banner754

CHP'li Toprak: “Türkiye, ‘Çalışanlar için dünyadaki en kötü ilk 10 ülke’ arasında…”

CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı, PM üyesi ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak; “Türkiye, Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (ITUC-International Trade Union Confederation) 2021 Yılı Çalışanların Küresel Haklar Endeksi raporunda, ‘Çalışanlar için dünyadaki en kötü 10 ülke’ arasında yer aldı. Çalışanların en kötü ve en ağır koşullarda bulunduğu geri kalmış Afrika ülkeleri ya da otokrat yönetimlerin görevde olduğu ülkelerle birlikte Türkiye’nin ilk 10’da yer alması yüz kızartıcıdır!” dedi.

Vekil Haberleri 16.07.2021, 08:36 16.07.2021, 09:08
CHP'li Toprak: “Türkiye, ‘Çalışanlar için dünyadaki en kötü ilk 10 ülke’ arasında…”

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, “Dünyadaki 163 ülkeden İşçi Sendikaları Konfederasyonlarını ve çalışan örgütlerini çatısı altında toplayan, 200 milyonun üzerinde üyeyi temsil eden Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ITUC) tarafından hazırlanan Çalışanların 2021 Yılı Küresel Haklar Endeksi Raporu’nda Türkiye, ‘Çalışanlar için dünyadaki en kötü ilk 10 ülke’ arasında yer aldı” ifadesini kullandı.

CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı, PM üyesi ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak yaptığı açıklamada şunlara değindi:

“DİKTA YÖNETİMLERİNİN OLDUĞU ÜLKELER İLE AYNI KATEGORİDE”

Rapora göre, grev hakkı, sendika kurma ve sendikaya üye olma hakkı, sendikal faaliyetler ve sivil özgürlükler ile ifade ve toplanma özgürlüğü hakkının baskı altına alınması, çalışanların ücret ve çalışma koşullarının ağırlığı ve emek sömürüsüzünün en geniş şekilde yaygın olduğu bu 10 ülke; “Türkiye, Bangladeş, Belarus (Beyaz Rusya), Brezilya, Kolombiya, Mısır, Honduras, Myanmar, Filipinler ve Zimbabve.”

“TÜRKİYE’Yİ GETİRDİKLERİ YER NE YAZIK Kİ BU YÜZ KIZARTICI LİSTENİN İLK SIRASI”

Listedeki ülkelere bakıldığında büyük kısmının geri kalmış, yoksul, otokrat ya da dikta yönetimlerinin, askeri darbe yönetimlerinin iş başında bulunduğu ülkeler olduğu görülüyor. AK Parti iktidarlarının 19 yıllık sürecin sonunda Türkiye’yi getirdikleri yer ne yazık ki bu yüz kızartıcı listenin ilk sırası.

Kamuda çalışan yaklaşık 1 milyon sendikalı işçinin ve yaklaşık 4 milyon memurun toplu sözleşme müzakerelerinin başlayacağı bir aşamada, rapordaki tespitler, Türkiye’de 10 milyona varan işsizin yanında milyonlarca çalışanın da ağır yoksullaşma, ücret dengesizliği, refahtan pay almadaki haksızlıklar, sosyal, insani ve demokratik hakların baskılanması vb. ağır koşullar altında bulunduğunu sergiliyor.

ITUC raporunda, çalışanların ve sendikalı işçilerin içinde bulunduğu ağır hak ihlalleri sıralanırken, aralarında Türkiye’nin de yar aldığı ülkelerde ise hükümetlerin COVID19 salgınını hak ihlallerinin daha ileri boyutlara taşınması amacıyla gerekçe olarak kullandıkları dile getiriliyor.

“İŞÇİLERİ İŞTEN ÇIKARMAK İÇİN PANDEMİ KULLANILDI”

2021 ITUC Küresel Haklar Endeksi, hükümetlerin ve işverenlerin, virüsün işyerlerinde yayılması hakkında hayati bilgileri ifşa eden işçileri işten çıkarmak için pandemiyi nasıl kullandığını belgeleyerek, toplu pazarlık haklarının ihlal edildiğini, grev, hak arama eylemleri, konuşma ve toplanma özgürlüklerini kısıtlandığını ya da tümden yasaklandığını vurguluyor.

