CHP'li Tığlı: Lüfer balığının erişkinlik boyu 26.5 cm iken nasıl olur da avlanma boyu 18 cm olur

Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Necati Tığlı, Kaçak Balık Avcılığını Meclis Gündemine Taşıdı.

Vekil Haberleri 29.12.2020, 12:24
CHP'li Tığlı: Lüfer balığının erişkinlik boyu 26.5 cm iken nasıl olur da avlanma boyu 18 cm olur

Denizlerimiz ve iç sularımızda yapılan su ürünleri avcılığının nasıl olacağını belirleyen tebliğler her dört yılda bir 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu’na uygun olarak hazırlanmaktadır. 2020 ile 2024 yıllarını kapsayan 5/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkındaki Tebliğ de 22 Ağustos 2020 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak 1 Eylül 2020 tarihinde yürürlüğe girmişti.

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “1 Eylül 2020 tarihinde denizlerimizde av yasağının kalkmasıyla birlikte balıkçılarımızın avlanmaya başladığını, biliyoruz. Fakat aradan geçen dört aylık süre içinde gördük ki; Hamsi’nin 9 cm, Barbun, İstavrit ve Mezgit’in 13 cm ve Lüfer’in de 18 cm olan boy limitlerine hiçbir şekilde uyulmamaktadır. Yakalanan balıkların büyük çoğunluğu avlanma limitlerinin çok çok altındadır” ifadelerini kullandı. 

Lüfer Balığının Erişkinlik Boyu 26.5 cm iken Nasıl Olur da Avlanma Boyu 18 cm olur


Bakanlığın Su Ürünleri Tescil Komitesi, doğru bir kararın altına imza atarak Lüfer Balığında ilk üreme boy limitinin 26.5 cm olması gerektiğini 9 Ağustos 2020 Tarihli Resmî Gazetede ilan ettiğini ifade eden Tığlı, “Bakanlık daha sonra yeni bir karar alıyor ve 22 Ağustos 2020’de 5/1 Ticari ve 5/2 Amatör Tebliğlerde Lüfer Balığının avlanma izninin 18 cm olduğunu Tarihli Resmî Gazete de ilan ediyor. Oysa Resmi Gazete’de ilan edilmesi gereken denizlerde ki avlanma zamanının 1 Eylül’den 1 Ekim’e ötelenmesiydi. Bundan böyle Tebliğlerin her 4 yılda bir değil de her yıl yapılacağını ilan etmesiydi” vurgusunu yaptı.

Federasyon ve Derneklerin Görüşleri Neden Önemsenmedi


CHP’li Tığlı, “2020 yılı Şubat ayı içinde 3 Federasyon ve 41 Dernek temsilcisi, 5/1 ve 5/2 Tebliğler hakkında ki görüş ve önerilerini hazırlayıp 2 Temmuz 2020 tarihinde yapılacak tebliğ toplantılarında Bakanlığa sunmak için Ankara’da bir araya gelmişlerdi. Bakanlığa verilen Raporda birçok önemli konu hakkında görüş bildiren Federasyonların ve Derneklerin en hassas oldukları konulardan birisi olan Lüfer Balığının avlanma boy limitinin en az 26.5 cm olması ve 4 yılda bir hazırlanan Tebliğlerin bundan böyle her yıl yapılması yönünde olmuştu” hatırlatmasını yaptı.

Kaçak Av Yapan Gemi(cik)lere Neden Ceza Kesilmiyor?


Kaçak ve usulsüz avlandıkları tespit edilen bazı Yeşil Belgeli gemilere kesilmesi gereken cezaların aslında gemilerde çalışan Sarı Belgeli kişilere kesildiği yönündeki iddialar hakkında ne diyeceksiniz? Diye Tarım Bakanına soru soran Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yönelttiği sorular şu şekilde

• Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin tüm dünyayı ve ülkemizi etkilediği ortadayken neden denizlerimizde ki av sezonu 1 Eylül tarihinde açılmaktadır? Israrla bu tarihi değiştirmeme ve 1 Ekim’e ötelememe gerekçeleriniz nelerdir? Ticari Balıkçıların Bakanlığınıza 1 Eylül’ün değiştirilmemesi yönünde herhangi bir talebi olmuş mudur?

• Tüm Ulusal ve Uluslararası Bilimsel Çalışmalarda ve Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (World Wide Fund for Nature ya da kısaca WWF)  raporlarında Lüfer’in üreme boyu 26.5 cm olarak kabul edilmişken Bakanlığınız hangi bilimsel verilerle, Lüfer balığının avlanma boyunu 18 cm olarak belirlemiştir?

• Bakanlığınız Su Ürünleri Tescil Komitesi tarafından da 9 Ağustos 2020 Tarihli Resmi Gazetede Lüfer balığında ilk üreme boy limiti ülkemizde 26.5 cm olarak ilan ve tescil edilmişken, 13 gün sonraki yani 22 Ağustos 2020 Tarihli Resmi Gazete de ise yine Bakanlığınızca 5/1 Ticari ve 5/2 Amatör Tebliğlerde Lüfer balığının avlanma izninin 18 cm olarak ilan edilmesini nasıl açıklayacaksınız?

