banner773

CHP'li Şevkin, Müsilaja tüplü dalış yaptı

CHP Adana Milletvekili, TBMM Müsilaj Komisyonu Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, Büyükada’daki tüplü dalışın ardından gözlemlerini anlattı

Vekil Haberleri 08.09.2021, 13:45
CHP'li Şevkin, Müsilaja tüplü dalış yaptı

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, Marmara Denizi’nin derinliklerinde müsilaj avına çıktı.

Dr. Şevkin, komisyonun CHP’li Üyeleri Ali Şeker, Emine Gülizar Emecan ve İlhami Özcan Aygün’ün yanı sıra diğer partilere mensup üyelerle birlikte Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununun etkilerini derinliklerde gözlemlemek üzere dalış yaptı.

İstanbul Yenikapı Arıtma Tesisi’ndeki incelemelerin ardından komisyon üyeleriyle birlikte tekneyle Büyükada’ya geçen CHP’li Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, denizin derinliklerinde müsilaj avına çıktı.

Zorlu ve heyecanlı bir dalışın ardından açıklama yapan Dr. Şevkin, Büyükada civarında yaptığı dalışta müsilaj miktarının görünürde azalmış gibi olsa da özellikle çok sayıda ölü deniz kabuklusu ve ölü yengeçle karşılaştığını vurguladı.

“ACİLEN ÖNLEM ALINMALI”

Üzerindeki müsilaj örtüsünün yarattığı havasız ortam nedeniyle deniz çayırlarının yok olduğuna dikkat çeken Dr. Şevkin, “Bu günlerde denizin yüzeyinde müsilaj olmaması tehlikenin geçtiği anlamına gelmemelidir. Denizin dibinde canlı ölümleri gerçekleşiyor. Ekolojik denge canlılar aleyhine bozulmuş durumda. Acilen önlem alınması gerekiyor” dedi.

Adeta can çekişen Marmara Denizi’ni bu durumdan kurtarmak üzere kurulan komisyon çalışmaları kapsamında detaylı ve samimi bir çalışmanın ürünü olarak denizin altında müsilaj avına çıktığını kaydeden Dr. Şevkin, evsel ve sanayi atıklarının ileri biyolojik arıtımdan geçmesinin önemine dikkat çekti. Gemilerin sintine sularının denetlenmesinin yanı sıra denize stabilize ve hafriyat atıklarının dökülmemesi gereğine işaret eden Dr. Şevkin, “Türkiye’de artık kıyı yağmasına son verilmeli. Balıkçılık sürdürülebilir nitelikte gerekli önlemler alınarak gerçekleştirilmelidir. Müsilaj ulusal bir sorundur ve hiçbir ayrıma, kargaşaya meydan vermeden hükümet ve belediyeler eşgüdüm halinde çalışmalıdır” diye konuştu.

Dr. Şevkin, komisyon çalışmaları kapsamında Marmara Denizi’ne kıyısı olan tüm illerde ve ilçelerde gerek arıtma tesisleri gerekse denize akan kirli atıkların inceleme sürecine alındığını, tüm önlemlerin hayata geçirilmesi için üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)