CHP'li Ünver: 2021'de Karaman'ın projeleri sahipsiz bırakılmıştır

Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, Cumhurbaşkanlığınca açıklanan 2021 yılı yatırım programında Karaman’ın bekleyen projelerinin ne durumda olduğunu TBMM kürsüsünden aktardı. Ünver; “2021’de Karaman’ın projeleri sahipsiz bırakılmıştır.” dedi.

Vekil Haberleri 28.01.2021, 13:55
CHP'li Ünver: 2021'de Karaman'ın projeleri sahipsiz bırakılmıştır

Karaman’ın merakla beklediği projelerin ne durumda olduğu ve ne zaman tamamlanacağını daha önce defalarca gündeme getiren; gerek yazılı soru önergeleri gerekse de hem Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ilgili Bakanlıklara hem de Genel Kurul’da iktidar partisine soran CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, bu kez Cumhurbaşkanlığınca açıklanan 2021 Yılı Yatırım Programı’nda yer alan projelerin ne durumda olduğunu aktardı. TBMM kürsüsünden yaptığı konuşmada, “Karaman sahipsiz bırakılmıştır ve bu sahipsizliği asla hak etmemektedir.” dedi. 

MİLLETİN GÜNDEMİ İŞ, AŞ, EKMEK

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerinde CHP Grubu adına konuşan Ünver sözlerine şu şekilde başladı: “Yıllık cirosu 260 milyar dolar olan bir otomotiv devi Türkiye'de yatırım yapma kararından vazgeçince ‘Biz değil, onlar kaybeder.’ diyen bir Sanayi Bakanının olduğu yerde; teknopark, AR-GE, yüksek katma değerli teknolojik üretimden bahsederek ancak kendinizi avutursunuz.  Milletin gündemi; iş, aş, ekmek. Milleti kuru ekmeğe muhtaç ettikten sonra şimdi yüksek katma değerli teknolojik üretimden bahsediyorsunuz. Günaydın! Kaynak bolken parayı taşa toprağa, betona gömmeyecektiniz. 3-5 müteahhidi zengin etmeyecektiniz. Bunu 2000'li yıllarda ülkeye dışarıdan kaynak akarken yapacaktınız.” 

KARAMAN’IN PROJELERİ NE DURUMDA?

Daha sonra Cumhurbaşkanlığınca açıklanan 2021 Yılı Yatırım Programı'na değinen Ünver; “Başlarken ya da programlanırken koca koca lafların edildiği çoğu proje için hazine boşaltıldığı için kaynak ayrılamadığını gördük. Ben seçim çevrem Karaman'la ilgili olarak projelerin sahipsiz kaldığını ifade ettiğimde bazıları alınganlık göstermişlerdi.” diye konuştu. Sözlerinin devamında “2021 Yılı Yatırım Programı'ndan hareketle, projelere bir kere daha bakalım.” diyen Ünver, Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı, Sertavul Tünelleri, Karaman Havalimanı, Lojistik Merkezi, stadyum gibi projelerin son durumunu paylaştı. 

KONYA – KARAMAN HIZLI TREN HATTI

Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı Projesi’nin bitirilemediği için bu yıl da Yatırım Programı’nda yer aldığını ifade eden CHP Karaman Milletvekili Ünver; “Programa 2012'de girip defalarca ‘Önümüzdeki yıl bitirilecek.’ vaadinde bulunulan projeye 2021 yılı için 50 milyon lira ödenek ayrılmış. Böylelikle, proje tutarının bin lira eksiğiyle 2021'de tamamlanacağı öngörülüyor. Ödeneği tüketilecek proje, inşallah, bu sefer, söz verildiği gibi, yılın ilk çeyreğinde hizmete alınabilir. Daha birkaç ay önce projenin 2020 sonunda bitirileceğini söyleyerek havanda su dövenler de havanda su dövmeye devam etsinler, biz işimize bakalım." diye konuştu.

TAKDİR HEMŞEHRİLERİMİNDİR

Sözlerine, “Yıllarca Karamanlıya hızlı tren hattının açılamama sebebi olarak sinyalizasyon işinin Konya-Karaman hat yapımı ihalesine dâhil edilmediği, Karaman-Ulukışla hat yapım işiyle birlikte ihale edildiği anlatıldı.” şeklinde devam eden Ünver; “2023'te bitirilmesi öngörülen bu projeye 2021 yılı için tahsis edilen ödenek nazara alındığında projede hâlen harcanamayan ve tahsis edilmeyen 1 milyar 511 milyon 575 bin lira yani bugüne kadar harcanan ödenekten daha fazla bir ödenek kaldığı görülüyor. Projenin bu ayağı ne zaman biter, bilmiyorum ama 2021 yılında bitmeyeceği kesin. Verilen sözlerin tutulup tutulmamasıyla ilgili takdiri de zamanı geldiğinde hemşehrilerim yapacaktır.” dedi.