• Su Ürünleri Genetik Kaynaklarının Tesciline İlişkin Yönetmeliğe dayanılarak oluşturulan ve Lüfer balığında ilk üreme boy limiti 26.5 cm olarak karar alan komisyonun 7 üyesinden birinin Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü olduğundan haberdar mısınız?

• 2020 yılı Şubat ayı içerisinde ülkemizin değişik illerinden 3 Federasyon ve 41 Dernek temsilcisi, Ankara’da bir araya gelerek 5/1 Ticari ve 5/2 Amatör Tebliğler hakkında görüş ve önerilerini hazırlamışlardı. 2 Temmuz 2020 tarihinde, Covid-19 Pandemi tedbirleri bahane edilerek Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’ne sadece 3 Federasyonun temsilcileri davet edilmiş ve toplantının canlı yayın ile izlenilebileceği ilan edilmişti.

a) Bu çok önemli tebliğ toplantısında federasyon ve dernek temsilcilerinin avlanma boyları hakkındaki görüş ve önerileri neden değerlendirmeye alınmamıştır?
b) Toplantı esnasında neden sürekli canlı yayın aksaklıkları yaşanmıştır? Canlı yayına katılanların ne söylediği belli olmamışken onlardan gelen tekliflerin doğruymuş gibi kabul edilmesi nasıl bir planlamanın ürünüdür?
c) Toplantı da konuşulanlar neden tutanak altına alınmamıştır?

• Tüm dünyada su ürünleri avcılığını denetleyen kurumlar, konuyla ilgili paydaşlarla çok kısa sürelerde bir araya gelmektedir ve görüş almaktadır. Bu süre asgari 6 aya kadar da düşebilmektedir. Sürekli olarak ortaya çıkan yeni stoklar ile yaşam ortamına zarar verme potansiyeli yüksek av yöntemlerine karşı da bu uzun sürede herhangi bir düzenleme ve denetim getirilemediği görülmektedir.

a) Ülkemizde eskiden yılda 1 kez yapılan bu istişare toplantıları neden önce 2 yılda bir, ardından da 4 yılda bir olacak şekilde düzenlenmeye başlamıştır? 4 yıla çıkarılmasına neden gerek duyulmuştur?
b) Değişen mevsimler, ikilim değişikliği ve küresel ısınma ile birlikte özellikle kapalı havzalardaki su ürünlerinin avlarına yönelik acil tedbirlerin tespit edilmesi ve önlem alınması için neden istişare toplantıları her yıl yapılmıyor?
c) 2 Temmuz 2020 tarihinde 3 Federasyonun temsilcileri ile yapılan istişare toplantısından sonra her hangi bir federasyondan ya da dernekten bir bilgi notu istediniz mi? 

• Denizlerde avlanma sezonunun açıldığı 1 Eylül 2020 tarihi ile bu önergeye cevap verilen tarihe kadar geçen sürede Bakanlığınız, 1380 sayılı Su Ürünleri Kanununa ve 5/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğe uymayan kaç Sarı Belge sahibi ticari balıkçıya cezai işlem uygulamıştır? Yine aynı bağlamda kaç Yeşil Belge sahibi ticari balıkçı teknesine cezai işlem uygulamıştır? Yeşil Belgeli kaç avlanma aracına el konulmuştur? Toplam ceza miktarları ne kadardır?

• Pazarlara, tezgâhlara ve balık satış hallerine bakıldığında Hamsi’nin 9 cm, Barbun, İstavrit ve Mezgit’in 13 cm ve Lüfer’in de 18 cm olarak belirlenen avlanma ve satış boy limitlerine uymayan kaç ticari balıkçıya ve ticarethaneye cezai işlem uygulanmıştır? Bu cezai işlemlerin tutarı ne kadardır?

• 5/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ’de Marmara Denizi ve Karadeniz’de, gırgır ağları ile hamsi avcılığının yapılacağı saatler 15.00 ile 09.00 olarak belirlendiği düşünüldüğünde belirtilen saatler dışında, hamsi avlamak amacıyla denizde bulunan kaç gırgır gemisine ve ticari balıkçıya ceza kesilmiştir?

• Kaçak ve usulsüz avlandıkları tespit edilen bazı Yeşil Belgeli gemilere kesilmesi gereken cezaların aslında gemilerde çalışan Sarı Belgeli kişilere kesildiği yönündeki iddialar hakkında ne diyeceksiniz? Kanunda Yeşil Belgeli avlanma araçlarına ceza yazılması ve alıkonulması ibra edilmişken Sarı Belgeli tayfalara ceza yazılmasının nedeni acaba Yeşil Belgeli araçları alıkoymamak için mi yapılmaktadır?

• Bakanlık, stokların korunması ve avcılığın sürdürülebilirliği için karaya çıkartılan Hamsi, İstavrit, Mezgit ve Barbun’un boy limitlerini neden denetlemiyor? Sağlıklı bir denetleme yapılmadığı sürece balık popülasyonun tamamen yok olacağından haberdar değil misiniz?

• Satış noktaları ve hallerde yapılan denetimlerde 5/1 Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ kurallarına uymadığı tespit edilen ve neticesinde ceza kesilerek el konulan su ürünlerinin hangi tekneler tarafından avlandığına yönelik bir araştırma yapılmakta mıdır? Yapılmıyorsa ya da yapılamıyorsa bunun gerekçeleri nelerdir?

Yorumlar (0)