CHP'li Şevkin:Sezon öncesi balıkçılarda büyük tedirginlik var

Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye’de en önemli geçim kaynaklarından biri olan balıkçılık sektörünün sorunları bitmek bilmiyor. Av yasağının kalkmasına kısa bir süre kala Adana’nın Karataş ilçesindeki balıkçı barınağında ağlarını yenileyen, teknelerini bakımdan geçiren, boyayan balıkçılar mazot fiyatlarının yüksekliği, boya ve girdi maliyetlerindeki artışların yanı sıra markalama sistemi nedeniyle büyük tedirginlik yaşıyor.

Vekil Haberleri 28.08.2022, 13:59
CHP'li Şevkin:Sezon öncesi balıkçılarda büyük tedirginlik var

CHP Karataş İlçe Başkanı Seçgin Sakar ile birlikte Karataş Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Celal Safsoylu ve kooperatif üyesi balıkçıları yoğun çalışmaları esnasında ziyaret eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, “Balıkçıların sorunlarını biliyoruz ve millet ittifakı iktidarında Denizcilik ve Balıkçılık Bakanlığı’nı kurup tüm sorunların üstesinden geleceğiz” dedi.
Marmara, Ege ve Karadeniz’de 1 Eylül’de, Akdeniz’de ise 15 Eylül itibariyle açılacak balıkçılık av sezonu öncesi balıkçılarla görüşen Dr. Şevkin, CHP heyetinin Türkiye’deki 28 limanı gezerek sorunları tespit ettiğini, halkın ve milletin iktidarında sorunların çözüme kavuşacağını vurguladı. Girdi fiyatlarının yüksekliğine işaret eden CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, “Kuracağımız Denizcilik ve Balıkçılık Bakanlığı kapsamında sürdürülebilir balıkçılık için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.
Sulardaki zenginliğin korunması ve ekolojik dengenin sağlanabilmesi adına tüm çabayı gösterdiklerini belirten ancak gerekli desteği göremediklerini vurgulayan Karataş Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Celal Safsoylu ise Akdeniz’in en güçlü balıkçı filosuna sahip olmalarına rağmen büyük tedirginlik yaşadıklarını söyledi.
“MALİYETİ KARŞILAYABİLECEK MİYİZ?”
Daha önce Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirilmiş yakıt adı altında devletin bir destek sunduğunu ancak son zamlardan sonra balıkçıların kara kara düşünmeye başladığını ifade eden Safsoylu, “Balıkçılar mazot girdileri ile alakalı tedirgin. Sezon öncesi hummalı bir çalışma var. Tekne bakımı var. Örneğin geçen sene 1 liraya aldığımız bir boyayı bu sene 100 lira civarında alıyoruz. Meblağlar çok arttı. Tedirginiz. Acaba tutacağımız balık maliyeti karşılayacak mı? Buradan yetkililere sesleniyorum. Balıkçılara bir destek, bir şeyler yapılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
BALIKÇI HİKMET KAYMAZ: “KONTAK KAPATIRIZ”
İlçede 15 yıldan bu yana balıkçılık yapan Hikmet Kaymaz da mazot fiyatlarının geçen yıla göre çok yükseldiğini belirtti. Balıkçıların evlerini geçindiremez duruma düşürüldüğünü bir de yeni sezonda uygulamaya konulacak markalama sistemi nedeniyle kontak kapatmak durumunda kalacaklarını dile getiren Kaymaz, “Alacaklılar kapıya gelecek” diye konuştu.
Ağ malzeme fiyatlarının da oldukça arttığını vurgulayan Kaymaz, “Malzeme fiyatları, mazot fiyatları geçen yılla bu yıl hiç karşılaştırılamaz bile. Bir de ağlarımıza markalama sistemi geldi. Bu sistemle ağlarımızı belli bir kotada azaltıyorlar. Biz de yeni kotaya göre denize çıkarsak, bu yakıta göre hiçbir işçi, hiçbir balıkçı bu limandan dışarı çıkamaz. 2.5-3 saat gidiyoruz, 3 saat geliyoruz. Evimizi bilmiyoruz. Sadece afedersin bir duşumuzu alıp çıkıyoruz. Çocuklarımızı görmüyoruz. Bunun üstüne bir de bu markalama sistemi bizi çok yordu. Çok düşündürdü. Yarın bu sisteme girdiği zaman kontak kapatacağız” dedi.
Balıkçıların ağ kullanımına kota getiren, örneğin iki teknesi olan balıkçının aynı ağı iki teknesinde de kullanamayacağı “Markalama Sistemi”nin uygulamaya konulması durumunda maliyetleri karşılamanın mümkün olamayacağını kaydeden Kaymaz, “Bu fiyatlarla limana bile inemeyiz, evden bile çıkamayalım artık! Alacaklılar kapıya gelecek. O duruma geldik. Büyüklerimizden bir yardım istiyoruz, bir çare istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)