banner773

CHP'li Tutdere: Kamu ilaç tedarikçilerinin dayanacak gücü kalmadı

Kamu hastanelerine tıbbi cihaz, sarf malzeme, ayni malzeme ve temizlik malzemesi temini yapan firmaların uzun zamandır ödeme alamadıklarından dolayı mağdur olduklarını belirten TBMM Kâtip Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman TUTDERE, konuyu TBMM’ye taşıdı.

Vekil Haberleri 30.09.2020, 12:03
CHP'li Tutdere: Kamu ilaç tedarikçilerinin dayanacak gücü kalmadı

Kamu İlaç Tedarikçilerinin ödeme alamadığını ve bu durumun mağduriyetlerine neden olduğunu söyleyen Tutdere, “Kamu Hastanelerine ilaç, serum, tıbbi cihaz, ekipman vb. tedarik eden Kamu İlaç Tedarikçileri dernekleri aracılığıyla yaptıkları açıklamayla yaklaşık 400 gündür alacaklarını tahsil edemediklerini belirtmişlerdir. Ancak tedarikçilerin ifadelerine göre vadesi geçen alacaklarının ödenmesini beklerken kendilerine bakanlıklar tarafından alacaklarından %20’den başlayan oranlarda feragat etmeleri halinde ödeme yapılacağı söylenmiştir. Böyle bir durumda sayıları binlerle ifade edilen sektör çalışanları telafisi imkânsız zararlar yaşayacak, birçoğu iflas edecektir. İstihdam edilen personeller işsiz kalacaktır. Bunun yanı sıra alacaklarını tahsil edemeyen tedarikçi firmalar, banka kredilerini ödeyemez duruma gelecek dolayısıyla ilaç, serum, tıbbi cihaz, ekipman vb. ihtiyaçların karşılanması konusunda kamu hastanelerimiz sıkıntılar yaşayacaktır.”dedi.

Ödeme Krizi Vatandaşları Da Etkileyecek

Hazine ve Maliye Bakanı ile Sağlık Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle konuya ilişkin soru önergeleri veren Tutdere, “Kamu İlaç Tedarikçileri ile hükümet arasında yaşanan ödeme krizi artık sağlık hizmeti alan vatandaşların da sıkıntı yaşamalarına neden olacak boyutlara ulaştı. Bu durum tedarik zincirine zarar vermesinin yanı sıra içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde vatandaşlarımızın mağdur olmasına ve telafisi imkânsız zararlar yaşanmasınada sebebiyet verecektir. Mağduriyetler katlanarak artmadan, ilgili bakanlıklar tarafından konu çözüme kavuşturulmalıdır. Mevcut sağlık sistemine, sağlık hizmeti alacak hastalara telafisi imkânsız zararlar yaşatılmaması adına tedarikçi firmaların hakları, alacakları kesintisiz bir şekilde ödenmelidir.” ifadelerini kullandı.

TBMM Kâtip Üyesi, Tutdere ilgili Bakanlıklara alacaklı firma sayısı, vadesi geçmiş alacakların toplam miktarı, meydana gelebilecek zararlar, yaşanabilecek mağduriyetler ve bakanlıkların bu yöndeki çalışmalarını sordu. Tutdere ayrıca tedarikçi firmaların alacaklarının hangi tarihte ödeneceğini sordu.

Yorumlar (0)