CHP'li Tığlı: Bir Günde 733 bin 855 Fidan Dikebilmek Aya Gitmekten Daha Önemli

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Bir Günde 733 bin 855 Fidan Dikebilmek Aya Gitmekten Daha Önemli

Vekil Haberleri 26.02.2021, 13:00
CHP'li Tığlı: Bir Günde 733 bin 855 Fidan Dikebilmek Aya Gitmekten Daha Önemli

Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Türkiye Yeşilleniyor” adlı kitapta ülkenin çeşitli illerinde nasıl bir ağaçlandırma yapıldığı “Fotoğraflarla Ağaçlandırma Sahalarının Öncesi ve Sonra” ele alınmıştır. Bu kitapta Kastamonu, Ankara, Çorum, Konya, Çankırı, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Edirne, Çanakkale, Manisa, Uşak, Antalya, Isparta, Burdur, Karaman, Mersin, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Hatay, Afyonkarahisar, Bolu, Sinop, Tokat, Erzurum, Sivas, Elazığ ve Iğdır illerimizin orman alanları yer almıştı.

 

Kitabı mercek altına alan ve konuyu TBMM gündemine taşıyan Necati Tığlı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılması istemiyle soru önergesi verdi.

 

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Necati Tığlı, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Türkiye genelinde yaptığı en anlamlı ve önemli çalışmalardan birisi olan Atatürk Orman Çiftliği’nin ağaçlandırılma sürecinin bu kitapta yer almaması Atatürk düşmanlığı değildir de nedir” dedi.

 

Türkiye Yeşilleniyor adlı kitapta 2003-2017 yılları arasında 4 milyon 772 bin hektarlık orman alanında 3 milyar 750 bin adet fidan dikildiğinin yazılmasını tam bir komedi olarak değerlendiren Tığlı, “dikildiği söylenen milyarlarca fidanın, 5 bin 110 günlük (2003-2017) süre içinde dikilebilmesi için ancak ve ancak 2023 yılında Aya gidildikten sonra elde edilebilecek yeni teknolojilerin kullanılmasıyla mümkün olacağını” nükteli bir dille ifade etti.

 

Tığlı, “2003-2020 yılları arasında Giresun’da ve Giresun’a bağlı 15 ilçede kaç hektarlık alanda ağaçlandırma çalışması yapıldığını ve yol kenarlarına, okul, üniversite, mezarlık ve ibadethane bahçelerine toplam kaç adet ağaç dikilmiştir” diye bakan sordu.

 

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yönelttiği sorular şöyle:  

 

  • Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü’nün Türkiye genelinde yaptığı en anlamlı çalışmalardan birisi olan Atatürk Orman Çiftliği’nin ağaçlandırılma sürecini belgeleyen resimler neden ve hangi gerekçelerle bu kitapta yer almamıştır? Yer almama gerekçesi Atatürk Orman Çiftliğinin talan edilmesi, ranta kurban edilmesi bu gerekçelerden birisi midir?

 

  • Basit bir hesap yapıldığında 9 yıllık süreçte (2008 - 2017) yani 3 bin 285 günde, toplam 2 milyar adet fidan dikildi denilerek kamuoyu ve vatandaşların yanıltılmasına nasıl göz yumabiliyorsunuz? Zira bu sayıya ulaşmak için bir günde 608 bin 828 fidan dikilmesi hayali olarak yapılmış gibi gösterilse de teknolojik ve bilimsel olarak ne kadar mümkündür?

 

  • Yine yukarıda ki gibi çok basit bir hesap yaparsak, 14 yıllık süreçte (2003 - 2017) yani 5 bin 110 günde, toplam 3 milyar 750 milyon adet fidan dikildi denilerek kamuoyu ve vatandaşların yanıltılmasına nasıl göz yumabiliyorsunuz? Zira bu sayıya ulaşmak için bir günde 733 bin 855 fidan dikilmesi gerekir ki bu mümkün görünmediği için hayali bir ifade değildir de nedir? Teknolojik ve bilimsel olarak bunun mümkün olmadığı ortadayken böyle bir açıklamanın yazılmasına nasıl oluyor da izin veriyorsunuz?

 

  • Kitapta yer alan 30’dan fazla ormanlık alanı çalışması 1980’li yıllardan önce olduğu açık bir şekilde görüldüğü halde nasıl olurda AKP İktidarlarında ki bakanlığın başarısı olarak lanse edilir? Ayrıca, yukarıda adı geçen ve ormanlaştırma çalışması yapılan illerin 6’sının dışında kalan 24’ünün AKP’li olması tesadüf müdür yoksa bakanlığın politikaların birisi midir? 

 

  • 2002 yılından sonra ormanlaştırılan Bergama Kınık Köyü (2007), Uşak (2006) ve Antalya, Taşağıl (2008)’ı içeren 4 çalışma ile mi bakanlık kendisini başarılı görüyor?

 

  • Kitapta, 2017 yılı sonuna kadar 4 bin 425 hektarlık bir maden sahasının rehabilite edildiği açıklanmış olmasına rağmen, yeni maden sahaları için feda edilen ormanlık alanların kaç bin hektar olduğu ve kesilen ağaçların kaç yaşında olduğu neden açıklanmamıştır?

 

  • Ağustos 2019 yılında Ankara’da basılan “Türkiye Yeşilleniyor” adlı kitabın içeriğinden haberiniz var mı? Varsa içinde yazanların gerçekçi olup olmadığı hakkında her hangi bir araştırma yaptırdınız mı? Zira dikildiği söylenen milyarlarca fidanların, 5 bin 110 günlük süre içinde dikilebilmesi için ancak ve ancak 2023 yılında Aya gidildikten sonra elde edilebilecek yeni teknolojilerin kullanılmasıyla mümkün olacağını kitabı hazırlayanlar ve bakanlık yetkilileri hiç mi düşünemediler?

 

  • 2003-2020 yılları arasında Giresun’da ve Giresun’a bağlı 15 ilçede kaç hektarlık alanda ağaçlandırma çalışması yapılmıştır? Yapılmış ise yol kenarına, okul ve üniversite bahçesine, mezarlık ve ibadethane bahçesine her biri ayrı ayrı belirtmek üzere toplam kaç adet ağaç / fidan dikilmiştir?

 

 

Yorumlar (0)