CHP'li Vecdi Gündoğdu: Marmara denizi'nde yaşanan felaketin sorumluları kimlerdir?

Cumhuriyet Halk Partisi TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Marmara Denizi'ndeki Deniz Salyası Hakkında TBMM Soru Önergesi sundu

Vekil Haberleri 10.06.2021, 13:13
CHP'li Vecdi Gündoğdu: Marmara denizi'nde yaşanan felaketin sorumluları kimlerdir?

CHP'li Vecdi Gündoğdu'nun önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.

                                                          

                                                                                        Vecdi Gündoğdu

                                                                                           Kırklareli Milletvekili

                                                                                               TBMM Çevre Komisyonu Üyesi

Marmara Bölgesi’ndeki çarpık sanayileşme ve şehirleşmenin sonucu meydana gelen kirlilik, deniz salyası (Müsilaj) Marmara Denizini, bölgedeki canlıları ve canlı yaşamını tehdit etmektedir.

Marmara Denizi’nde görülen deniz salyası, İstanbul başta olmak üzere Yalova, İzmit, Bandırma Körfezi ve Bursa Mudanya sahilinde beyaz bir tabaka halinde büyük bir kirlilik yaratmaktadır.

Kirlilik ve kokunun çevreye verdiği zarar nedeniyle balıkçılar avlanmaya ara vermek zorunda kalmış, anılan bölgelerde denize girmek olanaksız hale gelmiştir.

Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan raporda, Deniz salyası olarak anılan Müsilaj sorununun iki temel neden olarak; organik yükün artması ve iklim değişikliğinin etkisiyle Marmara Denizi’nde yaşanan deniz suyu sıcaklık artışları tespit edilmiştir.

      Bu doğrultuda;

  1. Marmara Bölgesi’nde sanayi ve evsel tüm atıklar için derin ya da değil denize her türlü deşarjdan vazgeçilmesi konusunda neler yapacaksınız?
  2. Bölgede, deniz deşarjı projeleri, termik santral projeleri, liman, tersane, kimyasal depolama alanları, kıyı dolgu projeleri gibi yeni projelere izin vermeye devam edecek misiniz, mevcut projelerde üretim ve kapasite artış izni verilecek midir?
  3. Dere ıslahlarıyla kaçak deşarjlara son verilmesi ve vahşi atık depolamaları, tarım ilaçları nedeniyle yer altı sularının kirlenmesini önleyici hangi ilave tedbirleri alacaksınız?
  4. Marmara Denizi’nin kirlenmesinin, canlı yaşamını tehdit eder hale gelmesinin temel nedeni nedir, bu hale gelmesine son 20 yılda kim müsaade etmiştir, sorumlular kimlerdir, sorumlular hakkında neler yapacaksınız?

Yorumlar (0)