CHP'li Şaroğlu, Erdoğan'a 'Pertek Köprüsü' Sözünü Hatırlattı

CHP Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmekte olan Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 5. Maddesi üzerinde söz aldı. CHP’li Şaroğlu, Tunceli’nin sorunlarını dile getirdiği konuşmasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılında dönemin Başbakanı iken Elazığ’da gerçekleştirdiği mitingde, Pertek Köprüsü'nün yatırım programına alındığını ve en kısa sürede bu sorunun çözüleceğine dair sözlerini hatırlatarak, “Kendilerine bu sözü yerine getirmesi çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Vekil Haberleri 08.11.2019, 09:50 08.11.2019, 09:58
CHP'li Şaroğlu, Erdoğan'a 'Pertek Köprüsü' Sözünü Hatırlattı

Tunceli’nin temel ve birincil sorununun işsizlik olduğunu belirten Şaroğlu, “Bilindiği üzere Tunceli'miz eğitim düzeyi en yüksek illerin başında gelmektedir. Tunceli'deki genç nüfus, işsizlik ve istihdam sorunu sebebiyle ilimizi terk etmekte fakat bu durumla ilgili genel bir çözüm önerisi getirilmemektedir. Bu durumdan kaynaklı olarak da son dönemlerde intihar olayları gittikçe artmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

BARAJ ve HES PROJELERİ TARIM ARAZİLERİNİ YOK EDİYOR

Şaroğlu, son yıllarda ülkemizde sayıları hızla artan HES ve baraj projelerinin enerji açığı gerekçesiyle hayata geçirildiğini, dağlar, dereler ve vadilerin yatırıma açılarak tarım arazilerinin yok edildiğini belirtti. Bunlardan bir kısmının Munzur Vadisi Millî Parkı üzerinde yapılması planlanan baraj ve HES projeleri olduğuna dikkat çeken Şaroğlu, bu konuda verilen hukuk mücadelelerinin bir kısmının projelerin iptali yönünde sonuçlandığını söyledi. Şaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Örneğin, Munzur Vadisi Millî Parkı üzerinde yapımı planlanan Kaletepe HES projesine karşı açılan davada idare mahkemesince Milli Parklar Kanunu'na aykırılık, ekosistem dengelerinin bozulması ve yaban hayatının tahrip edilmesi gerekçeleriyle iptal edilmiştir. Alınan bu karar hem Munzur Vadisi üzerinde yapımı planlanan diğer HES ve barajlara emsal teşkil etmesi hem de bölge halkı tarafından kutsal olarak kabul gören inanç merkezlerinin sular altında kalarak inançsal ve kültürel açıdan bir yıkıma yol açmasına engel olması sebebiyle büyük öneme sahiptir”

 

KAMER GENÇ’İ UNUTMADI

CHP’li Şaroğlu, konuşmasını tamamlarken Kamer Genç’i de unutmadı. Rahmetli Genç’in Tunceli’nin yetiştirmiş olduğu en önemli isimlerden biri olduğunu ve ilimizi Meclis çatısı altında uzun yıllar başarılı bir şekilde temsil ettiğini belirten Şaroğlu, “Her zaman inandığı değerleri savundu. Birilerinin duymak istemediği gerçekleri haykırdığı için yeri geldi bu kürsüde fiilî saldırıya uğradı ancak doğruları konuşmaktan hiçbir zaman geri adım atmadı. Onu buradan saygı, rahmet ve özlemle anıyorum” dedi.

 

Polat Şaroğlu’nun konuşmasının tamamı şu şekilde:

“Değerli Başkan, değerli milletvekilleri; Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Doğal güzellikleri, kültürel ve tarihî değerleriyle zengin bir doğa turizmi potansiyeline sahip kutsal ocaklara ev sahipliği yapan, çağdaş, ilerici ve hoşgörülü insanların yaşadığı, evliyalar diyarı Munzur'umuzun ve Tunceli'mizin sorunlarını değerlendirmek istiyorum.

 

İlimizin temel, birincil hiç şüphesiz ülkenin genelinde de olduğu gibi işsizlik sorunudur. İlimizin istihdam alanlarının sınırlı olması, kamu yatırımlarının yeterince gelmemesi ilimizde genç nüfusu göç etmeye zorlamaktadır. Bilindiği üzere Tunceli'miz eğitim düzeyi en yüksek illerin başında gelmektedir. Tunceli'deki genç nüfus, işsizlik ve istihdam sorunu sebebiyle ilimizi terk etmekte fakat bu durumla ilgili genel bir çözüm önerisi getirilmemektedir. Bu durumdan kaynaklı olarak da son dönemlerde intihar olayları gittikçe artmaktadır.


