliğiyle ilgili olarak vatandaşlarımızdan çok sayıda da çok sayıda şikayet bildirilmiştir. Bu bulanıklığın neden kaynaklandığı DSİ tarafından net olarak bildirilmemekle birlikte bazı tahminlerle belediyeye sözlü olarak bildirilmiştir. HATSU şu an devir aşamasındadır.

Ayrıca baraj ile göletin farkını bilmeyen Erdoğan’ın baraj olarak saydığı Samandağ Çökek, Kırıkhan Kurtlusoğuksu ve İskenderun Pirinççik küçük sulama projeleri kapsamında inşa edilmiştir. Yani bunlar baraj değil gölettir.

Hataylı şehrini tanır. Miting alanlarında millete, su birikintisi olan göletlere baraj diyerek çılgın bir projeymiş gibi pazarlayan ama iş oğlunun gemilerine gelince ‘gemicik’ gibi küçültme sıfatları kullanan, Hatay’daki göletleri baraj sanan AKP Genel Başkanı Hatay halkının gözünün içine baka baka, Hatay’ın her tarafına barajlar yaptıklarını söylemişti. Ancak Hataylı göletle barajın farkını iyi bilir, AKP’nin bu yalanlarına kanmaz.


AKP HATAY’I SUSUZLUĞA TERK EDİYOR


Miting alanlarında oy uğruna yalanlarla halkımızın aklıyla alay eden AKP hükümeti ‘bitti’ dediği Hatay barajlarına yeterli bütçeyi ayırmamış, proje bitiş tarihlerinin üzerinden aylar yıllar geçmiş, yağışların yetersiz kalması ile Hatay halkını susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya bırakmıştır. Tarımda kullanılacak sulama suyunu sağlayan barajlar ile halkın musluğuna ulaşması gereken içme suyu tutan barajların farkını bilmeyip, 1968 yılında yapımına başlanıp 1975 yılında faaliyete geçen ve tarımsal sulama için kullanılan Tahtaköprü Barajı’nda yükseltme yapıp yeni baraj yapmış gibi milletimizin karşısına çıkıp ‘Hatay susuz kalmayacak’ deseler de yağışlar istenen seviyede olmaz ise önümüzdeki aylarda ciddi içme suyu sıkıntısı yaşanacağı aşikardır. Evlerimizdeki musluklardan akan şebeke/içme suyunu bulamayacak hale gelecek olma tehlikesinin sorumlusu Hatay’a gerekli yatırımları yapmayan, yeterli bütçe ayırmayan AKP hükümetinin ta kendisidir.

Ülkeyi içine soktukları ekonomik krizi unutturmak, seçim meydanlarında algıyı başka yönlere çekip yönetimdeki çürümüşlüklerini gizlemek isteyen ve Hatay’ı susuzluğa terk eden AKP hükümetine Hatay halkı sandıkta gereken cevabı verecektir!

Tüm bu nedenlerle ülke genelinde beklenen yağışların yaşanmaması ve olası su sıkıntısına karşı tüm halkımızı duyarlı davranmaya, COVID-19 salgını sürecinde hijyenin ne kadar önemli bir etken olduğunu bir kez daha hatırlatarak halkımızı tasarruflu davranmaya davet ediyoruz.

AKP hükümeti tarafından üvey evlat muamelesi gören, vergilerinin karşılığını alamayan Hataylı hemşehrilerime saygı ile duyururum.

Yorumlar (0)