CHP'Lİ TANAL: THY ÖZEL’E SIĞINIP BU SORULARDAN KAÇTI!

İktidarın tartışmalı Varlık Fonu’nun bünyesine kattığı THY, “özel hukuk tüzel kişiliği”nin arkasına sığınarak, ABD’den satın aldığı çok sayıda uçağın yazılım hatasından dolayı kullanılmadığı iddialarını yanıtsız bıraktı.

Vekil Haberleri 28.09.2020, 11:11 28.09.2020, 11:17
CHP'Lİ TANAL: THY ÖZEL’E SIĞINIP BU SORULARDAN KAÇTI!

Kamuya ait yüzde 49.12’lik hissesiyle Varlık Fonu’na devredilen Türk Hava Yolları (THY), filosuna dahil edilen ancak yazılım hatasından dolayı kullanılmayan uçaklarla ilgili konuyu geçiştirdi, sorular cevapsız kaldı.

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, THY’nin ABD’den satın aldığı çok sayıda uçağın yazılım hatasından dolayı kullanılmadığı, uçakların bir kısmının İstanbul’da bir kısmının da ABD’de havalimanlarında, hangarlarda bekletildiği iddialarını Meclis gündemine taşımıştı.

Tanal’ın soru önergesini yönelttiği Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, THY’nin açıklamasını CHP’li vekile gönderdi.

THY, “Özel hukuk tüzel kişiliği” olduğu gerekçesiyle soruları yanıtsız bıraktı.

 

Bakan Karaismailoğlu’nun Tanal’a gönderdiği cevabi yazıda, “Konu ile ilgili olarak Türk Hava Yolları A.O.'dan alınan bilgilerde; Türk Hava Yollan Anonim Ortaklığının, Türk Ticaret Kanunu (TTK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) mevzuatına göre ticari faaliyet gösteren bir özel hukuk tüzel kişiliği olduğu, ortaklığın 23.01.2014 tarihli ve 28891 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren SPK’nun Özel Durumlar Tebliği’ne (II-15.1) uymakla yükümlü olup halka açık bir şirket olarak tüm açıklama yükümlülüklerini mevzuat çerçevesinde yerine getirdiği bildirilmiştir” denildi.

İŞTE THY’NİN YANITLAMAKTAN KAÇTIĞ SORULAR

AKP iktidarının tartışmaların odağındaki Varlık Fonu’nun bünyesine kattığı THY’nin cevapsız bıraktığı sorular şunlar:

- Türk Hava Yolları’nın (THY) filosundaki toplam uçak sayısı kaçtır? THY’nin yurt dışındaki uçak üreticilerinden sipariş ettiği ve teslim alacağı uçaklar var mıdır? Şayet varsa teslim alınacak uçakların sayısı kaçtır?
 

- Yabancı uçak üreticisi firmalarca taahhüt edilen tarihte THY’ye teslim edilmeyen uçaklar var mıdır? Şayet varsa bu gecikmenin sebebi nedir?
 

- THY’nin ABD’den satın aldığı ancak halen bu ülkede bekletilen uçağı var mıdır? Şayet varsa parası ödenmiş midir? THY satın aldığı uçakları neden ABD’den getirmemektedir?
 

- THY tarafından satın alınıp yurt dışından getirilen ancak İstanbul’da havalimanlarında bekletilen ve kullanılmayan uçaklar var mıdır? Şayet varsa sayısı kaçtır? Söz konusu uçakların kullanılmamasının sebebi nedir?
 

- THY’nin satın aldığı aynı seriye ait uçaklardan ABD’de adeta yatan, bekletilen, kullanılmayan var mıdır? Yine aynı şekilde aynı seriye ait olup İstanbul’da havalimanlarında yatan, bekletilen, kullanılmayan uçaklar var mıdır? Şayet varsa aynı serideki uçaklardan kaçı ABD’dedir, kaçı İstanbul’dadır?
 

- Aynı serideki ABD ve İstanbul’daki THY uçakları neden kullanılmamaktadır? Söz konusu uçaklar yazılım hatası nedeniyle mi kullanılmamaktadır? Bu uçakların düşme riski mi bulunmaktadır?
 

- Yazılım hatası tespit edilen toplam THY uçağı sayısı kaçtır? Bu hatalı uçakların bedeli ne kadardır? Söz konusu yazılım hatası nedeniyle uçak üreticisi firmaya dava açılmış mıdır? Şayet açılmışsa dava nasıl sonuçlanmıştır? THY’nin satın aldığı uçaklarla aynı seride olup düşen uçak var mıdır? Şayet varsa sayısı kaçtır? Aynı serideki uçak ya da uçaklar hangi tarihlerde hangi ülkelerde düşmüştür?

Yorumlar (0)