CHP'li Tığlı: Atçılık Sektörünün Bahtını Karartmayalım!

Bütün dünyayı etkileyen Covid-19 salgını sürecinde her sektöre ilişkin alınan tedbirler kapsamında atçılık camiası içinde kimi tedbir ve uygulamalar hayata geçirilmiş ve at yarışlarına 20 Mart 2020 tarihinde ara verilmişti.

Vekil Haberleri 26.05.2020, 10:13
CHP'li Tığlı: Atçılık Sektörünün Bahtını Karartmayalım!

CHP’li Tığlı, “AVM’ler, kuaförler, turizm sektörleri belli bir düzende faaliyete başlanmışken, birebir yakın temas gerektiren futbol maçları içinde tarihler belirlenmişken, bireysel yapılan ve sadece jokey ile yarış atının bir araya geldiği at yarışları için henüz bir planlama yapılmamış olması Atçılık Sektörünü bitirme noktasına getirmiştir” dedi.

At sahipleriyle, Jokeyiyle, Seyisiyle, Antrenörüyle, Nalbantıyla, Veterineriyle ve altı bin civarında ki ganyan bayisiyle yaklaşık 250 bin kişinin doğrudan ya da dolaylı olarak atçılık sektöründe geçimini sağladığını ifade eden Milletvekili Tığlı, “bu geniş aile yaklaşık iki aydır süreci kendi imkânlarıyla atlatmaya çalışıyorlar. Koşmayı bekleyen birbirinden kıymetli 20 binden fazla at, yarışlar devam ediyormuş gibi hazırlıklarını, aksatmadan sürdürüyorlar” vurgusunu yaptı.

ATÇILIK CAMİASININ SESİNE KULAK VERİN

Necati Tığlı, “Atçılık camiası, bir at koşsun ya da koşmasın ortalama aylık masrafının neredeyse 7 bin lira civarında olduğu söylüyor. Yaşadığımız bu Pandemi sürecinde zaten destek alamayan üstüne bir de söz verilen desteklerden de mahrum bırakılan atçılık sektörünün ancak atlar koştukça ayakta kalabileceğini AKP iktidarına bir kez daha duyurmak istiyoruz. At sahipleri, gelinen süreçte artık atların masraflarını karşılayamaz duruma gelmiştir.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli; Mayıs ayının ilk haftasında yarış takvimin açıklanacağını söylemesiyle birlikte Türkiye Jokey Kulübü (TJK) tüm hazırlıkların tamamlandığını, tüm tedbirlerin alındığını defalarca açıkladığını ifade eden Tığlı, “Gelinen noktada ne Bilim Kurulu ne Bakanlık ne de Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılmış bir açıklama yoktur. Atçılık sektörünün son nefesini vermek üzere olduğu şu günlerde bir açıklama yapılıp yarışlar başlatılmazsa can çekişen sektör bitecektir” dedi.

TJK’NIN ÇAĞRISI YANITSIZ BIRAKILMAMALI

Tığlı, “Futbol Federasyonunun kararlarına uyum gösteren iktidar çifte standarttan vazgeçmelidir.  Pandemi sürecini en vahim yaşayan ülkelerde bile yarışlar başlamışken hijyen kuralları dâhil tüm tedbirleri alan ve koşuları organize eden, TJK’nın çağrılarını yanıtsız bırakılmamalıdır. AKP İktidarını ve Cumhurbaşkanını 1 Haziran 2020 tarihini bir gün bile geçirmeden yarışları başlatmaya davet ediyoruz” vurgusunu yaptı.

TJK Ganyan Bayilerinin aynı eczaneler gibi camdan hizmet vermek üzere tedbirlerini aldığını ve hazır halde beklediklerini ifade ediliyor. Bir tek TJK’nın tüm sektörün ayakta kalabilmesi için imkânlarını seferber ettiğini dile getiren Tığlı, “bu sürecin daha fazla yürütülmesinin zorlukları ve imkânsızlıkları ortadayken İktidarın ve Bakanlığın konuya bu kadar uzak ve bu kadar yabancı kalmasını anlamakta gerçekten zorlanıyoruz. Bu tutum ve anlayış at sahipleri ve tüm çalışanları neredeyse sektörden çekilme noktasına kadar getirmiştir” ifadelerine yer verdi.

SAFKAN ATLAR ÖLÜRKEN BAKANLIK SAF SAF BAKIYOR

CHP’li Tığlı, Tarım ve Orman Bakanı’nın topu Sağlık Bakanı ve Bilim Kuruluna atıyor olması konuyu takip etmediğini açıkça gösteriyor. Atçılık camiası ve bizler konunun bilim kurulunda gündeme gelip gelmediğini bilmiyor olsak ta sektöre acil bir can suyu ve nefes aldıracak açıklama çok acil olarak bekliyoruz” dedi.

YARIŞLAR 1 HAZİRAN’DA BAŞLAMALIDIR

Hastalanan, veterinere ulaşamayan ve bu zorluklar karşısında ihtiyaç duyduğu ilacı alamadığı için ya da hazır durumda oldukları halde yeterli antrenman yapamayan, pistlerde koşamayan ve haralarda kendini sakatlayan ve ölen atlar ciddiyetle gündeme alınmalıdır  diyen CHP’li Tığlı, “1950 de kurulan ve bu yıl 70’nci yılını kutlayan TJK’nın ve sektörün çağrılarına AKP iktidarının kulak vermesini ve artık tahammülü kalmayan sektör bileşenlerine müjdeli bir haber verip yarışları derhal başlatma çağrısı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)