banner773

CHP'li Tekin: Salgının Faturası Çocukların Sırtında

İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, TUİK tarafından 31 Mart’ta yayınlanan çocuk işçiliği rakamlarını yorumladı: ‘İçinden geçtiğimiz bu sürecin en ağır faturası çocuklarımıza kesilmektedir’ diyen Tekin, ‘çocuklarını koruyamayan bir devlet şapkayı önüne koyup acilen önlem alacağı yerde, ailelere 392 TL fatura kesiyor’ diye ekledi.

Vekil Haberleri 10.04.2020, 09:28
CHP'li Tekin: Salgının Faturası Çocukların Sırtında

SEKTÖRÜN TEKERİNİ ÇOCUKLAR DÖNDÜRÜYOR

Tekin sözlerine TUİK raporunda çarpıcı rakamların altına çizerek devam etti; ‘’Öyle güçlü bir ülke düşünün ki çocuklarının yarısına yakınının kötü koşullarda ve ağır işlerde çalışıyor, çoğu okul yüzü görmemiş. Öyle bir büyük ve güçlü Türkiye düşünün ki ekonomisinde en büyük pay sahibi sektörlerin tekerlerini çocuklar döndürüyor:

Hizmet sektöründe 328 bin,

Tarım sektöründe en az 221 bin,

İmalat sektöründe 174 bin çocuk çalışıyor.

Türkiye’nin çocuk işçi ordusu bir çok Avrupa ülkesi nüfusunu aşıyor ama iktidarın yüzünü kızartmıyor. İktidar faturayı aileye kesiyor!

YOKSULLUKTA, HASTALIKTA KADER DEĞİLDİR!

Çocuklara neden çalıştıkları sorulduğunda her 5 çocuktanda 2’si “ailelerine katkı için çalıştığını” söylemiş. Türkiye’de daimi olarak yoksulluk eşiği altında yaşayanların sayısı 20 milyona dayandı: Bu milyonların yarısını çocuklar oluşturuyor. Saraylara kapanmak kolay, bu çocuklar nasıl evde kalacak? Karınlarını kim doyuracak?

Sadece 2019 yılında 67 çocuk çalışırken öldü. 67 kat yerin dibine sokmalı bu tablo bizi... Ama ne çare…

TÜRKIYE'DE 8 YILDA 16 ÜLKENIN NÜFUSUNDAN FAZLA ÇOCUK KAYBOLDU

Türkiye’de 2008- 2016 yılları arasında, resmi rakamlara göre; 200 bin kayıp çocuk vakası var. Bu rakamlara Türkiye’deki mülteci çocuklar ise dâhil değil. Bu çocuklara “evde kal” bile diyemiyoruz. Çünkü bu çocuklar kayıp. Ve nerede oldukları bilinmiyor.

Bu büyük bir toplumsal yaradır. Bu çocuklara ne oldu? Başlarına ne geldi? Kimse ne merak ediyor ne de araştırıyor.

Diğer bir önemli sorun ise,

1 milyondan fazla göçmen çocuk savaş nedeniyle ülkemize sığınmış durumda. Ayrıca 800 binden fazla çocuksa topraklarımızda dünyaya geldi.

Türkiye’nin eğilmesi gereken en ciddi sorun, kayıp kuşak sorunu.

İşin özeti, geleceğimiz olan çocukların her türlü sorununun çözülmesi hepimizin görevi olmalıdır. Çocuklarımız söz konusu olduğunda siyaset bir kenara bırakılmalıdır. Çünkü çocuklar siyaset üstü bir konudur. TBMM Başkanlığına, “kayıp çocuk vakalarına yönelik arama-komisyonu kurulması için onlarca önerge verdik. Meclis araştırması istedik ama nafile… Umarız bu konuyu hep birlikte çözeriz. Yoksa bu konu Türkiye de ki tüm sorunların önüne geçecektir. Virüs salgınında alınan tedbirler gibi hatta daha fazlasını hak eden bir sorundur.

Güçlü Türkiye, ekmek bulamayan çocukların sırtlarında mı yükselecek? Virüs belası er ya da geç bitecek. Ama bu sorunun cevabını istiyorum. Amacım bu çocukların çaresizliklerine ses olmaktır. Çocukların yaşam hakkı için, çocuk kalabilmeleri için acilen harekete geçilmelidir.

Yorumlar (0)