CHP'li Sarıbal: “Munzur Rektörü’ne Daha Ne Kadar Müsaade Edeceksiniz”

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Munzur Üniversitesi rektörü Ubeyde İpek’in icraatlarıyla bölge halkının tepkisine neden olduğunu belirterek, “Munzur Üniversitesi rektörü Prof.Dr. Ubeyde İpek, atandığı 4 Nisan 2015 tarihinden beri Dersim’de tartışmaların odağında yer almasına, sayısız usulsüzlüğe, uygulamaya imza atmasına rağmen hakkında hiçbir işlem yapılmıyor. Bu rektöre daha ne kadar müsaade edeceksiniz?” dedi.

Vekil Haberleri 05.11.2020, 17:12
CHP'li Sarıbal: “Munzur Rektörü’ne Daha Ne Kadar Müsaade Edeceksiniz”

Sarıbal, Munzur Üniversitesi Rektörü Ubeyde İpek’in göreve geldiği 2015 yılından beri, bilim mekânı ve sembolü olması gereken üniversitenin toplumun beklentilerinden uzaklaştığını, kentin tarihi, kültürel, doğal, sosyal yapısına karşı âdete politik bir odak olarak konumlandığını söyledi. “Ubeyde İpek’le birlikte Munzur Üniversitesi her bakımdan sorunların kaynağı olmuştur” diyen Sarıbal, rektör İpek’in barış imzacısı öğretim görevlilerinin işten atıldığını, çalışmaya devam eden demokrat görüşlü öğretim görevlilerinin ise baskı gördüğünü aktardı. Üniversite kadrosunda 14 profesör olmasına rağmen dekanlık, müdürlük gibi idari görevlerin 2-3 profesör arasında paylaşıldığını kaydeden Sarıbal, şunları söyledi:

Öğrenci Sayısı Düşüyor

“2018’de öğrenci alımı yapılmayan Mühendislik Fakültesi’ne bağlı Biyo Mühendislik, Çevre Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği ve Gıda Mühendisliği bölümleri kapatıldı. Bu bölümlerde yer alan yaklaşık 40 öğretim görevlisinin, kapatmalarla birlikte başta Meslek Yüksek Okulu olmak üzere üniversitenin çeşitli bölümlerine kadroları aktarıldı. Mühendislik fakültesinde var olan bölümlerdeki öğrenci sayısında ise yüzde 65 oranında düşüş oldu. 2018’de İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden ekonometri, iktisat, işletme, maliye, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler bölümleri de kapandı. Bu bölümlerdeki öğretim görevlilerinin ne yaptığı, hangi bölümlere aktarıldığı hakkında bilgi yok. İddiaya göre söz konusu görevliler düzenli olarak maaşlarını almaya devam ediyor.”

Keyfi Yönetim

Sarıbal, Munzur Rektörü İpek’in, göreve geldiği günden beri yaptığı yanlış, keyfi ve liyakatsiz uygulamalarla gündemi meşgul etmeye devam ettiğini söyledi. İpek’in yandaş ve akrabalarına kadro tahsisi yaptığını, bunu yaparken usulsüz işlere de imza attığını belirten Sarıbal, şunları söyledi:

“ Örneğin doktora denkliği olmadığı halde Şehmus Kurtuluş'u, yardımcı doçent olarak atadı. YÖK’ün uyarısı üzerine görevden alınan Şehmus Kurtuluş, yine İpek’in imzasıyla Tunceli Meslek Yüksekokulu Hukuk Bölümü/Adalet programına öğretim görevlisi olarak atandı. Kurtuluş hakkında başlatılan soruşturmayı ise İpek’in Elazığ Fırat Üniversitesi’nden görevlendirme ile getirdiği akademisyen tarafından yürütülüyor. İpek’in yaptığı usulsüz atamalar bununla sınırlı değil. Fakültesi Sekreterliği görevine açık öğretim fakültesi mezunu olan 10 yıllık makam şoförü Yunus Başarır’ı atadı. 2018 yılında kardeşi Seda Gündüzalp’i de Pertek Meslek Yüksekokulu’nda öğretim üyesi kadrosuna atadı ve bölüm başkanlığı tahsis etti. Kardeşinin kadrosunu garantilemek için eş zamanlı olarak Çemişgezek ilçesinde bulunan Meslek Yüksek Okulu’nda ilanı çıkardı. Yeğeni Elif Kılıç Sezer için de Mühendislik Fakültesi Elektrik/Elektronik Bölümü’nde araştırma görevlisi kadrosu açtı. Bu durum çok kez basına yansımasına rağmen, İpek hakkında herhangi bir işlem yapılmadı.”

Munzur Gözeleri

Yöre halkı için “kutsal” olan Munzur Gözeleri'ne yönelik peyzaj projesinin, başkanlığını Rektör Ubeyde İpek’in yaptığı Fırat Kalkınma Ajansı tarafından yürütüldüğünü belirten Sarıbal, “Munzur Gözeleri halkın kutsalıdır. Orada peyzaj yapılması halkın kutsalına saldırıdır. Munzur Gözeleri halkındır, orada bir değişiklik yapılacak ise ona da ancak halk karar verir” dedi. Sarıbal, “Ubeyde İpek’in Dersim’in tarihi, doğası, inancına karşı sürdürdüğü bu asimilasyoncu, ayrımcı, yıkıcı politikaları ve keyfi yönetimi nedeniyle görevinden alınmalı ve bu uygulamalara son verilmelidir. Bu rektöre daha ne kadar müsaade edeceksiniz?” dedi.

Yorumlar (0)