CHP'li Tanrıkulu Asgari Ücret İçin Sordu

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Meclis'e asgari ücret ile ilgili soru önergesi verdi. Tanrıkulu, "Asgari ücret ile çalışan vatandaşlardan kesilen gelir vergisinin kaldırılması için ilgili Bakanlık tarafından başlatılmış bir çalışma bulunmakta mıdır?" diye sordu.

Vekil Haberleri 08.01.2020, 10:10
CHP'li Tanrıkulu Asgari Ücret İçin Sordu

Tanrıkulu'nun Önergesi:

Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat OKTAY tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

 

Aylık brüt maaşı 2 bin 943 lira olan bir asgari ücretli, 618.30 lirası kaynağında kesilen vergi ve SGK primi, 354.13 lira da dolaylı vergi olmak üzere ayda 972.43 lira vergi ödeyeceğine dair haberler basına yansımıştır. Yıllık 35 bin 36 liralık brüt gelirinin yüzde 33'ü, bir başka ifadeyle 11 bin 669 lirası vergiye gideceği de yine basına yansıyan haberler arasındadır.

Bu bağlamda;

1.    Asgari Geçim İndirimi (AGİ) dikkate alınmazsa vergilerin brüt maaşa oranının yüzde 40'ı bulduğu iddiası doğru mudur?

2.    Asgari ücretten ne kadar vergi alınmaktadır? Bahse konu vergilerin türlerine göre dağılımı nasıldır?

3.    2 Ocak 2020 tarihi itibariyle kaç vatandaşımız asgari ücret ile çalışmaktadır?

4.    2 Ocak 2020 tarihi itibariyle asgari ücretlilerden alınan vergiler ile ne kadar gelir elde edilmektedir?

5.    Asgari ücret ile çalışan vatandaşlardan kesilen gelir vergisinin kaldırılması için ilgili Bakanlık tarafından başlatılmış bir çalışma bulunmakta mıdır?

6.    Asgari ücret ile çalışan vatandaşlardan kesilen damga vergisinin kaldırılması için ilgili Bakanlık tarafından başlatılmış bir çalışma bulunmakta mıdır?

7.    Vergilemede adaletin sağlanabilmesi için ilgili Bakanlıkça başlatılmış bir çalışma bulunmakta mıdır?

Yorumlar (0)