Honduras, Hindistan, Endonezya, Slovakya ve Uruguay'da hükümetlerin baskıcı yasalar çıkartarak çalışan haklarını sınırladığı, Türkiye’nin de aralarında olduğu pek çok ülkede hükümetlerin ‘sendika karşıtı bir ajandalarının’ öne çıktığı dile getiriliyor.

“İŞÇİLER HAK GASPI, HAK İHLALİ VE SALDIRILARI ALTINDA KALDI”

ITUC Raporu’nda; “COVID-19 salgınında tam aksine çalışan, üreten, her kesimin ihtiyaçlarını karşılamak için büyük özveri sergileyenlerin, işçiler, çalışanlar, her kesimden emekçiler olduğu net şekilde görüldü ve herkes gerçek kahramanların kim olduğunu öğrendi. Her yerde işçiler, gıdadan ulaşıma varana yaşamları pahasına kadar ter döktü. Sağlık emekçileri hastalara baktı. Onlar sayesinde soframıza yiyecek geldi, hastanelerden iyileşerek taburcu olduk. Ekonomi onlar sayesinde ayakta tutulabildi. Ancak tüm bunlara rağmen işçiler daha önce hiç olmadığı kadar hükümetlerin hak gaspı, hak ihlali ve saldırıları altında kaldı.” denildi.

Raporda; 2020'de sendika üyeliğini zorlaştırarak engelleme yoluna giden ülke sayısının 89'dan 109'a çıktığı, ifade ve toplanma özgürlüğünün, grev ve hak arama eylemlerinin engellendiği veya kısıtlandığı ülke sayısının ise 56'dan 64’e yükseldiği kaydedildi. ‘2020-2021 dönemi çalışma hayatı ve ekonomik demokrasinin ağır saldırılarla karşı karşıya kaldı bir dönem oldu’ görüşüne yer verildi.

26 ÖĞRETMENİN EVLERİ BASILARAK GÖZALTINA ALINDI

1 Mayıs’ta DİSK Genel Merkezi’nin güvenlik güçlerince kuşatıldığı ve DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu ile 25 DİSK üyesinin gözaltına alındığı, Gebze’den Ankara’ya yürüyüş düzenleyen Birleşik Metal İş üyelerine güvenlik güçlerince şiddet uygulandığı ve 109 sendika üyesinin gözaltına alındığı kaydedildi. Ayrıca Diyarbakır’da Eğitim-Sen üyesi 26 öğretmenin evleri basılarak gözaltına alındığı, okullardaki dolaplarının kilitleri kırılarak arandığı Türkiye örnekleri olarak raporda yer aldı.

“ÇALIŞANLAR İÇİN DÜNYADAKİ EN KÖTÜ İLK 10 ÜLKEDEN BİRİ DE TÜRKİYE!”

ITUC Genel Sekreteri Sharan Barrow tarafından uluslararası kamuoyuna açıklanan raporda, ‘ITUC Çalışanlar Küresel Haklar Endeksi-2021’ değerlendirmesine göre, 2021'de çalışanlar için dünyadaki en kötü ilk 10 ülkenin Türkiye, Bangladeş, Beyaz Rusya, Brezilya, Kolombiya, Mısır, Honduras, Myanmar, Filipinler, Zimbabve olduğu ifade edildi.

TEK SORUMLUSU İKTİDARDIR

ITUC raporunda Türkiye ile ilgili olarak çizilen bu tablonun tek sorumlusu 19 yıldır ülkeyi yöneten iktidardır. 301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma Faciası’nda, tütün üreticilerinin protestolarında iktidarın işçilere, üreticilere, emekçilere ve ailelerine yönelik tavrı, yargıdan çıkan ve vicdanları sızlatan kararlar ortadadır!

Yorumlar (0)