CHP'li Süleyman Bülbül: KOD 29 bahane tek dert fişleme

CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, Kod-29 gerekçesiyle işten çıkarılanlarla ilgili Genel Kurulda yaptığı konuşmasında, “Hükûmet atamış olduğu Valileriyle Anayasa'yla güvence altına alınmış çalışma hakkı, düşünce ve ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü ve protesto hakkına kadar her şeyi Kod 29'un içine soktu” dedi.

Vekil Haberleri 28.01.2021, 11:31
CHP'li Süleyman Bülbül: KOD 29  bahane tek dert fişleme

Salgın döneminde işten çıkarma yasağına getirilen Kod-29 istisnası yüzlerce kişinin işsiz kaldığını belirten Bülbül, “Bu pandemide işverenler işten çıkarma yasağını delme ve bunu kullanma amacıyla gerçeğe aykırı iddialarla Kod-29'u kullanarak birçok işçiyi işten attı. SGK tasdik etti, İŞKUR tasdik etti. İşçiler fişlendi, başka işlere giremediler. İşçiler ne ihbar tazminatını ne de kıdem tazminatını alamadı” dedi.

YÖK EYLEMİ KOD-29 SAYILDI

Aydın'da CHP’li belediyelerde çalışan 120’den fazla işçiyi Valilik bünyesindeki komisyonların yaptığı güvenli soruşturması nedeniyle işten çıkartılmaya zorlandığını anlatan Bülbül, Kod 29’un gerekçe gösterildiğini söyledi. Bülbül, “İşçiler sendikalı olduğu, YÖK protestosuna katıldığı, sosyal medyada muhalif paylaşımlar yaptıkları için işten çıkarıldı. Bu masumiyet ilkesine aykırıdır, şahsilik ilkesine, hukuk devleti ilkesine aykırıdır. Hükûmet atamış olduğu Valileriyle birlikte Anayasa'yla güvence altına alınmış çalışma hakkı, düşünce ve ifade özgürlüğü ve örgütlenme özgürlüğü ve protesto hakkına kadar her şeyi Kod-29'un içine soktu” dedi.

MİLYONLARCA KİŞİYE ÜCRETSİZ İZİN

Bülbül, 31 Aralık 2020 itibarıyla 2 milyon 216 bin 622 kişinin ücretsiz izne çıkarıldığını belirterek, “Diğer bir tabirle ülkede açlıkla savaşanlar ordusuna milyonlar katıldı, 15 milyon geniş tanımlı işsizle beraber… Bu işçilerin, emekçilerin aileleri var, bu insanlar hukuk devletinde yaşamak istiyor, bu insanlar emeğe ve işçiye saygı istiyor. Arkadaşlar, bu salgınla duvara tosladınız. Kısaca işten çıkarma yasağı koca bir yalan oldu ve emeğiyle geçinenler açlıkla mücadele etmek zorunda kaldılar” dedi.

Yorumlar (0)