CHP'li Taşcıer: Grip aşısında bir kaç günde böyle kaybedilecek

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Eczacı Gamze Taşcıer, geçtiğimiz günlerde değişen grip aşısı dağıtım sisteminin bugün yeniden değişmesi üzerine Sağlık Bakanlığı’nı “Süreci yapboza çevirdiniz.” diyerek eleştirdi.

Vekil Haberleri 21.12.2020, 13:16
CHP'li Taşcıer: Grip aşısında bir kaç günde böyle kaybedilecek

“Biz daha ne oldu da sistem değişti derken bugün tekrar sistem eskiye döndü.” diyen Taşcıer, “Bakanlığın beceriksiz yönetim anlayışı nedeniyle aşılamada birkaç gün de böyle kaybedilecek. Bu sefer de aşıların depolara dönmesi için beklenecek. Bu süreçte soğuk zincirin de bozulmaması gerekiyor. Baştan sona tam bir kaos!” ifadelerini kullandı.

“CEREMESİNİ VATANDAŞ ÇEKİYOR”

Geçtiğimiz günlerde birçok vatandaşa E-nabız üzerinden “öncelikli risk grubundasınız, influenza aşısı için aile hekiminize başvurun” uyarısı gönderildiğini ve 18 Aralık itibariyle de doktorların aşı reçetesi yazma sisteminin kapatıldığını belirten Taşcıer, “Tekrar değişen sisteme göre eczaneler sürecin dışında bırakılmış oldu. Biz daha ne oldu da sistem değişti derken bugün tekrar sistem eskiye döndü. Aşı meselesi Sağlık Bakanlığı tarafından deneme yanılma yöntemiyle tam bir yapboz halini aldı.” dedi. Salgın sürecinde her konuda sistemin defalarca kez değiştirildiğini belirten Taşcıer, “Böyle bir ciddiyetsizlik, böyle bir yönetim anlayışı, böyle sistematik bir beceriksizlik hali Türkiye tarihinde görülmemiştir. Uzmanların fikri alınmadan, ‘ben yaptım oldu’ anlayışıyla bir karar alınıyor, kaos oluyor, sonra geri adım atılıyor. Öngörü, bilim, mantık, hiç biri yok. Baştan neden o sistem belirlendi belli değil. Sistem neden değişti belli değil. Geri dönülüyor yine kimsenin haberi karar açıklanana kadar olmuyor. Böyle bir yönetim anlayışı olur mu? Ne meslek odalarına, ne sağlık çalışanlarına, ne bilim insanlarına danışmadan, onların görüşlerini almadan, kafalarına göre karar alıp uyguluyorlar. Ceremesini de vatandaş çekiyor.” ifadelerini kullandı.

“BİR KAÇ GÜN DE BÖYLE KAYBEDİLECEK”

İl Sağlık Müdürlükleri’nin grip aşılarını Aile Sağlığı Merkezlerine göndermek üzere depolardan çektiğini, bu süreçte vatandaşın eczanelerden grip aşısı bulamadığını belirten Taşcıer, “Geçtiğimiz günlerde yaşanan bu değişiklik sebebiyle zaten vatandaşın birkaç gün aşıya ulaşma anlamında kaybı oldu. Şimdi sistem tekrar eskiye döndüğü için İl Sağlık Müdürlükleri bu sefer de aşıları Aile Sağlığı Merkezlerinden alıp depolara gönderecekmiş. Dolayısıyla şimdi de depolarda aşı yok. Birkaç gün daha böyle geçmiş olacak. Ocak ayına girmek üzereyiz, Bakanlığın beceriksizliği nedeniyle vatandaş bu tarihte hala grip aşısı olmaya çalışıyor. Halbuki grip aşısı olma sürecinin Ekim ayı itibariyle bitmiş olması gerekirdi. Bu taşımalar esnasında soğuk zincirin sürmesi sağlanabilecek mi, o da soru işareti. Tepeden tırnağa her konuda bir beceriksizlik hali var.” diyerek tepki gösterdi.

“GRİP AŞISI SİSTEMİNİ BECEREMEYEN COVID-19 AŞISI SÜRECİNİ NASIL YÖNETECEK”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 18 Kasım’da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndayken Türkiye’de hiç grip vakası görülmediğini belirttiğini hatırlatan Taşcıer, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bir buçuk hafta sonra çıkıp ‘Mevsim itibariyle soğuk algınlığı ve gribin de artması sağlık sistemimizin üzerindeki yükü ağırlaştırmıştır’ demişti. Bir buçuk haftada vakalar sistemi sarsacak kadar artamayacağına göre ortada bir soru işareti vardı. Yani ülkede grip vakası var mı yok mu ondan bile bihaber bir yönetim var. Her sene tekrarlayan grip aşısı işini bile böyle eline yüzüne bulaştıran bir iktidarın COVID-19 aşısı sürecini nasıl yürüteceğini düşündükçe endişeleniyoruz.” dedi.

Yorumlar (0)