CHP'li Tanrıkulu, engelli yurttaşların sorunlarının çözümü için meclis araştırması istedi

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Sezgin Tanrıkulu, Türkiye'deki engelli yurttaşların sorunlarının araştırılması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Vekil Haberleri 11.05.2019, 10:07
CHP'li Tanrıkulu, engelli yurttaşların sorunlarının çözümü için meclis araştırması istedi

Tanrıkulu,Engelli vatandaşlarımızın yaşadığı sorunların saptanması, çözümü için etkin ve kalıcı önlemlerin alınması için bir Araştırma Komisyonu kurulması uygun ve yerinde olacağını ifade etti.


İşte Tanrıkulu'nun verdiği o önerge:

Türkiye’de engelli vatandaşlarımızın ulaşım, eğitim, sağlık hizmetleri başta olmak üzere her alanda yaşadıkları sorunlar belirlenerek etkili, sürekli ve somut önlemlerin alınması, evde bakım yardımından yararlanan engelli vatandaşlarımızın haklarının da gözetilerek yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla Anayasa’nın 98’inci İçtüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ederiz. 

Av. Dr. M. Sezgin TANRIKULU 
İstanbul Milletvekili 

GEREKÇE

Engelliler Federasyonu’na göre, Türkiye’de yaklaşık 10 milyon engelli vatandaşımız bulunmaktadır. 

Farklı engelli gruplarında bulunan vatandaşlarımızın sorunlarının etkili çözümüne yönelik olarak son 17 yılda etkin ve kalıcı önlemler alınmamıştır.

Engelli vatandaşlarımızın istihdam sorunu, topluma katılmaları için fiziki koşulların yetersizliği sürekli dile getirilmesine rağmen çözüme yönelik ciddi adımlar atılmamaktadır.

Sosyal bir hukuk devleti olabilmenin gereği olarak engelli vatandaşlarımızın sosyal ve ekonomik hayata katılmalarını sağlayarak toplum içerisinde daha çok bulunmaları, eğitim haklarını kullanabilmeleri, istihdama katılarak üreten ve ülkesine katma değer yaratan bir insan olabilmeleri için etkin çalışmaların yapılarak uygulamaya geçirilmesi gerekmektedir. 

Engelli yurttaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştıran tıbbi destek araçlarının tekerlekli sandalye, işitme cihazı gibi araç ve gereçlerin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanan bedelleri düşük tutulmaktadır.

30 Temmuz 2018 tarihinde vermiş olduğum 7/950 Esas Numaralı Yazılı Soru Önergesinde, evde bakım maaşı alan vatandaşların, emeklilere bayram öncesi verilecek ikramiyeler nedeniyle bakım maaşlarının kesileceğini yönelik Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanının yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğum soru önergesinde; evde bakım maaşı alan aile sayısını, evde bakım maaşı alan kişi sayısını, evde bakım maaşı alan hastaların cinsiyete göre dağılımını, evde bakım maaşı alan kişilerin; dini bayramlarda ödenecek ikramiye ile aylık gelir kriterini aştığı için evde bakım maaşının kesileceği ve bu durumdan etkilenecek aile ve kişi sayısını sormuş olup, ancak, anılan sorulara yanıt verilmemiştir. 

Engelli vatandaşlarımız sağlık desteğine en fazla ihtiyaç duyan toplum kesimini oluşturmaktadır. Bu vatandaşlarımızın gelirlerinin son derece kısıtlı olduğu ve yaşadıkları sorunlar bilinmekteyken, engellilerden muayene, ilaç, tıbbi malzeme, ameliyat ve yatarak tedavi için katkı payı alınması izaha muhtaçtır. 

Türk Standartları Enstitüsü’nün 9111 Standardına göre, binalara engelli girişi yapılması zorunlu olup, standart, yüksekliğe göre engelli rampasının eğim oranını, tekerlekli sandalyenin rahat hareketi için nasıl olması gerektiğini tarif etmektedir. Örneğin, rampaların eğiminin en fazla yüzde 7 olması gerekirken, son 17 yılda uygulamada bu oranlara neden uyulmadığı ve denetlemenin ise ne kadar etkin yapıldığına dair bir yanıt kamuoyu ile paylaşılmamıştır.

Engelli vatandaşlarımızın yaşadığı sorunların saptanması, çözümü için etkin ve kalıcı önlemlerin alınması için bir Araştırma Komisyonu kurulması uygun ve yerinde olacaktır. 

Yorumlar (0)