CHP'li Ünver: KOP Bölgesinde Değişen Bir Şey Yok

CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu görüşmelerinde; Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı bütçesi üzerine CHP Grubu adına konuşma yaptı.

Vekil Haberleri 14.12.2019, 14:45
CHP'li Ünver: KOP Bölgesinde Değişen Bir Şey Yok

Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, TBMM’de KOP İdaresi bütçesi üzerine konuştu. Geçen yılın bütçe görüşmelerinde de KOP İdaresi hakkında konuşan Ünver; “Geçen yıldan bu yana KOP Bölgesi’nde değişen pek bir şey yok. Bölgedeki projeler; bir türlü bitmek bilmiyor. KOP’un hikayesi de çiftçinin hikayesine dönmüş durumda. Atasözünde dendiği gibi; ‘Çiftçinin karnını yarmışlar, 40 tane gelecek yıl çıkmış.’ O hesap; KOP’taki projelerin bitimi de hep seneye, hep seneye.” dedi.

TARIM DURMA NOKTASINA GELDİ

Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı, Karaman Çevre Yolu ve Konya Ovası’nı sulamaya yönelik projelerin bir türlü bitirilemediğini ifade eden Ünver; Türkiye’nin tarım alanlarının 5’te 1’nin bulunduğu KOP Bölgesi’nde su sıkıntısı nedeniyle yaşamsal öneme sahip tarımsal faaliyetlerin durma noktasına geldiğini ifade etti. Karaman’ın ve Konya Ovası bölgesinde yer alan çevre illerin yaşamış olduğu su sorununa çözüm getirilebilmesi için; “Bölge dışındaki kaynaklardan bölgeye su getirilmesi ve bölgedeki sınırlı su kaynaklarının tasarruflu kullanılmasının sağlanması gerekmektedir.” şeklinde öneriler sunan Ünver; “Karaman’daki barajlarda basınçlı kapalı sulama sistemine yeterli düzeyde geçilememiştir. Bir an evvel bu yoldaki projeler hayata geçirilmelidir.” diye konuştu.

KOP BÖLGESİNDE ELEKTRİK DESTEKLENSİN

Bölgedeki su kaynaklarının yetersiz oluşundan çiftçinin en büyük girdi maliyetini tarımsal sulamada kullanılan elektriğin oluşturduğunu belirten CHP Karaman Milletvekili Ünver, “Tarımsal sulamada en çok elektrik kullanan ilk 10 ilden 3’ü; Konya, Aksaray ve Karaman’ın bulunduğu KOP Bölgesi’ne devlet kayıtsız kalmaktadır. KOP bölgesinde elektrik desteklenmezken, 2018 tarihli Başbakanlık kararıyla Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Şırnak ve Batman illerinde tarımsal elektrik, 5 yıl boyunca desteklenmektedir. Tarım Bakanı’na sordum, cevap vermedi. Bir kez daha sorayım: KOP Bölgesi çiftçisi, üvey evlat mı ki sayılan 6 ilde elektriği desteklerken KOP illerinde desteklemiyor, elektrik faturasıyla kök söktürüyorsunuz?”

EYT YAŞA DEĞİL AKP VE MHP’YE TAKILMIŞTIR

AKP’nin getirmiş olduğu sistemde meclisin gündemi ile milletin gündeminin örtüşmediğini dile getiren Ünver konuşmasında emeklilikte yaşa takılanların da sorunlarını dile getirdi. Ünver; “AKP sözcülerinin ve Cumhurbaşkanı'nın erken emeklilik diyerek halka yanlış anlattığı bir EYT meselesi var. EYT erken emeklilik değildir. EYT yaşa değil, AK Partiye ve söz verdiği halde EYT’yi unutan MHP’ye takılmıştır.” dedi.

AKP İKTİDARININ BİR VİCDANI YOK!

TBMM kürsüsünde yaptığı konuşmada, Meclis’in milletin derdine çare üretemediğini ifade eden CHP Karaman Milletvekili Ünver; “Milletin derdini bir dinleyin, vallahi derdinizden utanırsınız.” İfadelerini kullandı. Av. İsmail Atakan Ünver sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Milletin derdi açlık, işsizlik, yoksulluk, adaletsizlik, çaresizlik, yarınsızlık. Bütçeyi hazırlayanlar; milletin kaynaklarını sarayın emrine yönlendiriyor. İşsizlere, KYK borcu olan gençlere, zam isteyen memura, enflasyonun ezdiği emekliye, esnafa, çiftçiye, EYT’lilere gelince de ‘Kaynak yok!” diyor. Ama yokların en acısı ne biliyor musunuz? AKP iktidarının artık bir vicdanı yok.”

KOMŞUSU AÇKEN TOK YATAN BİZDEN DEĞİLDİR!

AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın “Ümmeti bölüyorsunuz.” sözleri üzerinden iktidarı eleştiren Ünver sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Ümmet bölünür mü bilmem. Ama, millet kan ağlıyor. Ümmetin çocuklarını lüks jeeplere bindirdiniz. Peki, ya milletin çocuklarına ne oldu? Milletin çocukları açlıktan, işsizlikten, yoksulluktan, çaresizlikten intihar ediyor, ölüyor. Bunu bütçe görüşmelerinde konuşmayacaksınız da ne zaman konuşacaksınız? Hazreti Peygamberimiz 'Komşusu açken tok yatan bizden değildir.' diye buyurmamış mıydı? Onu da mı unuttunuz? Bari, onu unutmasaydınız.”

Yorumlar (0)