CHP'Lİ ÜNVER; "AKP TORBA YASALARLA MERDİVEN ALTI ÜRETİM YAPIYOR”

CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen 196 sıra sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 8’inci maddesi üzerine partisi adına söz alarak kürsüye çıktı.

Vekil Haberleri 13.03.2020, 11:50
CHP'Lİ ÜNVER; "AKP TORBA YASALARLA MERDİVEN ALTI ÜRETİM YAPIYOR”

Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, TBMM’de yaptığı konuşmada; bireysel silahlanma ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konularına değindi. AKP’nin torba yasa yapma tekniğini de eleştiren Ünver, “Eğer üretim mutfakta yapılmıyorsa, yapılan üretim merdiven altı üretimdir. Yani, Gazi Meclis’e merdiven altı yasa yaptırıyorsunuz.” dedi.


ÇÖZÜM RUHSATLANDIRMA DEĞİL


Konuşmasında bireysel silahlanmaya dair çarpıcı rakamlar paylaşan Ünver, ülkemizde 2019 yılı temmuz ayı itibariyle, kayıt altına alınmış 1.072.037 ateşli silah bulunduğunu ifade etti. Ruhsatsız silahlar hakkında ise resmi bir veri bulunmadığını fakat bu rakamın 18 milyon olarak ifade edildiğini aktaran CHP Milletvekili Ünver; “Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2017 yılı verilerine göre ise ruhsatlı silahlarla işlenen suç sayısı 25.547, ruhsatsız silahlarla işlenen suç sayısı ise 159.123. Bu vahim durum karşısında yapılması gereken silahları ruhsatlandırmak değil, bireysel silahlanmanın önlenmesidir.” diye konuştu.

İŞSİZLİĞE, YOKSULLUĞA ÇARE ARAYIN


“Bir hukukçu olarak bir yanlışı bir kez daha milletin kürsüsünden aziz milletimizin bilgisine sunmak istiyorum.” diyerek iktidarın yasa yapma yöntemini eleştiren Ünver; “Meclisin şahsında vücut bulan yasa yapma tekeli uygulayageldiğiniz torba yasa yöntemiyle maalesef ki anlamsızlaşmaktadır. Mesela, eldeki bu torba kanun teklifi 20'den fazla kanunu değiştirmektedir.” dedi. Ülkemizde işsizlik, yoksulluk, borçluluk, üretemeyen ekonomi, ekonomik darboğaz gibi temel problemlerin bulunduğunu söyleye Ünver, iktidarın enerjisini milletin güncel sorunlarına çare üretecek, açlığını, yoksulluğunu, işsizliğini bitirecek çözümler için harcamasının daha iyi olacağını ifade etti.

VATANDAŞA FİŞLENME KORKUSU


TBMM’ye getirilen yasa teklifinin, iktidarın yılardır sürdürdüğü rant düzenine dayandığını, ekonomideki kaynak ihtiyacının borçlanmayla çözümünün teşvik edildiği bir teklif olduğunu söyleyen Ünver; teklif, “Kriz ortamında sosyal devletin şefkatine muhtaç vatandaşa hiçbir şey kazandırmamaktadır.” şeklinde konuştu.

DEMOKRASİYE İNANIYOR MUSUNUZ?


Ünver; “Getirilmek istenen bildirim zorunluluğuyla vatandaşın içine fişlenirim korkusu düşürülmek ve böylelikle zaten yetersiz düzeyde olan örgütlü toplumu geriletmek iktidarın altında kaymakta olan zemini tutmak amaçlanmaktadır.” diye konuştu. “Demokrasinin olmazsa olması örgütlü toplumdur.” diyen Ünver sözlerine şu şekilde devam etti: “Toplum örgütlü olmazsa demokrasiden bahsedilemez. Bu düzenlemeyi getirenlere seslenmek istiyorum: Demokrasiye inanıyor musunuz, inanmıyor musunuz? Mesela halk sizi istemezse gitmeyecek misiniz? Nedir bu halkı baskı altına alıp sindirme çabanız? Sizi vatandaş 31 martta İstanbul'dan gönderdi, beğenmediniz; vatandaş, bu iradeyi beğenmeyenlere 23 haziranda bir daha ders verdi. Hâlâ farkında değil misiniz? Vatandaşı baskıyla, korkuyla sindirmek mümkün değil.”

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ DİYE BİR SİSTEM YOK!


Konuşmasına AKP milletvekillerine seslenerek, “Anlamadığınız şu: Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi diye bir sistem yok, o yüzden yaptığınız, ettiğiniz hiçbir şey kitaba uymuyor.” şeklinde devam eden Ünver, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Parlamenter sistemde Bakanlar Kuruluna ait olan yasa tasarısı hazırlama yetkisi dayattığınız sistemde yoktur. Yasalar, yasamanın mutfağı olan komisyonlarda yapılır, olgunlaştırılır. Eğer üretim mutfakta yapılmıyorsa yapılan üretim merdiven altı üretimdir yani Gazi Meclise merdiven altı yasa yaptırıyorsunuz. Bundan vazgeçin, yasama faaliyetini olması gerektiği gibi, Anayasa ve İç Tüzük'ün lafzına ve ruhuna uygun yürütün.”

Yorumlar (0)