banner773

CHP'li vekil Tanal'dan avukatların sorunları için komisyon talebi

CHP’nin avukat kökenli vekili Mahmut Tanal ve milletvekili arkadaşları, hukuk fakültesi mezunlarının ve avukatların sorunlarıyla ilgili Meclis’te bir araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

Vekil Haberleri 05.04.2021, 11:22 05.04.2021, 11:26
CHP'li vekil Tanal'dan avukatların sorunları için komisyon talebi

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal ve milletvekili arkadaşları, hukuk fakültesi mezunlarının ve avukatların sorunlarının tespiti ve çözüm önerilerinin ortaya konulması amacıyla Meclis’te bir araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

Tanal ile vekil arkadaşlarının TBMM Başkanlığı’na sunduğu Meclis Araştırması önergesinin gerekçesinde, plansız ve programsız şekilde artan hukuk fakültesi sayısıyla bağlantılı olarak, bu fakülte mezunlarının ve avukatların iş olanaklarının iyice daraldığı belirtildi.
 

AVUKATLARIN İŞSİZLİK SORUNU TAVAN YAPACAK

Alarm zillerinin çalmasına, avukatların ekonomik kaygılarının zirveye çıkmasına rağmen halen birçok üniversiteye akademik kadro bakımından yetersiz yeni hukuk fakültelerinin açıldığının belirtildiği gerekçede, söz konusu fakültelerdeki öğrenci sayıları da dikkate alındığında hukuk fakültesi mezunlarının işsizlik sorununun yaklaşık beş yıl sonra tavan yapacağının öngörüldüğüne dikkat çekildi.

YETERSİZ VE KALİTESİZ EĞİTİM
 

Ülkemizde yakın zamanda açılan, tabiri caizse apartman şeklindeki vakıf üniversiteleri bünyesindeki hukuk fakültelerinin yalnızca maddi kazanç amacıyla kurulmuş yetersiz eğitim sunan fakülteler olduğunun kaydedildiği gerekçede, “Ülkemizde toplam kaç hukuk fakültesi olduğu, toplam kaç hukuk fakültesi öğrencisi olduğu, bu fakültelerin ne zaman kurulduğu, bu fakültelerden son 20 yıl içerisinde kurulanların eski hukuk fakültelerine başarı olarak kıyaslanması, hukuk fakültelerinde hangi binalarda eğitim verildiği, amfi bulunup bulunmadığı, fakültelerin akademik kadroları araştırıldığında görülecektir ki; hukuk fakülteleri öğrencileri yetersiz binalarda, yetersiz akademik kadroların vermiş olduğu eğitimle mezun olmaktadırlar. Birçok hukuk fakültesi öğrencisi mahkeme salonu örneği görmek bir yana amfi görmeden kalabalık sınıflarda adeta eski köy okulları düzeninde eğitim almaktadırlar. İş bu durum ülkemizdeki hukuk kalitesini düşürmektedir” denildi.

AVUKATLAR DÜŞÜK ÜCRETLE BAŞKASININ YANINDA ÇALIŞIYOR
 

Hukuk fakültesi öğrencilerinin mezun olduktan sonra işsizlik sorunu yaşadıklarının altının çizildiği gerekçede, hukuk fakültesi mezunlarının hakimlik ve savcılık sınavına girdiği, kazanamayanların otomatik olarak avukatlığa yöneldiği hatırlatıldı. Avukatlık mesleğine de belli koşullar dahilinde giriş yapılması gerektiği vurgulandı.
 

Türkiye’de hukuk fakültesi mezunlarının hangi işlerde çalıştıklarının da araştırılmasının talep edildiği gerekçede, şu ifadelere yer verildi: “Görülecektir ki; hukuk fakültesi mezunu olup devlet memurluğunu devam ettiren birçok kişi bulunmaktadır. Söz konusu kişilerin ekonomik kaygılar nedeniyle devlet memurluğuna devam ettikleri ve avukatlığa geçmedikleri görülmektedir. Ancak hukuk fakültesi mezunlarının büyük çoğunluğu avukatlık yapmaktadır. Ayrıca belirtilmelidir ki; ekonomik kaygılar, giderlerin yüksek olması sebebiyle avukatlar kendi bürolarını kuramamakta ve düşük ücretlerle bağlı çalışmayı tercih etmektedirler. Hatta birçok avukat asgari ücret karşılığında çalışmaktadır. Yapılacak araştırma ile avukatların yüzde kaçının bağlı çalıştığı ve aldıkları ücret belirlendiğinde maalesef bu içler acısı durum gözler önüne serilecektir.”
 

Gerekçede, hukuk fakültelerindeki eğitim kalitesinin artması, hukuk fakültesi mezunları ile avukatların işsizlik sorunu ile karşı karşıya kalmaması ve ekonomik kaygıdan uzak yaşam sürmeleri için yeni düzenlemelerin yapılması ve tedbirlerin alınması gerektiğine vurgu yapıldı.

Yorumlar (0)