CHP'li Şevkin:“Yoksulluk diz boyu, ithalat artıyor, paralar yurtdışına akıtılıyor!”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, iktidarın fiilen arka bahçesine dönüşmüş Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM), kanunen de Ticaret Bakanlığı’nın boyunduruğu altına alındığını kaydetti.

Vekil Haberleri 02.06.2022, 12:08
CHP'li Şevkin:“Yoksulluk diz boyu, ithalat artıyor, paralar yurtdışına akıtılıyor!”

TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri süren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ikinci bölümünün geneli üzerine partisi adına konuşan Dr. Şevkin, kanun teklifinin Anayasaya ve TİM’in özerk yapısına aykırı olarak vesayet kurma çabasını açıkça ortaya koyduğunu kaydetti.

 

“KANUN TEKLİFİ, SORUNLARA ÇÖZÜM GETİRMİYOR”

Birlikler ve TİM’de görevlendirilecek genel sekreter ve genel sekreter yardımcılarının 30 gün içinde atanmaması halinde Ticaret Bakanlığınca atama yapılmasının yanı sıra, önümüzdeki günlerde yapılacak seçimlerde 27 sektör, 61 birlikten oluşan TİM’de sektör temsilcilerinin seçimlerde oy hakkı olduğu dikkate alındığında, 15 üyeye listesinde yer veren adayın salt çoğunluğu elde edeceğini, dolayısıyla seçim sonuçlarını etkileyecek nitelikte bir değişiklik yapıldığını kaydeden Dr. Şevkin, “Her türlü vesayeti kaldırdık diyenlerin her kurum üzerinde Anayasaya aykırı olarak vesayet kurma çabasını açıkça ortaya koymaktadır. Liyakat ortadan kalkacak, kurum siyasileşebilecektir. Birliklerin özerk yapısının korunması önemlidir” dedi.

İhracatçının artan hammadde, girdi ve navlun maliyetlerinin çözümü yönünde bir adım atmayan teklifin, ihracatın yapısal sorunlarına da çözüm getirmediğini dile getiren Dr. Şevkin, “2022 Ocak – Nisan aylarında toplam ihracatımız 83,57 milyar dolar iken, ithalatımız 116 milyar dolar olmuş, dış ticaret açığımız 32,5 milyar dolara ulaşmıştır” diye konuştu.

“YATIRIM İŞTAHI YOK, HERKES BORÇLU, PARALAR DIŞARIYA AKIYOR!”

Türkiye’de hukukun üstünlüğü ilkesinin yerle yeksan edildiğini, güven erozyonunun arttığını, yatırım iştahının tümüyle tıkandığını kaydeden Dr. Şevkin, şunları söyledi:

“Türkiye’de kamu kaynakları ne yazık ki kamu kaymağına dönüştürülmüştür. Görüldüğü gibi oluşturulan bu kamu kaymağı sınırlı bir kesime pay edilmektedir. Sınırlı bir kesim için yurtdışına aktarılan sınırsız paralar, milyonlarca garibanın ekmeğidir, işidir, aşıdır, suyudur, doğalgazıdır, elektriğidir, benzini, mazotu, meyvesi, sebzesidir.  İşsizlik ve yoksulluk almış başını gitmişken, vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen takipteki borçları ise 27,7 milyar liraya çıkmış,  çiftçi, işçi, köylü, öğrenci, emekli yek ekmeğe muhtaç hale düşürülmüştür! Ülkemizdeki öğrencilerin yurtlarda yer bulamadıkları için banklarda uyudukları görüntüler hafızalardan halen silinmemişken; Finans merkezi Manhattan’da kurulan sözde öğrenci yurdu yerine, o paralarla bu ülkede yapılacak yurtlarla bütün çocuklarımızın yurt ve barınma sorunu çözülebilecekti. ABD’de kurulmuş bir vakfa aktarılan paraların hayır işlerinde kullanıldığını söylemek, aklımızla alay etmek demektir.”

Vatandaşların TİM’in gelecek hafta yapılacak seçimlerinde rüşvet olarak yönetim kurulu üyelikleri değil, bu ülkenin sorunlarına çözüm bulacak kanun tekliflerinin getirilmesini beklediğini kaydeden Dr. Şevkin, iktidara tepki göstererek, “Doğalgaza, elektriğe, akaryakıta gelen zamlar yoksulluk altında ezilen halkın belini bükmeye devam ederken, siz yaşam biçimlerine müdahale etmeye, sizin gibi düşünmeyen herkese ve her kesime baskı yapmayı artırarak sürdürüyorsunuz. En demokratik hak olan protesto hakkını gasp ediyorsunuz. Dün TMMOB mensuplarını gözaltına almaya, İstanbul İl Başkanımız Canan Kaftancıoğlu’nu cezaevine atmaya, bugün 16 milyon İstanbullunun Belediye Başkanı, üstelik iki kez halkın iradesiyle seçim kazanan Ekrem İmamoğlu’nu yargılamaya kalkıyorsunuz. Halk; yoksulluk altında inim inim inliyor ama her nedense vatandaşın sorunlarına çözüm getiremeyen basiretsiz hükümetiniz baskıyı her geçen gün artırıyor. Yettiniz artık!” diye konuştu.

ATANAMAYAN VATANDAŞLARA DİKKAT ÇEKTİ

“Atanmayan öğretmeneler, mühendis, mimar, şehir plancıları, veterinerler, diş hekimleri, EYT’liler emekliler, kadınlar, gençler, 3600 ek gösterge bekleyenler, çiftçiler, esnaf, kısacası sorunlarını çözemediğiniz ve görmezden geldiğiniz, gündemi değiştirmeye çalışarak halının altına süpürdüğünüz tüm bu sorunlar yumak olup iktidarınızı ezecek  ve  sandıkta halkımız  gereğini yapacak. Bundan hiç şüphem yok!” diyen CHP’li Dr. Şevkin, sözlerini şöyle tamamladı:

“Çocuklarının beslenme, barınma, eğitim, sağlık, iş, atanma sorunlarını çözememiş; pandemi döneminde sağlık çalışanlarını sadece alkışlamakla yetinen, özlük hakları ve  maaşlarında herhangi bir düzenlemeye gitmeyen iktidar, yurtdışında geleceğini arayan gençlere, “giderlerse gitsinler” deme aymazlığını göstermektedir. Biz hiçbir yere gitmiyoruz, buradayız. Siz ise nereye gitmeye çalışırsanız çalışın; Bu ülkede yeniden tesis edilecek hukuk kuralları çerçevesinde tüm bunların hesabını tek tek vereceksiniz! Ülkemizi aydınlık yarınlara halkımızla birlikte kavuşturacağız.  Herkese, her kesime canı gönülden, yürekten bir çağrı yapmak istiyorum: Başı dik, onurlu halkımız. Haramilerin saltanatına son vermek istiyorsanız bize katılın.”

Yorumlar (0)