CHP'li Tığlı: Bugün İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 71'nci Yıldönümü

CHP Giresun Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Üyesi Necati Tığlı, 10 Aralık İnsan Hakları ve Demokrasi Haftası nedeniyle bir basın metni yayımladı.

Vekil Haberleri 10.12.2019, 11:44
CHP'li Tığlı: Bugün İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 71'nci Yıldönümü

Tığlı, yaptığı açıklamada tüm bireyleri insan haklarına sahip çıkmaya davet ederken, insan hakları ve özgürlükler için birlikte mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komisyonu tarafından hazırlanan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, bundan 71 yıl önce 10 Aralık 1948 tarihinde BM Genel Kurulu tarafından kabul edildi. Türkiye bu beyannameyi 6 Nisan 1949 tarihinde onaylamıştı. İnsan Hakları Günü, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nin kabul edildiği gün olan 10 Aralık 1948'den bu yana her 10 Aralık'ta kutlanan bir gündür.

CHP’li Tığlı, “10 Aralık 1948 tarihinde din dil, ırk, cins gibi doğuştan eşit olduğumuz hakları korumak ve tüm özgürlükleri güvence altına alan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 71’nci yılında ne yazık ki, dünyanın her bir köşesinde ve ülkemizin her yerinde yaşanan bir çok hak ihlali varken, onların her biri gözler önündeyken ve bunlara bir çözüm bulunamazken gerçekçi anlamda bir kutlama yapmak pek mümkün olmuyor” dedi.

AKP İKTİDARI İNSAN HAKLARI VE ÖZGÜRLÜKLER ANLAYIŞINDA

12 EYLÜL CUNTASINI ve EVREN’İ ARATTI

20 Temmuz 2016 ile 17 Temmuz 2018 arası yaşanan OHAL ve KHK’ler eliyle Türkiye’de hak ihlallerini rekor seviyeye çıktığını insan haklarının yok sayıldığını ve ihlal edildiği bir dönem yaşandığını ifade eden Tığlı, açıklamasında “AKP İktidarının OHAL süreci, 12 Eylül’ün OHAL sürecini aratmıştır. AKP’nin OHAL’in de 36 KHK yayınlanmış, OHAL 7 kez uzatılmış, insan hakları, laiklik, eşitlik ilkesi, demokrasi anlayışı, özgürlükler ve bir ülkeyi ülke yapan hukukun üstünlüğü ilkeleri ile adalet yerle bir edilmişti. Hatta 24 Haziran 2018 seçimleri bile OHAL baskısı altında yapılmıştı” sözlerine yer verdi. 

OHAL süreci devam ettiği bir dönemde “ülkemizin demokratik hak ve özgürlüklerin kullanılmasında tarihinde hiç olmadığı kadar rahat bir ülke” olduğunu iddia eden iktidar partisinin yetkililerine bazı hatırlatmalarda bulunmak istiyorum diyen CHP’li Tığlı, “bahsettiğiniz dönemde, gazeteciler ve milletvekilleri cezaevlerine hapsedildi. Akademisyenler üniversitelerden atılarak kürsüleri ellerinden alındı. Polis şiddetine maruz kalan insanlarımız ya uzuvlarını kaybettiler ya da canlarını. İktidarınız döneminde erkekler tarafından katledilen kadınları sayısını tutmaya çeteleler yetmez oldu.  Çocuklar sizin vakıf diye tabir ettiğiniz sapık tarikat yuvalarında tecavüze uğradılar. Bu mudur sizin insan hakları anlayışınız? Bu mudur sizin yaratılanı yaratandan ötürü sevme aşkınız?” diyerek AKP iktidarını eleştirdi.

TÜRKİYEDE HAK İHLALLERİ HAYATIN HER ALANINDA ARTIYOR

CHP’li Tığlı, “taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler ve Anayasamıza göre özgürlüklerin ve hakların korunması ve ileriye götürülmesi hususunda ilk sorumluluk sahibi iktidardır. Ama iktidar bu sorumluluğu yerine getirmediği gibi yaşanan tüm hak ihlallerini görmezden gelerek adeta teşvik edici durumda olduğu bir dönemde, 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nün ve anlamının topluma daha fazla anlatılması gerektiğini düşünüyorum ve tüm bireyleri insan haklarına sahip çıkmaya davet ediyorum” dedi.

Tığlı, 10 Aralık 2019 tarihinin yeni bir umuda yeni bir başlangıca giden yol olması dilekleriyle 10 Aralık İnsan Hakları Gününü ve Demokrasi Haftasını kutladı.
 

Image URL (USE THIS TAG IN Ad Manager ONLY):https://ad.doubleclick.net/ddm/ad/N1594044.5223736GAZETEKRITIK/B31623289.390707555;sz=600x90;dc_sdk_apis=[APIFRAMEWORKS];dc_omid_p=[OMIDPARTNER];dc_tdv=1Click-Through URL (USE THIS TAG IN Ad Manager ONLY):https://ad.doubleclick.net/ddm/jump/N1594044.5223736GAZETEKRITIK/B31623289.390707555;sz=600x90;dc_sdk_apis=[APIFRAMEWORKS];dc_omid_p=[OMIDPARTNER];dc_tdv=1
Yorumlar (0)