CHP'li Tanrıkulu: ''122 Milyar Liranın Başka Amaçlar İçin Kullanıldığı İddialari Doğru Mudur?

CHP İstanbul Milletvekili Av. Dr. M. Sezgin Tanrıkulu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay tarafından cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verdi.

Vekil Haberleri 02.04.2020, 10:16 02.04.2020, 10:28
CHP'li Tanrıkulu: ''122 Milyar Liranın Başka Amaçlar İçin Kullanıldığı İddialari Doğru Mudur?

CHP'li Tanrıkulu:

''Parlamenter Sistemde birden fazla Bakanlığın yetki alanına giren yazılı soru önergeleri Başbakan ya da Başbakan Yardımcılarına sorulduğunda, ilgili yazılı soru önergeleri ilgili Bakanlıklara tevcih edilirken, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde de ilgili yazılı soru önergeleri ilgili Bakanlıklara tevcih edilmektedir.

Bahse Konu Yazılı Soru Önergesi hem Hazine ve Maliye hem de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlıklarının görev alanına girdiğinden yazılı soru önergesi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat OKTAY’a sorulmuştur.

İşçilerin işsiz kaldıklarında yararlanmaları için kurulan ancak AKP Hükümetleri döneminde kamu bankalarını finanse etmek için bile kullanılan İşsizlik Sigortası Fonunda biriken para 130 Milyar Liraya ulaşırken, işsizlere yapılan ödemeler dahil fonun giderleri 8 Milyar Lira iken; "122 Milyar Lira"nın akıbetinin, özellikle Corona Virüsü ile mücadele edildiği şu günlerde birçok çalışan ücretsiz izne zorlanırken ve işten çıkarılırken, kamuoyu ile paylaşılması elzemdir.

Bu bağlamda;

1. İşsizlik Sigortası Fonunda biriken para 130 Milyar Liraya ulaşırken, işsizlere yapılan ödemeler dahil fonun giderleri 8 Milyar Lira iken; "122 Milyar Lira"nın akıbeti ile ilgili olarak basına ve kamuoyuna somut veriler ile ivedi açıklama yapacak mıdır?

2. İşsizlik Sigortası Fonunda bulunması gereken yaklaşık 122 Milyar Liranın başka amaçlar için kullanıldığı ve fonda bahse konu miktarın bulunmadığı iddialari doğru mudur?

3. Anılan iddialar doğru ise, İşsizlik Sigortası Fonunda bulunması gereken yaklaşık 122 Milyar Lira, kalem kalem belirtilmek üzere, kim ya da kimlerin talimatı ile hangi amaçlar için kullanılmıştır? 

4. Geçmiş yıllarda dönemin Maliye Bakanı geçici olarak çıkartılan deprem vergilerinin 74 Milyon Lirasının duble yolların ihtiyacını karşılamak için kullanıldığını açıklaması ile 2014 yılında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Dönemin Başbakan Yardımcısının İşsizlik Sigorta Fonunda biriken paranın nasıl değerlendirildiğine dair açıklamalarda bulunması, işsizlik sigortasında biriken fonun 70 Milyar Lira olduğu ve bu fonun 60 Milyar Liralık bölümünün devlet iç borçlanma senetlerinde bulunduğunu ifade etmesi, bütçe görüşmelerinde dile getirilen rakamlarda bir hafta içinde 9 Milyar Liralık fark olması haricinde, milyar dolarlık lüks harcamaları tüm dünyanın dikkatini çeken AKP Hükümetlerinin, işsizlik fonunu borçlanma kapısı olarak kullandığını resmi olarak dile getirmesi göz önüne alındığında,  2014 - 2020 yılları arasında yıllar bazında İşsizlik Sigorta Fonunda bulunan toplam tutar ne kadardır? Bahse konu tutarlar kalem kalem belirtilmek üzere hangi amaçlarla kullanılmıştır? 

Yorumlar (0)