banner773

CHP'Lİ SÜLEYMAN BÜLBÜL:OKULA BAŞLAMA BEDELİ BİR AYLIK ASGARİ ÜCRET!

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, 9 Eylül’de başlayacak yeni eğitim-öğretim yılı için ailelerin binbir zorluk çektiğini belirterek, “Asgari ücretle geçinen bir aile çocuğunun okula başlaması için bir aylık maaşını gözden çıkarmalı” dedi.

Vekil Haberleri 06.09.2019, 11:00
CHP'Lİ SÜLEYMAN BÜLBÜL:OKULA BAŞLAMA BEDELİ BİR AYLIK ASGARİ ÜCRET!

Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselere başlayacak öğrencilerin okula başlangıç maliyetleri arttığını söyleyen Bülbül, şu açıklamayı yaptı:

“Yeni dönem için tüm öğrencilere başarılar diliyorum. Aileleri ve öğrencileri zorlu bir dönem bekliyor. Bir yandan eğitimlerine devam etmeye bir yandan tabiri yerindeyse hayatta kalmaya çalışacaklar. Çünkü okumak artık çok daha pahalı. Eğitim-İş’in yaptığı bir araştırmaya göre sadece liseye başlayacak bir öğrenci için ailesi asgari düzeyde 2 bin 144 lira harcamak zorunda. Harcama sadece geçen seneye göre yüzde 17 artmış görünüyor. Asgari ücretle geçinen bir aile çocuğunun okula başlaması için bir aylık maaşını gözden çıkarmalı.

En ucuz kurşun kalem bile % 42 zamlandı, kırtasiye harcamaları ortalama 100 TL arttı. Geçtiğimiz sene kullanılan yardımcı kaynak kitapların fiyatları 30 ile 40 TL arası değişirken bu sene 50 ile 65 TL oldu.

Kısaca bir aile bir çocuğunu okutmak için kirasını, faturalarını ödememeli, mutfak alışverişi yapmamalı, otobüs bile kullanmamalı.”

“EĞİTİM ÜCRETSİZ DİYEMEZSİNİZ”

“Anayasa’nın 42’nci maddesi ‘temel eğitim, tüm vatandaşlarımıza eşit ve parasızdır’ der.Bu tablo karşısında kimse sosyal devletten, kimse eğitimin ücretsiz olduğundan bahsetmesin. TÜİK verilerine göre hane halkının eğitim için yaptığı harcamalar artarken devlet yatırım harcamaları azalıyor. OECD’nin 2018 yılı raporuna göre Türkiye’de eğitime yapılan yatırımların memnun edici değil. Bir yandan nitelikli eğitimciye ayrılan kaynaklar azalırken diğer yandan öğretmensiz sınıflar var. Üniversiteyi kazanan öğrenci kalacak yer bulamazken, bu nedenle kaydını donduranlar var. Bu resmen eğitim zulmüdür. Yap-boza dönen eğitim sisteminin artık her alanında istikrarlı bir politikaya ihtiyacı var.” 

Yorumlar (0)