İlimiz konusunda önemli bir istatistik ise vergi tahsilatı oranında Türkiye'de ilk üç il içinde yer almaktadır. İlimiz, Maliye Bakanlığımızın verilerine göre vergi tahsilat oranında ilk üç ilin içerisinde yer almıştır. İlimizde bu yönüyle vergi sadakati varken ama maalesef ilimiz kamu yatırımları ve istihdam konusunda yeterince faydalanmamaktadır.


Değerli milletvekilleri, ekonomimizin büyük ölçüde tarım ve hayvancılığına dayanan ilimizde maalesef üreticilerimiz devlet hibe ve teşviklerinden yeterince faydalanmamaktadır. Hatta aynı şekilde Avrupa Birliğine dayalı tarımsal kalkınmayı destekleme programlarından hiçbir zaman yer almamıştır. İlimizin temel ve en önemli geçim kaynaklarından bir diğeri olan arıcılıkla ilgili de maalesef Türkiye'de arı hastalıklarıyla ilgili ilaçların merdiven altında üretilmesi, kontrolsüz bir şekilde bal mumu imalatı, meraların yeterince açılmaması ve teşviklerin arttırılmaması gibi konularda arıcılarımızın çözüm bekleyen sorunları vardır.


Değerli milletvekilleri, ilimize dair önemli bir sorun da ulaşım sorunudur. Elâzığ ve Pertek ilçesi arasındaki araba feribotu insanların ihtiyacını karşılayacak durumda değildir. Özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin bölgeye gelmesiyle birlikte uzun araç konvoyları olmakta bu da ciddi bir mağduriyet yaratmaktadır. Öte yandan, 2011 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Elâzığ'da gerçekleştirdiği mitingde, "Pertek Köprüsü'nün yatırım programına alındığını açıklamış ve en kısa sürede bu sorunun çözüleceğini" söylemişti. Kendilerine bu sözü yerine getirmesi çağrısında bulunuyoruz.

 

Tunceli-Erzincan karayolu yapım projesi de yılladır çözülemeyen bir sorun olarak beklemektedir. Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni Doğu Karadeniz'e bağlayan bu yol, kısa yol olan Tunceli-Pülümür-Erzincan yolunun 90 kilometrelik yol projesi 2018'de Hükûmet tarafından yapılacağı açıklanmasına rağmen maalesef hâlihazırda, şimdiye kadar hiçbir ses çıkmamıştır.
    
Değerli milletvekilleri, son yıllarda ülkemizde sayıları hızla artan HES ve baraj projeleri enerji açığı gerekçesiyle hayata geçirilmekte; dağlar, dereler, vadiler yatırıma açılmakta ve tarım arazileri yok edilmektedir. Bunlardan bir kısmı da Munzur Vadisi Millî Parkı üzerinde yapılması planlanan baraj ve HES projeleridir. Bu konuda verilen hukuk mücadelelerinin bir kısmı projenin iptali yönünde sonuçlanmıştır. Örneğin, Munzur Vadisi Millî Parkı üzerinde yapımı planlanan Kaletepe HES projesine karşı açılan davada idare mahkemesince Milli Parklar Kanunu'na aykırılık, ekosistem dengelerinin bozulması ve yaban hayatının tahrip edilmesi gerekçeleriyle iptal edilmiştir. Alınan bu karar hem Munzur Vadisi üzerinde yapımı planlanan diğer HES ve barajlara emsal teşkil etmesi hem de bölge halkı tarafından kutsal olarak kabul gören inanç merkezlerinin sular altında kalarak inançsal ve kültürel açıdan bir yıkıma yol açmasına engel olması sebebiyle büyük öneme sahiptir.


Değerli milletvekilleri, sözlerimi tamamlarken, ilimizin yetiştirmiş olduğu en önemli isimlerden biri olan ve Meclis çatısı altında uzun yıllar ilimizi başarılı bir şekilde temsil eden kıymetli büyüğümüz Kamer Genç'i anmak istiyorum.

Rahmetli Genç, her zaman inandığı değerleri savundu. Birilerinin duymak istemediği gerçekleri haykırdığı için yeri geldi bu kürsüde fiilî saldırıya uğradı ancak doğruları konuşmaktan hiçbir zaman geri adım atmadı. Onu buradan saygı, rahmet ve özlemle anıyorum.

 

Teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum. 

Yorumlar (0)