banner773

CHP'li Tutdere: Milletin cebinden çıkan paralar nereye gitti?

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman TUTDERE, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle 2010 yılından bu yana 3 defa proje ihalesi yapılan, 2 defa yapım işi ihalesi yapılan Çat Barajı Tünel ve Sulamalarının aradan yıllar geçmesine rağmen neden bitirilemediğini sordu.

Vekil Haberleri 30.12.2020, 12:57
CHP'li Tutdere: Milletin cebinden çıkan paralar nereye gitti?

Projenin aradan geçen uzun yıllara rağmen tam anlamıyla hayata geçirilememiş olmasının Çelikhan halkını mağdur ettiğini vurgulayan Tutdere, “Adıyaman ili, Çelikhan İlçesinde yapılacak olan(Çat Barajı) Tünel ve Sulama Kanallarının “19 ha pompaj, 1216 ha’ı cazibeli olmak üzere toplam 1235 ha sahanın sulanması maksadıyla; tarımsal ekonomi raporunun güncellenmesi, toprak-drenaj raporunun hazırlanması, tahliye-drenaj sisteminin revizesi ile 1 adet regülatör, tünel ve sulama uygulama projeleri ile yapım işleri”olarak tanımlanan işler için 2010 yılından bu yana 21.340.014,00 TL gibi bir para harcanmıştır. Proje bitirilemediğine göre milletin cebinden çıkan bu paralar nereye gitti?” dedi.

Çelikhan Ovası Su Bekliyor, İnsanlar Tarlalarını Sulayamıyor!

Gelinen noktada, yıllardır süren Bulam, Balıkburnu, Kavak, Mestanbaşta olmak üzere bütün Çelikhan ovasını suya kavuşturacağı söylenen tüneller, sulama kanalları ve diğer işlerin tamamlanamadığını kaydeden Tutdere,“İktidar aradan geçen uzun yıllara rağmen Çelikhan Ovasını suyla buluşturamadı. Mevcut tabloda vatandaşlarımızın bir kısmı tarlalarını elektrik enerjisi aracılığıyla yüksek elektrik faturaları ödeyerek sularken, bir kısmı bu şekilde dahi sulayamamaktadırlar.” dedi.

2010 Yılından Bu Yana 5 Defa İhale Yapıldı!

Tünel ve Sulama Uygulama projeleri için 2010 yılından bu yana 5 defa ihale yapıldığını ancak 2020 yılının son günlerine geldiğimizde hala proje yapım işinin bitirilemediğini ifade eden Tutdere, “Anılan işin farklı tarihler de 3 defa proje ihalesi gerçekleştirilmiş, 2 defa yapım işi ihalesi. Biz bakanlığa öncelikle burada meydana gelen herhangi bir kamu zararı olup olmadığını sorarak, 3. İhalede proje ihalesini alan firmaya yapılan ödemelerle ilgili detayları istedik. Ayrıca 2014/171884, 2015/101104 ve 2017/328240  ihale kayıt numaralı yapım işi ihalelerini alan firma/iş ortaklığı/şahıslar tarafından taahhüt edilen işlerin süresinde gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini, süresinde yapılmadıysa gerekçelerini, bu işten dolayı ihaleyi alanlara net kadar ödeme yapıldığını ve ihaleyi alan firma veya şahısların işin tamamını gerçekleştirip gerçekleştirmediklerini sorduk.” dedi.

Milletin Cebinden Çıkan Her Kuruşun Hesabını Soracağız!

İşlerin tamamlanamamış olmasını eleştiren Tutdere, “Yapılan tespit ve gözlemlerle bölgede yaşayan yurttaşlarımızın beyanları nazara alındığında 2010-2017 yılları arasında ihaleleri yapılan işlerin büyük ölçüde tamamlanamadığı ve yurttaşlarımızın su sorununun çözüme kavuşturulamadığı anlaşılmaktadır. Tüm bunlara karşın 2010 yılından bu yana resmi kayıtlara göre 21 milyonu aşkın bir paranın harcandığı anlaşılmaktadır. İşler bitirilmeden, Çelikhan Ovası suya kavuşmadan milletin cebinden çıkan bu paranın ödenip ödenmediği bakanlığın cevabıyla netlik kazanacak. Biz milletin cebinden çıkan her kuruşun hesabını sormak ve Çelikhan halkının yıllardır beklediği suya kavuşmasını sağlamak için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Tünel ve Sulama Kanallarına 2021’de Ödenek Ayırın

Konuya ilişkin TBMM Genel Kurulu’nda da açıklamalarda bulunan Tutdere, “Çelikhan- Pınarbaşı Ovası, doğal su kaynakları ve verimli tarım arazileriyle ilimizin en büyük ve bereketli tarım alanlarından bir tanesidir. Binlerce insanın geçim kaynağı ve Adıyaman'ımızın marka değeri olan tütünün yetiştirildiği bu ovadaki topraklar Çat Barajı'ndan cazibeyle gelecek suyu bekliyor. Aradan yıllar geçmesine rağmen Çat Barajı tünel ve sulama kanalları bir türlü tamamlanamadı. Buradan iktidara sesleniyorum: Çat Barajı tünel ve sulama kanalları yapım işine 2021'de ödenek ayırın.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)