CHP'li Tutdere'den Tarım Bakanına: Üzerinizde Büyük Şirketlerin Baskısı Mı Var?

Milletvekili Av. Tutdere Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü komisyonda söz alarak Bakan Pakdemirli’ye, “Tütün için gerekli düzenlemeleri neden yapmadığınızı anlamakta güçlük çekiyoruz. Üzerinizde büyük şirketlerin baskısı mı var?” diye sordu. Tutdere aynı toplantıda “Bu yıl Koçali, Gömükan ve Çetintepe Barajı için de gerekli ödeneklerin gönderilmesini bekliyoruz” dedi.

Vekil Haberleri 15.11.2019, 12:49
CHP'li Tutdere'den Tarım Bakanına: Üzerinizde Büyük Şirketlerin Baskısı Mı Var?

CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, Tarım ve Orman Bakanlığı 2020 bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu toplantılarında söz alarak Bakan Bekir Pakdemirli’ye, GAP için topraklarını veren Adıyaman’ın barajın yanında susuz tarım yapmak zorunda kaldığını hatırlattı. Tütünde ise gereken yasal düzenlemenin hayata geçmediğini belirterek “Bakanlık üzerinde Philip Morris gibi büyük şirketlerin oluşturduğu bir baskı olduğu için mi yasal düzenlemeler yapılmıyor? diye sordu 


TÜTÜNÜN ADI 2020 BÜTÇESİNDE GEÇMİYOR

Milletvekili Av. Tutdere,  tütünde çiftçi ve üretimin özellikle Ak Parti döneminde önemli sorunlarla karşılaştığını belirterek, “Uluslararası piyasalarda Türkiye'nin gerçekten en önemli marka değeri olan bir ürün ancak tütünle ilgili Bakanlığınızın şu andaki sunum kitapçığında tek bir kelime yok.” dedi. 


TÜTÜN ÜRETİCİSİ YILDAN YILA AZALIYOR

2002 yılında 405 bin olan tütün üreticisi sayısının, 2018 yılında 56 bine düşmüştüğünü belirten Tutdere, “Üretici sayısındaki gerileme yüzde 86 oranında. Ürün bazında 2002’de 159 bin 521 ton olan tütün, 2018 yılında 82 bin 500 tona düştü. Dolayısıyla Hükûmetinizin tütüne ve tütüncüye bakışı aslında bu rakamlarla ortaya çıkmaktadır.” ifadelerini kullandı. Tek başına içim özelliğine sahip tütün için Bakanlıkça yapılması gereken yasal düzenlemelerinin yapılmadığının altını çizdi. 


TÜRKİYE’Yİ KALKINDIRACAĞI SÖYLENEN GAP, ADIYAMAN’A UĞRAMADI

1985’te başlayıp 2005 yılında bitirilmesi öngörülen GAP’a da değinen Tutdere, Adıyaman’da suyun kenarında kuru tarım yapıldığını hatırlatırken “Bugüne kadar GAP kapsamındaki barajlar, sulama sistemlerinin hiçbiri yapılamamıştır, inşaatlarına başlananlarda da ödenek yetersizliği nedeniyle işler durma noktasına gelmiştir. Sayın Bakanım: Çokali Barajı, Gömükan Barajı, Çetintepe Barajı için artık gerekli ödeneğin bu yıl gönderilmesini bekliyoruz.” dedi. 
 

Yorumlar (0)