CHP'li Tanal'ın Genel Kuruldaki Konuşması AKP'lileri Çıldırttı

TBMM Genel Kurulu’nun dünkü oturumunda görüşülen İYİ Parti’nin engelli bireylere ilişkin Meclis araştırma önergesi üzerine partisi adına söz alan CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, engelli vatandaşların sorunlarının çözülmesi konusunda çaba harcayacaklarını söyledi.

Vekil Haberleri 04.12.2019, 12:25
CHP'li Tanal'ın Genel Kuruldaki Konuşması AKP'lileri Çıldırttı

Sorunları çözebilmek için önce sorunların ne olduğunun bilinmesi gerektiğini belirten Tanal, engellilerin sorunlarının başında ayrımcılık, yoksulluk, istihdam, eğitim, ulaşım, fiziksel çevre, konut, rehabilitasyon, sağlık, bilgi iletişim teknolojileri, aile ve çevrenin engelliye bakışı geldiğini aktardı.
 

AKDAĞ’IN “GÖZLERİN GÖRMEDİĞİ HALDE SANA İŞ VERMİŞİZ” SÖZLERİNİ HATIRLATTI

İktidarın engellilere yönelik hak temelli bir bakış açısına sahip olmadığını kaydeden Tanal, 2011’de Batman’da temaslarda bulunan eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın, yanına gelerek kendisine “Asgari ücretle çalışıyoruz. Koşulların iyileştirilmesini istiyoruz” talebini ileten görme engelli bir vatandaşa, “Gözlerin görmediği halde sana iş vermişiz” diyerek çıkıştığını hatırlattı.

 

ANAYASA’DA HALA “SAKATLAR” KELİMESİ DURUYOR
 

Anayasa’nın 61’inci maddesinde halen “Sakatlar” kelimesinin yer aldığını anlatan Tanal, “Engellilerin onuruyla oynanan bir madde bu. Anayasa'nın 61'inci maddesindeki o ‘sakat’ kavramının bir an önce ‘engelli’ olarak değiştirilmesi lazım” dedi.
 

İKTİDAR AYRIMCILIK YASAĞINI DÜZENLEYEN PROTOKOLÜ ONAYLAMIYOR
 

CHP’li Mahmut Tanal, Türkiye’nin 2001’de merhum Bülent Ecevit’in başbakanlığı döneminde imzaladığı, ayrımcılık yasağını düzenleyen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne Ek 12 Numaralı Protokol’ün AKP iktidarı tarafından halen onaylanmadığını dile getirerek, “Ak Parti ayrımcılıktan nemalanıyor. Çünkü ayrımcılık biterse söyleyecek başka bir lafları yok. Toplum kutuplaştırılıyor, ötekileştiriliyor, düşmanlaştırılıyor. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin Ek 12'nci Protokolü onaylanmadığı için Ak Parti bundan beslenmekte” ifadelerini kullandı.
 

ENGELLİLERİN SORUNLARINI ÇÖZMEK İÇİN AKP’Yİ İKTİDARDAN GÖNDERMEK LAZIM

Engellilerin sorunlarının çözülmesinin yolunun, AKP’nin seçimle iktidardan gönderilmesi olduğunu savunan Tanal, şunları söyledi: “Sözün kısası, Ak Parti döneminde engellilerin sayısı artmakta. Neden artmakta? Engelli olmak, doğuştan olduğu gibi sonradan da insanlar engelli olabilir. Bir, hayattaki pahalılık stres yaratıyor, stres nedeniyle insanlar beyin kanaması geçiriyor, felç oluyor ve bunlar neye dönüşüyor? Engelliye dönüşüyor. Yani Ak Parti döneminde vatandaşların sorunlarından bir tanesi olarak stresin, beyin kanamasının, pahalılığın yarattığı sonuçtan engellilerin sayısı daha da artıyor. Engellilerin sorunlarını çözmek için, başta Ak Parti’yi bir an önce iktidardan göndermek lazım, yollamak lazım ki engellilerin sorunları çözülebilsin.”

