CHP'li Taşçıer: Sağlık çalışanları arasında ayrım kabul edilemez!

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Ecz. Gamze Taşcıer bir basın açıklaması yaparak, iktidarın tüm sağlık çalışanlarına tavandan ek ödeme yapılacağı müjdesini verdiğini, ancak Bakanlıktan yayınlanan yazı ile durumun böyle olmadığının anlaşıldığını belirtti. Sağlık emekçilerinin AKP tarafından alenen kandırıldığını ve aralarında ayrıma gidildiğini belirten Taşcıer, tabiplerin Başhekimlerin insafına terk edildiğini ifade etti.

Vekil Haberleri 10.04.2020, 10:35
CHP'li Taşçıer: Sağlık çalışanları arasında ayrım kabul edilemez!

Dünya ve ülkemizin içinden geçtiği bu zor süreçte, Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizim de dile getirdiğimiz, sağlık çalışanlarına ek ödeme yapılması ile ilgili talebe, iktidar tarafından karşılanma sözü verilmiştir. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı basın açıklamasında, sağlık çalışanlarına yapılacak ek ödemelerle ilgili gelen soru üzerine “Bu dönem performans uygulamasını devre dışı bırakıyoruz ve performansı tavandan vermeyi bugün itibariyle Maliye Bakanlığımız onayladı.” demiştir. Maliye Bakanı Berat Albayrak da 23 Mart tarihinde sosyal medyadan yaptığı paylaşımda “Sağlık Bakanlığımızın talebini hızla karşıladık. Performans ödemelerini tüm sağlık çalışanları için 3 ay üst tavandan yapacağız. Bunun için 4,5 milyar TL ek kaynak sağlıyoruz.” demiştir.

Yapılacak ödemenin tüm sağlık çalışanlarını kapsadığı bizzat Maliye Bakanı tarafından ifade edilmişken durumun aslında böyle olmadığı ortaya çıkmıştır. Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı “COVID-19 pandemisi nedeniyle sağlık tesislerinde ek ödeme yapılmasına ilişkin usul ve esaslar” yazısına göre yapılacak ek ödemelerde sağlık çalışanları arasında ayrımlara gidilmiş, dolayısıyla verilen sözden dönülmüştür. Büyük fedakârlıklarla çalışan sağlık emekçileri, iktidar tarafından alenen kandırılmıştır.

Yazıya göre tabip, diş tabibi ile tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar, COVID-19 pandemisi kapsamında hizmet sunulan yerlerde görev yaptığı Başhekim tarafından belirlenenler yüzde 100, bu kapsam dışındakilere ise yüzde 70’ten yüzde 30’a kadar değişen oranlar üzerinden ek ödeme yapılacaktır. Bu durum, yapılan müjde açıklamaları ile doğrudan çelişmektedir.

Bir örnekle açıklamak gerekirse, pandemi hastanesi ilan edilmiş kamu hastanesinde çalışan bir uzman radyolog tabip, COVID-19 pozitif vakalarla doğrudan teması olmasına, bu hastaların birebir temasla ultrasonlarını çekmesine ve BT sonuçlarını raporlamasına rağmen, Başhekim tarafından pandemi kapsamında hizmet verdiği gerçeği reddedilmiş ve personele yapılan tanı testleri kendisine yapılmamıştır. İşte Bakanlığın yazısına göre bu uzman radyolog tabip, ek ödeme konusunda da Başhekimin insafına terk edilmiştir. COVID-19 pozitif hastalarla doğrudan teması olmasına rağmen tanı testi Başhekim tarafından yaptırılmayan tabibe, ek ödeme yapılmasında da bu yönlü davranılacağı ve ödemenin tavandan yapılmayacağı açıktır. Keza Bakanların açıklamaları, tavandan ödemenin tüm sağlık çalışanlarını kapsadığı yönünde iken, pozitif vakalarla doğrudan teması olanlar arasında bile ayrıma yol açacak bir durum yaratılmıştır.

Yapılacak ödemede ayrımcılığa gidilmesi büyük bir haksızlık yaratmaktadır. Sonuçta pozitif vakalarla doğrudan teması olsun veya olmasın, tüm sağlık çalışanları büyük bir risk altında çalışmaktadır. Hastaneler bulaşma riskinin yoğun olduğu yerlerdir. Birinci katı koranavirüs için izole alan ilan edilmiş bir hastanenin zemin katında çalışan bir sağlık çalışanı da riskten tümüyle muaf değildir. Zor şartlar ve yoğun çalışma koşulları şu günlerde tüm sağlık çalışanları için mevcuttur. Sağlık emekçileri arasında böyle bir ayrıma gidilmesi kabul edilebilir değildir. Motivasyon artırmak maksadıyla hayata geçirilen bu uygulama, yapılan ayrımcılık ile adeta motivasyon kırıcı bir etken haline gelmiştir. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesini, tüm sağlık çalışanlarına söz verildiği üzere tavandan ek ödeme yapılması çağrısını iktidara yapıyorum.

Yorumlar (0)