CHP'li Şevkin: “Cumhurbaşkanı’nın kayıp-kaçak hedefi 2021’de hayâl olacak”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, 2021 yılı bütçesinin halk için halktan yana, ülke çıkarlarının, çevrenin, bilimin ve teknolojinin esas alınarak hayırlı işlerde kullanılması gerektiğini vurguladı.

Vekil Haberleri 12.11.2020, 10:55
CHP'li Şevkin: “Cumhurbaşkanı’nın kayıp-kaçak hedefi 2021’de hayâl olacak”

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçe, kesin hesap ve sayıştay raporlarının görüşmesi esnasında söz alan Dr. Şevkin, Türkiye’nin yararı için iktidarın muhalefetin eleştirilerinden gocunmaması gerektiğini belirtti.
Bakanlığın 2021 yılı bütçesinin yüzde 20 oranında arttığını ifade eden Dr. Şevkin, bakanlığın enerji arz güvenliği ve enerji piyasası işlemleri ödeneğinin 117 milyon 605 bin liradan, 250 milyon 559 bin liraya çıkarılmasının gerekçesini sorguladı.
“Mersin Akkuyu Nükleer Santral inşaatı için kamunun bir üstlenimi olacak mıdır?” diye soran Dr. Şevkin, nükleer santrale elektrik malzemesi üreten firmalara 2021'de sağlanacak destek, 2021'de başlanacak olan ‘Nükleer Sanayi Destek Programı’ kapsamında 4 firmaya sağlanan kaynak, ile yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi için Bakanlığın öngördüğü destekleme ödeneklerinin kamuoyuna açıklanması gerektiğini vurguladı.
ÖDENEK VAR, ARMATÜR YOK!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçesine eklediği yerel yönetimlerin enerji tasarruflu aydınlatma ve yerli malzeme kullanımının sağlanması, aydınlatma giderlerinin 2025 yılı sonuna kadar Bakanlık bütçesinden karşılanmasını öngören bir kaleme dikkat çeken Dr. Şevkin,  2020’de 2 milyar 358 milyon TL olarak öngörülmüş bu ödeneğin, 2021’de 2 milyar 720 milyon TL’ye çıkarıldığını ancak ortada tek bir yerli tasarruflu led armatür olmadığını kaydetti. Ocak 2020'de hazırlanan yönetmeliğe göre Bakanlığın 2020 yılında yerel yönetimlerin kullanımına sunmak üzere 20 bin led armatür hedefini tutturamadığına dikkat çeken Dr. Şevkin, 2021 yılında 80 bin, 2023 yılında ise 800 bin led armatür taktırmanın peşinde olan bakanlığın, aydınlatma giderlerinin karşılanmasına dair içerikle ilgili kamuoyunun ‘aydınlanmasını’ istedi.
“KAYIP-KAÇAK HEDEFİ HAYÂL OLACAK!”
Elektrikte kayıp kaçağın azaltılması için 2021 Cumhurbaşkanlığı yıllık programında da hedef konulduğunu ancak yeni görüşülecek ‘Elektrik Piyasası Torba Kanun Teklifiyle’ kayıp kaçak bedellerinin beş artı beş yıl daha yani 2030'a kadar dürüst aboneden tahsilinin yolunun açıldığını dile getiren Dr. Şevkin, “  Bu, yıllık programdaki hedef böylece hayal olarak kalacaktır. Çünkü, Bakanlığa göre elektrik dağıtım ve iletimindeki kayıp kaçak yüzde 13,5 Elektrik Mühendisleri Odasına göre ise yüzde 23 civarındadır. Bugüne kadar şirketlere kayıp kaçak adı altında ödenen miktar ne kadardır? Dağıtım şirketlerinin mevcut kayıp kaçak bildirim oranları ve bunun karşılığında oranlara ödenen bedel nedir? Bunu öğrenmek isteriz” dedi.
“MADENCİLİK SEKTÖRÜ KRİZDE!”
Konuşmasında madencilik konusuna da değinen Dr. Şevkin, kendi ülkesinde maden arayamayan yabancı firmaların Türkiye’de ormanları keserek, atığını Türkiye’ye bırakarak ve ucuz iş gücü kullanarak sadece yüzde 5 pay bırakıp milyonlarca yılda oluşmuş ve yenilenemeyen kaynak olan madenleri alıp götürdüğünü ve maalesef bunun da ülkeye başarı olarak sunulmaya çalışıldığını savundu. Madencilik bakımından Türkiye’nin durumunun iç açıcı olmadığını vurgulayan Dr. Şevkin, “Açıkça sektör krizdedir. Her üç ayda bir değişen Maden Yasası'nın toplu bir şekilde, kapsamlı, sektörün her bileşeninin bir araya gelerek yapılması lazımdır” dedi.
“4 BAKAN DEĞİŞTİ, TEK ÇİVİ ÇAKILMADI!”
Adana Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin kaos hâlini de gözler önüne seren Dr. Şevkin, 2007’de Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilen ‘Adana Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’ne 13 yıldan bu  yana tek bir çivi dahi çakılmadığını söyledi.
4 Enerji Bakanı değişmiş olmasına rağmen tüm Doğu Akdeniz'in bir enerji üssü hâline geleceği ve önemli bir stratejik avantaj olduğu belli olan bu bölgeye nedense hâlâ bir yatırım yapılmadığını dile getiren Dr. Şevkin, “2007'deki kararla kurulan ve 13 yıldan bu yana tek çivi çakılmayan Adana Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ne zaman hayata geçecek? Bütçede buna ilişkin herhangi bir ödenek gösterildi mi?” diye sordu.
“BU DEFTER DE KAPANDI MI?”
Adana’nın Yumurtalık ilçesinde ‘Petrokimya ve Rafineri Sanayi Entegre Tesisi' kurma hedefiyle yola çıkılan sürecin de keşmekeş halini aldığını ifade eden Dr. Şevkin, bakanlığı uyararak, “Bakü-Tiflis-Ceyhan, Kerkük-Yumurtalık, Adana-Ceyhan Boru hattı petrolü işleme hedefiyle Yumurtalık'ta arazi tahsis edilen bölgeye 2 milyar dolarlık fon akacağı iddiasıyla yola çıkılan süreçle ilgili Cumhurbaşkanı bilgilendirilmiş midir? Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bu defteri kapatmış mıdır?” sorularını yöneltti.

Yorumlar (0)