ANLAŞILAN KARAMAN, HAVAALANI İÇİN ÇOK BEKLEYECEK! 

Cumhurbaşkanlığınca açıklanan 2021 Yatırım Programı’nda yer alan 190 milyon 97 bin lira tutarlı Karaman Lojistik Merkezi projesinin 2023 yılında bitirilmesinin öngörüldüğünü fakat henüz başlanmayan bu projede 2021 yılı için yalnızca bin TL iz ödenek ayrıldığını ifade eden Ünver daha sonra Karaman Havalimanı projesine değindi. Ünver; “Yatırım programına göre, 2023'te tamamlanacağı öngörülen 239 milyon 454 bin lira tutarlı Karaman Havalimanı Projesi de henüz başlamadı, 2021 için tahsis edilen ödenekse 2 bin lira. Anlaşılan, Karaman ve Karamanlı, AK Parti’nin seçim afişlerinde sıklıkla kullandığı havaalanı için daha çok bekleyecek.” şeklinde konuştu 

45 DAKİKADA AKDENİZ İHTİMALİ BİLİNMEYEN BİR GELECEKTE 

2003 yılından bu yana yatırım programlarında yer alan Sertavul Tüneli Projesi’nde bugüne kadar 450 milyon 969 bin 200 lira harcandığını aktaran Ünver konuşmasında; “2021 yılı için de bin lira iz ödenek tahsis edilmiş. Bu hâliyle projenin programda öngörüldüğü gibi 2024'te bitmesi mümkün gözükmüyor. Dolayısıyla, Karaman'dan kırk beş dakikada Akdeniz'e ulaşma ihtimali de ne zaman gerçekleşeceği bilinmeyen bir geleceğe terkedilmiş.” ifadelerine yer verdi. Daha sonra Karaman Kalesi restorasyon projesine değinen Ünver, 10 milyon lira olan proje tutarının bugüne kadar 6 milyonunun harcandığını ve bitirilebilmesi için 4 milyon lira daha ödeneğe ihtiyaç varken 2021 yılı için tahsis edilen ödeneğin bin lira iz ödenek olduğunu aktardı. 

STADYUM BİR AN EVVEL BİTMELİ 

146 milyon lira tutarlı Karaman Stadyumu projesinde bugüne kadar 65 milyon lira harcandığını ifade eden Ünver; “2021 için ise 30 milyon lira ödenek tahsis edilmiş. Projenin bitirilebilmesi için daha 51 milyon lira ödenek gerekmekte. Zaten yapımı geciken stadyum projesinin bitirilmesi için gerekli olan ödenek de tahsis edilerek proje bir an evvel bitirilmelidir.” dedi. 

KARAMAN'A BAŞKA PROJE YOK 

Programda ayrıca Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin bazı projeleri için de ödenek tahsisi yapıldığını ve bazı bakanlıkların ve kamu kurumlarının rutin faaliyetleri ya da yıllardır sürüncemede kalmış ve iz ödenek ayrılmış birkaç projesi dışında Karaman'a özgü başka bir proje olmadığını dile getiren Ünver “Mesela, Tarım ve Orman Bakanlığının 2021 yılında Karaman'da uygulayacağı hiçbir sulama projesi yok.” diye konuştu. 

Cumhurbaşkanlığı’nın açıklamış olduğu 2021 yılı Yatırım Programı’nda Karaman-Bucakkışla-Ermenek yolu ile Karaman Belediyesi MHP'ye geçmeden önce AK Parti’deyken başlanan ve bitirilemeyen Karaman Çevre Yolu projelerinin yer almadığını söyleyen Ünver; “Karamanlı hemşehrilerim bilsin ki biz bu projelerin hepsinin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Hizmetin partisi olmaz, devletimiz büyüktür, ülkemiz zengindir. Tüm bu projeleri tamamlamaya ve daha nicelerini ve daha fazlasını yapmaya muktedirdir.” dedi. 

AKP, TERCİHİNİ KARAMAN’DAN YANA KULLANMAMIŞTIR

Ünver konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Önemli olan iktidarın ülkenin kaynaklarını nasıl kullandığı ve nasıl kullanılacağı yönündeki tercihidir. Maalesef, AK Parti iktidarı 2021 yılı için tercihini yapılan tüm seçimlerde yüzde 55-60 oy aldığı Karaman'dan yana, Karamanlıdan yana kullanmamıştır. Karaman sahipsiz bırakılmıştır ve bu sahipsizliği asla hak etmemektedir.”

Yorumlar (0)