CHP'li Ünver: Avukat cübbesine düğme diktirmez,ilik de açamaz!

Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, TBMM’de görüşülen kanunun maddesi üzerine CHP Grubu adına konuşma yaptı. Eleştirilerini iktidar sıralarına yöneltip; getirilmek istenen çoklu baro sisteminin sakıncalarını anlattı.

Vekil Haberleri 01.07.2020, 11:55
CHP'li Ünver: Avukat cübbesine düğme diktirmez,ilik de açamaz!

CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin 24’üncü maddesi üzerine CHP Grubu adına söz aldı, meclis kürsüsünden iktidara seslendi. Ünver konuşmasına; “Yargıda reform yapabilmek için önce, hâkimin kafasındaki hukuku, evrensel hukuku uygulamak üzere değiştirmek lazım ama AKP hiçbir zaman bunu istemedi, bilakis hâkimin kafasına kendi hukuk anlayışını yerleştirmeye çalıştı, olmadı kendi teşkilatında görev yapanları hâkim yaptı.” diye başladı.

TEKLİFTE YARGININ SORUNLARI YOK

Görüşülen kanun teklifi üzerine yaptığı değerlendirmede yargının sorunlarına değinen Ünver; “Bugün yargının sorunu öncelikle geniş anlamda ceza hukukuyla ilgilidir, haksız tutuklamalar, hukuksuz yargılamalar, adaletsiz cezalar, keyfi olarak suç oluşturan eylemleri yargılamamak, suç olmayanları yargılamak, yargıya siyasi müdahaleler; bugün yargının öncelikli sorunları bunlar. Sözde reform yapıyorsunuz ama bunlarla ilgili hiçbir şey yapmıyorsunuz.” dedi.

KAMUDA İKİLİK OLMAZ!

Geçtiğimiz günlerde baro başkanlarının Ankara yürüyüşüyle tepki gösterdiği, Cumhur İttifakının ise buna aldırmadan TBMM’ye sunduğu baroların yapısında değişiklik öngören yasa değişikliğine de değinen Ünver, “Şimdi bir de çoklu baro istiyorsunuz, Barolar Birliği seçim sistemini değiştiriyorsunuz. Barolar kamu tüzel kişiliğidir. Kamuda ikilik olmaz. Kamuda ikilik olursa paralel devletten bahsetmek gerekir. Gerçi paraleli size mi anlatacağız? Ne boş bir çaba! Çünkü paralel sizin uzmanlık alanınız, paraleli en iyi siz bilirsiniz.” şeklinde konuştu.

YİNE PİŞMAN OLURSUNUZ

Cumhuriyet Halk Partisi’nin tarihi görevini yapıp, iktidarı bu konuda uyardığını ifade eden Ünver, “Bunu yapmayın, her zamanki gibi yine pişman olursunuz. Sizin barodan, baroculuktan anladığınız ‘Baro başkanı benimle aynı siyasi görüşte mi, değil mi?’dir. Baro avukatı temsil eder, avukatın durumu ne, umurunuzda mı; mahkeme salonunda hâkime, savcıya karşı ne, dışarıda müvekkile karşı ne; daralan iş potansiyeli; küçülen pasta; artan avukat sayısı; düşen gelirler... Avukat kirasını ödeyebiliyor mu, BAĞ-KUR'unu ödeyebiliyor mu, evini geçindirebiliyor mu? Mesleğin sorunları bunlar. Var mı bunlara çözümünüz? Yok. Tek derdiniz "Baro başkanı kim olsun, Barolar Birliği Başkanlığına kim seçilsin." Bırakın bu işleri.” diye konuştu.

ÇOKLU BARO NASIL OLACAK?

Hukukun üstünlüğünün peşinde olanlar için konuşulacak en son şeyin baro sistemi olduğunu aktaran CHP Karaman Milletvekili Ünver; “Hukukun üstünlüğü hâkim kılınsın da baro başkanı kim olursa olsun hiç kimsenin umurunda olmaz.” değerlendirmesinde bulundu. İktidar sıralarına dönerek; “Nasıl olacak çoklu baro? Barolar arasında rekabet mi yaratacaksınız, rekabet hangi konuda olacak, üyelerine disiplin cezası veren barolar, vermeyen barolar veya az ceza veren barolar mı olacak, barolar nasıl ayrılacak, siyaseten mi ayrılacak? Sizce sağcı solcu diye mi ayrılacak? İnanan, inanmayan diye mi, ak kara diye mi ayrılacak? Yoksa sarayın avukatları, milletin avukatları diye mi ayrılacak?” sorularını yönelten Ünver; “Bence, yapmak istediğinizi en iyi anlatan tarif budur. Sarayın avukatları bir tarafa milletin avukatları öbür tarafa.” dedi.

SAVUNMA HALA VAR!

Cumhur İttifakı’nın, avukatların cübbesine düğme dikmeye, ilik açmaya çalıştığını ifade eden Ünver konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Unutmayın avukat cübbesine düğme de diktirmez, ilik de açtırmaz. Bu dünya üzerinden ne diktatörler, ne hukuk tanımazlar ne hak bilmezler geldi geçti. Onların hiçbirisinin şimdi esamesi yok ama hukuk devletinin, hukukun üstünlüğünün olmazsa olmazı gerçek hukukçu avukatlar hâlâ var, barolar hâlâ var, savunma hâlâ var, sonsuza dek de olmaya devam edecekler.”

HABUR’DA TERÖRİSTLERE ÇADIR MAHKEMESİ KURDUNUZ

AKP döneminde insanların yürümesinin yasak ama yandaşın yürütmesinin serbest olduğunu, üzerine avukat cübbesi giyen baro başkanlarının Ankara’ya girmesinin yasak ama üzerine hakim cübbesi giymiş FETÖ’cülerin kozmik odaya girmesinin serbest olduğunu, Ankara’ya sokulmayan baro başkanları için Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin çadır kurmasının yasak ama teröristlere Habur’da çadır mahkemesi kurulmasının serbest olduğunu söyleyen Ünver konuşmasını şu şekilde devam etti: "Baro başkanları üzerlerine takım elbise giyip otomobilleriyle gelselerdi Ankara'ya girişleri serbest olurdu. Ancak cübbelerini giyip yürüyerek geldiklerinde Ankara'ya girmelerini yasakladınız. Çünkü siz hukuktan korkuyorsunuz, hukuktan.”

HUKUKÇULAR KONUŞMASIN İSTİYORSUNUZ

CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, TBMM kürsüsünden yaptığı konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “’Bu kadar da olmaz.’ dediğimiz ne varsa devri iktidarınızda oldu, oluyor. Ey milletim, avukata, baro başkanına bunu yapan sana ne yapmaz. Sizin isteğiniz, barolar konuşmasın, avukatlar konuşmasın, hukukçular konuşmasın, bilim insanları konuşmasın, gazeteciler konuşmasın, yazarlar konuşmasın. Ya kim konuşsun? Troller konuşsun, yandaşlar konuşsun, şakşakçılar konuşsun, yalakalar konuşsun, istediğiniz bu.”

Yorumlar (0)