DİYANET KONTENJAN AÇIĞINA RAĞMEN ENGELLİ ÇALIŞTIRMIYOR

 

CHP olarak önergelerin, kanunların takipçisi olacaklarını belirten Tanal, engelli birey çalıştırma oranının özel sektörde yüzde 5’e, kamuda yüzde 7’ye çıkarılmasına ilişkin kanun tekliflerinin dikkate alınmadığını söyledi. Tanal, kamudaki engelli memur açığına rağmen istihdam konusunda ayak diretildiğini vurgulayarak, “Milli Eğitim Bakanlığı’nda açık var, niye çalıştırmıyorsunuz? Diyanet’te açık var, niçin çalıştırmıyorsunuz arkadaş? Kamu kurumlarındaki açıkların sayısı çok fazla” şeklinde konuştu.

ENGELLİLERİN PROTEZ BACAKLARI HACZEDİLİYOR
 

AKP döneminde engelli vatandaşların protez bacaklarının haczedildiğini belirten Tanal, şöyle devam etti: “Bakın, engelli kardeşlerimizin o protez bacakları haczediliyor. İcra ve İflas Kanunu'nun 82'nci maddesi uyarınca engellilere tahsis edilen protez, araç gereçlerin haciz kapsamının dışında olması lazım, haczedilmemesi lazım. Siz bunu da kabul etmiyorsunuz. Yazık, günah değil mi ya! Engelliler sizin elinizden çektiğini bir başka dönemde çekmedi arkadaşlar. Bakın arkadaşlar, bu, sizin bağışınız değil, insan hakları sorunudur. Engellilerin sorunlarını çözmek, insan hakları sorunudur.”
 

AKP’Lİ ÖZKAN “GERÇEK DIŞI” DEDİ AMA…

CHP’li vekil Mahmut Tanal’ın konuşmasını bitirmesinin ardından sataşma gerekçesiyle söz alan AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, Tanal’ın “Engellilerin protez bacakları haczediliyor” açıklamasına itiraz etti. Özkan, engellilerin vücut bütünlüğüne dair eşyaların haczedilmediğini savunarak, “Yani hiçbir vatandaşımızın kıyafetini dahi haczedemezsiniz. Tamamen gerçek dışıdır, reddediyoruz” dedi.

 

TANAL: AKP GRUP BAŞKANVEKİLİ İNTERNETE GİRSİN

AKP’li Cahit Özkan’ın bu ifadeleri üzerine söz alan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Özkan’a internetteki haberlere göz atmasını tavsiye ederek, “Sayın Grup Başkanvekili arkadaşımız internete girsin, kimin protez bacağının haczedildiğini görsün” cevabını verdi.

 

TANAL, GAZETELERİ GÖSTERİP ÖZKAN’I ÖZÜR DİLEMEYE DAVET ETTİ
 

Genel Kurul’a verilen aradan sonra elinde engellilerin, gazilerin protez bacaklarının haczedildiğine ilişkin haberlerin yer aldığı gazete kupürleriyle gelen CHP’li Tanal, AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan’ı özür dilemeye davet ederek, “Ak Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan bey, ben ‘İcra İflas Kanunu'nun 82'nci maddesi uyarınca engelli kardeşlerimizin protez bacakları haczediliyor. Kanun değişikliği önergesini verdik, gelin, bu değişikliği yapalım’ deyince ‘Efendim, doğru konuşmuyorsunuz’ dedi. ‘Gazetelere bakın’ dedim, araştırmadı. Ben şimdi kendisine gazete haberini sunuyorum, 17 Nisan 2016 tarihli Sabah gazetesindeki haber: "Engelli vatandaşın protez bacağı haczedildi." Şimdi siz Genel Kurul’dan ve Türkiye kamuoyundan özür dileyecek misiniz?” diye konuştu.

Yorumlar (0)